• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

04.02.2022

12:49

RODITELJI OPEČENOG DEČAKA TRAŽE DA BUDU PUŠTENI NA SLOBODU: Iako je to prvobitno planirano mališan neće biti sahranjen u Nišu

Informer

Vesti

RODITELJI OPEČENOG DEČAKA TRAŽE DA BUDU PUŠTENI NA SLOBODU: Iako je to prvobitno planirano mališan neće biti sahranjen u Nišu

Podeli vest

Sahrana trogodišnjeg Nišlije koji je pod još nerazjašnjenim okolnostima, zadobio smrtonosne opekotine 28. januara u iznajmljenom stanu svoje bake u ulici Nova železnička kolonija, još nije zakazana

Razlog za to što je mališan i dalje u kapeli komunalnog preduzeća „Gorica“ je što su njegovi roditelji, koji se nalaze u pritvoru, otac zbog droge i oružja a majka zbog detetove smrti, zatražili da budu pušteni kako bi prisustvovali sahrani.

- Centar za socijalni rad u Nišu je bio spreman da potpuno preuzme i organizaciju i troškove pokopa deteta. Međutim, s obzirom na to da roditeljima nije oduzeto starateljsko pravo, posebno u odnosu na oca čije hapšenje nema veze sa ovim događajem, moralo se zatražiti njegovo mišljenje o ispraćaju dečakovih posmrtnih ostataka. Nadležnim organima se u njihovo ime obratio blizak prijatelj, koji je izrazio nameru da se angažuje oko detetove sahrane, uz saglasnost roditelja.

Takođe, njihovi advokati podneli su sudu zahtev da budu pušteni iz pritvora zbog prisustva pogrebu, pa se čeka da se i o tome odluči.  To će uticati da mališan najverovatnije bude sahranjen sledeće nedelje a po želji njegovih najbližih, ne na Novom groblju u Nišu, što bi bilo u slučaju da je proceduru sproveo Centar za socijalni rad,  već u jednom selu  u okolini – navode naši sagovornici upoznati sa ovim slučajem.

Da podsetimo,  dečakovo beživotno telo pronašla je ekipa Hitne pomoći koja je došla na poziv ukućana.  

- Taj poziv je primljen oko tri sata izjutra 29. januara, rečeno je da na adresi pozivaoca ne mogu da probude dete. Ekipa je aktivirana kao prvi red hitnosti, na licu mesta zaatekli su dete bez vitalnih parametara, bez svesti, disanja i srčanog rada. Pokušana je reanimacija, ali je nažalost mališan je preminuo. S obzirom na to da se radilo o iznenadnoj i smrti nepoznatog porekla, obavešten je MUP, i tu se naš deo posla završio – kazao je  ranije Dragiša Aleksić, specijalista urgentne medicine u niškoj Hitnoj pomoći.

Sumnjivo objašnjenje majke i bake

Objasnio je  da su majka i baka medicinskoj ekipi kazale da se dete poparilo vrelom vodom.

- One su navele da se prethodnog dana oko 18 sati dete tuširalo vrelom vodom, te da se polilo po licu i gornjim i donjim ekstremitetima. Rekle su da su uzele neku mast i namazale ga, te da su ga stavile na spavanje. Poslednji kontakt su sa njim imale oko jedan sat iza ponoći, rekle su da je nastavilo da spava. Kada su oko tri sata pokušale da ga probude, nisu u tome uspele – rekao je lekar Hitne pomoći.

Institut za sudsku medicinu obavio je obdukciju detetovog tela a nalaz će biti upućen Osnovnom javnom tužlaštvu. Prema preliminarnim informacijama, mališan je preminuo od teških opekotina koje je zadobio leđima, grudima, stomaku i ekstremitetima ali ne i po dlanovima i stopalima, što navodi na zaključak da je bio u stojećem stavu kada je povređen. 

Međutim, jedinstveno je mišljenje stručnjaka da je za nastanak tako teških opekotina bilo neophodno da dečak bude u kontaktu za vrelom tečnošću  izvesno vreme. Na taj način dovedene su u sumnju tvrdnje majke i bake da se dete samo poparilo tako što je odvrnulo slavinu sa vrućom vodom.

Foto: S. T.

 
Majci određeno 30 dana pritvora, branila se ćutanjem

Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Nišu  odredio je  pritvor do 30 dana majci deteta T.S. (32)  koja se tereti za zlostavljanje, zanemarivanje i nepružanje pomoći maloletnom licu za šta je predviđena maksimalna kazna od osam godina zatvora.

Ona pred tužilaštvom nije ponovila priču koju je iznela lekarima i policiji već se branila ćutanjem, što navodi na sumnju da njena prvobitna verzija ovog događaja nije istinita.  Krivična prijava ali u redovnom postupku, podneta je i protiv njene majke D.T. jer nije preduzela ništa da pomogne teško povređenom unuku.

Centar za socijalni rad   je preuzeo preostalo dvoje dece  T.S. od njene majke D.T. kod koje su bili privremeno smeštenI,  i zbrinuo ih u hraniteljskoj porodici.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija