• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.04.2022

11:28

DROGA ZA SILOVANJE SE PRAVI U KUĆNIM USLOVIMA! Postoji i recept na internetu! STRUČNJACI UPOZORAVAJU: OSTAVLJA OVE POSLEDICE

Vesti

DROGA ZA SILOVANJE SE PRAVI U KUĆNIM USLOVIMA! Postoji i recept na internetu! STRUČNJACI UPOZORAVAJU: OSTAVLJA OVE POSLEDICE

Podeli vest

Slučaj silovanja, koji je prijavila sestra našeg poznatog repera, a kojeg se ne seća, govori kako zapravo jedno bezbrižno veče, ispunjeno muzikom i smehom, za nekoliko trenutaka može da se pretvori u pakao! Stručnjaci upozoravaju kako prepoznati da vam je sipana droga u piće , kao i šta je neophodno uraditi nakon prve sumnje

U navednom slučaju, navodno, žrtva se seća da su pili alkohol ali je čudno da se ni nekoliko dana kasnije nije mogla setiti šta joj se dogodilo. Zapravo, da je silovana videla je na snimku svog telefona, koji je jedan od silovatelja verovatno snimio. 

Javna je tajna da se droga za silovanje koristi na žurkama, ali i po klubovima. Iz tog razloga roditelji često opominju svoju decu da vode računa o svom piću, kako im neko ne bi nešto stavio. 

Strašno je to, što se žrtva nakon korišćenja te droge, ničeg ne seća, a tragovi tog narkotika brzo nestaju iz organizma. Recepti za pravljenje te droge može se naći na internetu, a dobija se od hemikalije za čišćenje - felni!

Foto: Informer

GHB zaplena droga za silovanje /ilustracija

Stručnjaci navode da uprkos tome što droga "briše" pamćenje, to ne važi i za traume koje ostaju nakon silovanja zbog nje.

- Kada se droga podmetne u piće može izazvati amneziju, nesvesticu, jake vrtoglavice, čak i gubitak svesti, što traje tri do četiri sata. Tada mladi postaju žrtve silovanja, krađe,  otmice, izjavio je  psiholog i stručnjak za odvikavanje od droge Zoran Crnjanin i dodao:

- Simptomi su slični pijanstvu: malaksalost, mučnina i vrtoglavica, zbog čega mladi pomisle da im je loše od alkohola, pa i ne traže pomoć lekara. Sve češće, posebno posle praznika i proslava, lekari se susreću sa mladim ljudima koji sumnjaju da im je nešto sipano u piće. Kada govorimo o toj vrsti droge, veoma je teško reći kakve će efekte izazvati, rekao je Zoran Crnjanin, gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Foto: Freepik

Žurka/ ilustacija

Prema njegovim rečima količina aktivne supstance u rastvoru može biti različita. On je dodao da ta droga u velikim količinama dovodi do negativnih posledica. 

- Tada može doći do amnezije, nesvestice, vrlo jakih vrtoglavica, pa čak i do gubitka svesti koje traje tri do četiri sata, kada mladi postaju žrtve silovanja, krađe, otmice - upozorio je Crnjanin.


Kako je objasnio, zbog brzog razlaganja ove droge u organizmu vrlo je teško dokazivo njeno prisustvo, ali se zavisnost na tu drogu vrlo brzo razvija, te može ostaviti ozbiljne posledice po pamćenje, a može dovesti i do šizofrenije.

- Droga je među konzumentima poznata kao tečni ekstazi, likvid, a kod nas se odomaćio naziv 'droga za silovanje'", napomenuo je Crnjanin.

Poreporuka stručnjaka 


Stručnjaci preporučuju da treba biti dodatno oprezan prilikom izlaska u noćne klubove.
Ukoliko odlazimo od stola, da ne ostavljamo svoje piće bez nadzora, da ostavimo kod osobe od poverenja, da se flaše i limenke otvaraju pred nama. Droga ima blago slankast ukus, a ukoliko je piće koje pijemo promenjene boje, mirisa, ukusa, da ga ne pijemo.

 

Direktor vladine Kancelarije za borbu protiv droga Milan Pekić objasnio je za medije da se ova droga prvi put u našoj zemlji pojavila pre desetak godina, na crnom tržištu, ali je danas ima sve manje.

- Uspeli smo da suzbijemo njenu prodaju i zloupotrebu. U međuvremenu su se pojavljivali sporadični slučajevi unosa u zemlju, a najčešce su je donosili stranci, mahom turisti, ali i posetioci festivala. Sa druge strane, droga GHB, kao i brojne druge, prodaju se na takozvanom "dark vebu", odnosno internetu, što je izuzetno teško kontrolisati. Pored tih supstanci, tamo se trguje i oružjem, pa i ljudima - rekao je Pekić.

Prema njegovim rečima pomenuta droga uništava zdravlje, a najčešće se koristi kao "mamac za silovanje devojaka". 

- U pitanju je sintetička supstanca, bez boje i mirisa, slankastog ukusa. Kako je u tečnom obliku, uzima se oralno i lako se može sipati u piće, a da žrtva to i ne primeti. Nakon konzumacije, one se obično i ne sećaju da su bile pod dejstvom narkotika, a većina nije svesna ni da je doživela napastvovanje - istakao je Pekić i upozorio da su sintetički opijati veoma opasni i dodao:
- Proizvode se od raznih toksičnih materija, a često uzimanje može da ostavi teške posledice po zdravlje. Još jedan problem je što je ova droga obično jeftina, pa je najčešce zloupotrebljavaju mladi - napomenuo je on.

Foto: Pixabay

Dovoljan je trenutak nepažnje

Psiholog Radomir Čolaković ranije je objasnio da je iz kategorije "droga za silovanje" veoma popularna i droga rufenol.

- Imao sam samo jedan takav slučaj u karijeri. Rufenol je droga koja deluje selektivno, odnosno na memoriju, tako da "prekrije" lice čoveka, tačnije  osoba se seća skoro svega, ali lice onoga ko ju je silovao ne pamti - ispričao je Čolaković i dodao da ga ne čudi to što se recept za GHB nalazi na internetu i može da se napravi u kućnim uslovima. Takođe, ne čudi ga ni što se droga dobija od tečnosti za čišćenje felni.

On je objasnio da je svako preterivanje sa unošenjem hemijskih supstanci opasno za organizam.

- Sve što je psihoaktivno je neka vrsta otrova. Hemija je vrlo opasna i nužno zlo. Uprkos tome što droga "briše" pamćenje, to ne važi i za traume koje ostaju nakon silovanja zbog nje. Trauma ostaje konstantna! Sve što mi doživimo, namerno ili ne, sve ostaje zapisano u mozgu. Posledice te traume moguće je prevazici pomoću psihoterapije. Dakako, najopasnija je ćutanje, odnosno ako žrtva ne prijavi šta se dešava, recimo, zbog sramote. To će je onda "kopati" čitavog života - objasnio je ranije za medije Čolaković i doda da će nažalost ovakvih droga biti sve više,i da je to nova pošast, te da će se i usavršavati s napretkom tehnologije. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija