• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Šević

11.07.2022

07:00

VEROVALI ILI NE! Kontroverzni Surčinac obnavlja saobraćajnice u Africi! Čume otišao kolima u Libiju da gradi puteve

Informer DN

Vesti

VEROVALI ILI NE! Kontroverzni Surčinac obnavlja saobraćajnice u Africi! Čume otišao kolima u Libiju da gradi puteve

Podeli vest

Ljubiša Buha Čume (57), nekadašnji vođa "surčinskog klana" i prvi svedok saradnik u Srbiji u slučajevima protiv "zemunskog klana", otputovao je u Libiju kako bi u toj zemlji gradio puteve

Čume je sa još jednim prijateljem u tu severnoafričku zemlju otišao automobilom, a u Srbiju se neće vraćati sve do kraja septembra, saznaje Informer.

Čume neimar

Da je Ljubiša Buha u Libiji, otkriveno je u sredu na suđenju okrivljenima za razbojništvo i otmicu preminulog studenta Novaka Stevanića (22) 1997. godine, na kom je Čume trebalo da se pojavi kao svedok (vidite okvir).

Na pitanje sudije zašto se Buha nije pojavio u sudnici pripravnica iz advokatske kancelarije koja zastupa nekadašnjeg svedoka saradnika kratko je rekla:

- Ljubiša je u Libiji i dolazi krajem septembra.

Foto: Informer DN

Ona pritom nije otkrila detalje zašto je Buha otišao u tu severnoafričku zemlju, u kojoj nakon ubistva libijskog lidera Muamera el Gadafija 2011. godine vlada totalni haos.

Razneli mu "Difens roud"

Ljubiša Buha Čume je još početkom 2000. godine bio vlasnik firme "Difens roud", koja se bavila asfaltiranjem puteva u Srbiji. Međutim 21. decembra 2002. godine cela firma, koja se nalazila u Zemun Polju, dignuta je u vazduh sa ukupno 33 kilograma vojnog eksploziva. Za taj teroristički akt optuženi su Milorad Ulemek Legija i drugi pripadnici "zemunskog klana". Legija je, navodno, doneo takvu odluku jer je smatrao da Čume previše zarađuje na asfaltiranju puteva. 

Međutim, kako Informer ekskluzivno saznaje, Ljubiša Buha je u Libiju otišao da bi tamo gradio saobraćajnice! Interesantno je da je sa prijateljem do te daleke zemlje odlučio da otputuje kolima, a ne avionom.

- Oni su autom otišli do Italije, odakle su zatim trajektom prešli do Tunisa, da bi iz te zemlje kolima nastavili do Libije - rekao je naš dobro obavešten izvor i dodao:

- Kada su stigli u Tripoli, Čume se odmah našao sa svojim ljudima, preko kojih je ranije uspeo da uđe u unosan posao sa asfaltiranjem puteva. Prema dogovoru, Buha će učestvovati u obnovi i izgradnji većine saobraćajnica širom ove zemlje, koja je uništena tokom rata. Ukoliko sve bude kako je on planirao, taj posao će mu nesumnjivo doneti ogromnu zaradu.

Foto: Informer DN

Lilić ga ubacio u posao

Inače, ovaj kontroverzni Surčinac u poslovne vode u Libiji ušao je preko nekadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Zorana Lilića. Naime, Lilić je važio za čoveka koji je imao odlične kontakte s Muamerom el Gadafijem, nekadašnjim predsednikom ove afričke zemlje. Lilić je, kako su mediji pisali, od Čumeta i još nekoliko biznismena iz Srbije pozajmio novac kako bi započeo poslove u Libiji. Međutim, rat u toj zemlji pokvario mu je sve planove, pa su Lilićeve kombinacije propale. Nakon poslovnog fijaska, on je Čumetu ostao dužan izvestan deo novca, zbog čega su završili na sudu. Nije poznato kako se taj sudski spor okončao, ali se zna da je nekadašnji predsednik Savezne Republike Jugoslavije Buhu povezao sa svojim kontaktima u Libiji i tako mu omogućio da uđe u poslovne vode. Surčinac je te veze razradio i razvio, što je sada dovelo do toga da će u Libiji graditi puteve.

Foto: Informer DN

Redakcija Informera u više navrata pokušala je da stupi u kontakt sa Ljubišom Buhom Čumetom, ali u tome nismo uspeli.

Mučili studenta zbog novca

Za otmicu studenta Novaka Stevanića (22) optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Nikola Bajić i Goran Ristić. Prema optužnici, oni su Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji, gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka. Posle mučenja koje je prošao, Stevanić je sebi oduzeo život.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija