• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.10.2022

07:00

JOŠ JEDNA POBEDA INFORMERA! Silovatelju Igoru Miloševiću određeno VEŠTAČENJE!

Aleksandar Jovanović

Vesti

JOŠ JEDNA POBEDA INFORMERA! Silovatelju Igoru Miloševiću određeno VEŠTAČENJE!

Podeli vest

Serijski silovatelj Igor Milošević ostaje iza rešetaka sve dok psihijatri ne budu odlučili koliko je opasan po okolinu. On će najverovatnije biti upućen u neku od zatvorskih duševnih bolnica

Serijski silovatelj Igor Milošević (44), koji je u petak uhapšen zbog pretnji silovanjem novinarkama Informera, trebalo bi uskoro da bude upućen na psihološko-psihijatrijsko veštačenje kako bi se utvrdilo da li je i dalje opasan po okolinu!

Nakon veštačenja, manijak će najverovatnije biti upućen u neku od zatvorskih duševnih bolnica, do daljeg.

Tužilac bira

Milošević je, inače, u nedelju saslušan u Prvom osnovnom tužilaštvu, koje je naložilo da se uzmu iskazi od novinarki Informera kojima je manijak tokom intervjua otvoreno pretio da bi mogao da ih siluje samo ako to poželi. Takođe, naloženo je saslušanje svedoka, nakon čega će Milošević, po nalogu tužilaštva, biti upućen na psihijatrijsko veštačenje.

Profesor Milutin Nenadović, neuropsihijatar i sudski veštak, kaže da uslove veštačenja postavlja tužilac.

- To znači da tužilac mora da naznači šta je tačno potrebno utvrditi veštačenjem, ili može da traži da se stručno lice ili ustanova izjasne po pitanju ukupnog mentalnog zdravlja osobe za koju je naloženo veštačenje - objašnjava Nenadović i dodaje:

- Sud tada određuje psihijatra sa stalne liste sudskih veštaka, a moguće je odrediti da taj posao urade i specijalizovane ustanove, poput bolnice "Dr Laza Lazarević", Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije ili Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu. Stručnjaci zatim obavljaju veštačenje određene osobe i izjašnjavaju se o zdravstvenom stanju i mogućim poremećajima.

Sati ili meseci
Nekad je moguće utvrditi psihičke poremećaje za nekoliko sati, a nekad je za to potrebno nekoliko meseci
Milutin Nenadović

Naš sagovornik objašnjava da se ne može unapred reći koliko će veštačenje trajati, bez obzira na to da li ga obavlja pojedinac ili komisija, iako tužilac najčešće traži da se to uradi u nekom određenom vremenskom roku. Međutim, u nekim slučajevima taj rok je potrebno produžiti.

- Što se tiče trajanja veštačenja, to je individualno, od slučaja do slučaja. Neki put je moguće utvrditi psihičke poremećaje za samo nekoliko sati, i to posle jednog ili dva razgovora sa osobom koja se veštači, ali je u pojedinim slučajevima za to potrebno nekoliko meseci - napominje Nenadović.

Dobrivoje Radovanović, klinički psiholog, kaže da brzina kojom će biti urađeno veštačenje Miloševića zavisi i od samog veštaka i njegove stručnosti.

- Milošević je ranije bio veštačen i tada je proglašavan uračunljivim, ali posle dužeg vremena provedenog u zatvoru mogao je psihički da oboli i sada je na veštacima da utvrde da li je to tako. Dobar stručnjak može i u podužem razgovoru da utvrdi da li je neko duševno oboleo. Ukoliko se utvrdi da je u pitanju duševno obolela osoba, onda se izriče mera lečenja koja nema određeno vreme trajanja. Preciznije rečeno: ta mera traje sve dok ta osoba ne bude proglašena za psihički zdravu - objasnio je Radovanović, i podsetio na jedan davnašnji slučaj, kada je navodno izlečeni pacijent ubio zubarku u zatvorskoj bolnici:

- Bilo je to pre više od 30 godina... Imali smo slučaj osobe koja je lečena u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u CZ-u. Počinio je neko krivično delo, proglašen je neuračunljivim i naloženo je lečenje. Posle nekoliko godina on je pokazao napredak i čak mu je dozvoljeno da pomaže stomatologu u ordinaciji. Prao je instrumente, čistio ordinaciju... Čoveka su proglasili zdravim i trebalo je da ga puste kući, a on je iznenada, i bez povoda, ubio zubarku u toj istoj ordinaciji!

Foto: Aleksandar Jovanović

Igor Milošević

Inicijativa naše redakcije

Podsetimo, serijski silovatelj Igor Milošević, koji je od 20. septembra, kada je izašao iz zatvora, širio strah i paniku među Beograđankama, uhapšen je u petak oko 14.30 u Cvijićevoj ulici u centru Beograda. Bio je iznenađen kad su mu prišli policajci, ali je brzo shvatio da je uhapšen zbog intervjua koji je tri dana ranije dao Informeru.

- Zašto me hapsite, ništa nisam uradio?! A da, navukli me ovi iz Informera, znao sam - rekao je silovatelj i mirno pošao sa policajcima.

Inače, naši novinari i urednici predali su prošlog četvrtka Prvom osnovnom tužilaštvu zahtev za postupanje i kompletan video-materijal koji smo snimili sa Miloševićem, u kome on otvoreno priznaje da i dalje ima snažan nagon za silovanjem i sasvim je očigledno da se nije resocijalizovao ni posle 30 godina provedenih u zatvoru. Tokom razgovora sa novinarkama Informera on je otvoreno kazao da bi mogao da ih siluje, samo ako to poželi, pa čak i da ih ubije.

Tužilaštvo je, na osnovu dokaza koje smo im dostavili, procenilo da je Milošević ozbiljna opasnost po bezbednost građana i da postoji ozbiljan osnov za sumnju da bi mogao ponovo da siluje nekog, pa je naređeno njegovo hapšenje.

Silovao zato što je imao "slobodu"?!?

Igor Milošević je u intervjuu za Informer priznao da je prvi put silovao kad je imao samo deset godina, dok još nije bio krivično odgovoran. Prvi put je dospeo u popravni dom sa 14 godina, opet zbog silovanja i pljački, pa je narednih 30 godina proveo iza rešetaka. U tom periodu je samo nepuna tri meseca bio na slobodi, jer je svaki put odmah po izlasku s robije napadao žene i pljačkao, pa se vraćao u zatvor. Kad god bi pokušao da objasni zašto je silovao žene, Milošević je stalno pominjao reč "sloboda".

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija