• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.11.2022

07:00

VELJINOG SARADNIK SKAJ TERETI ZA KRAĐU KOKAINA! Počelo suđenje šefu narko-klana u Austriji

printscreen

Vesti

VELJINOG SARADNIK SKAJ TERETI ZA KRAĐU KOKAINA! Počelo suđenje šefu narko-klana u Austriji

Podeli vest

Dario Đorđević Dekster, šef moćnog narko-klana u Beču i blizak saradnik Veljka Belivuka, optužen je pred austrijskim sudom da je 2019. od jednog dilera oteo 13 kilograma kokaina, vrednog pola miliona evra, i još 106.000 evra u kešu!

 

Glavni dokaz protiv Dekstera i njegovih saučesnika jeste prepiska sa Skaja, iz koje se vidi da su planirali i izveli pljačku kokaina i novca. Dekster se, pored toga, sumnjiči i da je u Srbiji učestvovao u tri likvidacije, od kojih se za dva ubistva već sudi Belivukovom klanu. Reč je o ubistvima Aleksandra Šarca, Lazara Vukićevića i Dragana Ristića.

Slikali ga izbodenog

Dekster je juče doveden u Okružni sud u Beču pod neviđenim merama obezbeđenja, zbog čega je protestovao njegov branilac Verner Tomanek.

- Mog klijenta prikazuju kao Hanibala Lektora iz filma "Kad jaganjci utihnu". Time se krši njegova pretpostavka nevinosti - bunio se Tomanek.

Lektor

Mog klijenta prikazuju kao Hanibala Lektora iz filma "Kad jaganjci utihnu". Time se krši njegova pretpostavka nevinosti
Deksterov advokat

Inače, optužnica tereti Đorđevića da je pre tri godine sa još šest saradnika namamio jednog narko-dilera u iznajmljenu garažu, pod izgovorom da želi da kupi od njega 13 kilograma kokaina.

- Namamili su žrtvu u garažu i tamo ga napali, pri čemu su ga nožem uboli u leđa. Ukrali su mu kokain vredan pola miliona evra, kao i 106.000 evra u kešu - naveo je tužilac, na šta je Dekster odgovorio:

- Ne znam u čemu je problem, rekao sam vam da nisam kriv!

Državni tužilac je potom objasnio da je policija ušla u trag Deksteru i njegovoj kriminalnoj grupi pošto su komunicirali preko aplikacije Skaj, navodno bezbedne od prisluškivanja, čije dešifrovanje je, međutim, pomoglo policiji širom sveta da zatvori brojne kriminalce. Poruke Dekstera i njegovih saučesnika sa Skaja austrijska policija je dobila od Europola.

Po Belivukovom receptu

Austrijski zvaničnici su posle hapšenja Darija Đorđevića u Beču u junu 2021. saopštili da je on osumnjičen u Srbiji za učešće u tri ubistva, kao i da je jednog člana svoje bande oteo u Austriji i iživljavao se nad njim jer nije prodavao dovoljno droge.

Franc Ruf, generalni direktor za javnu bezbednost Austrije, ispričao je tada da je Đorđevićeva banda u Austriji funkcionisala na isti način kao i klan Veljka Belivuka u Srbiji.

- Đorđević je, kao i njegove beogradske "kolege", snimao maltretiranje i sakaćenje žrtava i te snimke i slike je preko Skaja razmenjivao sa drugim članovima grupe - otkrio je Ruf.

Foto: Printscreen youtube Novosti

Garaža u kojoj je likvidiran Šarac

Prema saznanjima bezbednosnih službi, Đorđević je za račun Radoja Zvicera i Veljka Belivuka, kao organizator i logističar učestvovao u ubistvu Aleksandra Šarca, na parkingu novobeogradskog Tržnog centra "Ušće" u oktobru 2020, kao i Lazara Vukićevića, koji je ubijen i samleven u kući u Ritopeku istog meseca. Sumnja se i da je u septembru 2020. u Kaluđerici organizovao ubistvo Dragana Ristića, vlasnika restorana "Košuta" i noćnog kluba "Hram".

U zaplenjenim prepiskama otkriveno je mnoštvo Deksterovih glasovnih poruka, pošto je on više voleo da snima te poruke, umesto da piše drugim članovima bande. Takođe, u prepiskama sa Skaja otkrivene su i fotografije iz krivičnih dela, a na nekoliko se vidi zarobljeni diler u garaži u Beču, od kog je Dekster sa saradnicima oteo 13 kilograma kokaina.

Prema podacima Savezne kriminalističke službe Austrije, Deksterovu narko-bandu čini čak 200 ljudi samo u Beču, a sumnja se da su preprodali na stotine kilograma kokaina u toj zemlji.

Lažni nestanak

Podsetimo, Đorđević je uhapšen u junu prošle godine u Beču, četiri meseca nakon što su u Srbiji uhapšeni Veljko Belivuk, Marko Miljković i još 28 članova njihove koljačke bande.

U vreme hapšenja Belivukove bande neko je u Srbiji prijavio Deksterov nestanak, pa se tada spekulisalo da je ubijen. Međutim, naše bezbednosne službe u to nisu verovale, već su ga locirale u Beču i o tome obavestile kolege iz Austrije, koje su ga uhapsile u "štek" stanu. Od njega je tada oduzeto desetak kilograma heroina, kao i falsifikovana dokumenta.

Tokom istrage utvrđeno je da je do februara 2021. Dekster bio u redovnom kontaktu sa Belivukom i Miljkovićem, zatim sa šefom "kavačkog klana" Radojem Zvicerom, ali i sa saradnikom ovog klana Nikolom Vušovićem, zvanim Džoni sa Vračara, koji je i dalje u bekstvu.

Đorđević je u Srbiji već odležao 11-godišnju kaznu zatvora zbog kobnog navijačkog obračuna u beogradskom naselju Kaluđerica 2008, kada su ubijeni Vladimir Dosković i Dalibor Milenković, dok su dve osobe teško povređene.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija