• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. ŠEVIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

16.11.2022

07:00

DRAMA! SRPSKA POLICIJA SPREČILA VELIKO ZLO! Šiptari spremaju TERORISTIČKE napade u Evropi?!

printscreen

Vesti

DRAMA! SRPSKA POLICIJA SPREČILA VELIKO ZLO! Šiptari spremaju TERORISTIČKE napade u Evropi?!

Podeli vest

Dine Hetaj (37) sa Kosova uhapšen u Subotici sa pet automatskih pušaka, devet pištolja, 510 metaka i 4.100 evra. Sumnja se da je planirao terorističke akcije u zemljama EU

Šiptarski ekstremisti sa Kosova i Metohije, prema svemu sudeći, pripremaju terorističke napade u Evropi, a kao baze koriste gradove u centralnoj Srbiji!
Albanac Dine Hetaj (37), poreklom sa Kosova i Metohije, uhapšen je juče Subotici u iznajmljenoj kući, a tokom pretresa objekta pronađena je velika količina oružja i municije u tri putne torbe - pet 'kalašnjikova', devet pištolja, 510 metaka različitog kalibra i 4.100 evra u kešu. Dine Hetaj, čiji je nadimak Dino, član je međunarodne kriminalne grupe koja se bavi trgovinom oružjem i narkoticima. Tu grupu predvodi Valjon Arifaj iz Prizrena. Sumnja se da je Hetaj, kome je određen pritvor do 48 sati, planirao terorističke napade u zemljama Evropske unije, a da je iznajmljenu 'štek' kuću u Subotici koristio kao bazu!?

Sve je moguće

Kada se kriminal ukrsti sa političkim ciljevima, terorizam može biti jedan od metoda delovanja
Darko Obradović, Centar za stratešku analizu

 

Uhapšen u gaćama

 

Akciju hapšenja sproveli su novoformirana udarna operativna grupa MUP, novosadski odred Žandarmerije i subotička policija, a uhapšeni Dine Hetaj prethodno je duže vreme bio pod prismotrom.
- Specijalci su u iznajmljenu kuću u kojoj je boravio Hetaj upali u ranim jutarnjim satima i kriminalca uhapsili na spavanju, u donjem vešu. Detaljnim pretresom kuće inspektori su pronašli tri putne torbe, takozvane 'krmače', pune oružja. U njima se nalazilo pet automatskih pušaka 'kalašnjikov' sa pripadajućim okvirima municije, devet pištolja, čak 510 metaka različitog kalibra i 4.100 evra u kešu - prenosi izvor iz istrage.


Prema njegovim rečima, pronađeno oružje poslato je na veštačenje kako bi se utvrdilo da li je korišćeno u nekim krivičnim delima ili terorističkim napadima.
- Protiv uhapšenog će za sada biti podneta krivična prijava za krijumčarenje oružja, za šta mu preti višegodišnja zatvorska kazna. Međutim, sumnja se da je Hetaj učestvovao u organizaciji priprema terorističkih napada u zemljama Evropske unije, pa čak i na teritoriji Srbije. Ova operativna saznanja biće posebno i detaljno istražena - naglašava naš izvor.


Komentarišući sve ove navode, Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu kaže da je sasvim moguće da organizovane kriminalne grupe rade i terorističke akcije.
- Kriminalne grupe mogu se odlučiti za finansiranje i sprovođenje terorističkih napada ukoliko procene da će time destabilizovati neku državu. Istorija je puna primera takozvanog narko-terorizma. A kada se kriminal ukrsti sa političkim ciljevima, terorizam može biti jedan od metoda delovanja - upozorava Obradović.

Trgovci oružjem

 

Miroslav Bjegović, profesor bezbednosnih nauka, na drugoj strani ocenjuje da za sada nije utvrđeno da je Hetaj imao ikakve terorističke kontakte.
- Uhapšeni Albanac je član međunarodne narko-kriminalne grupe, čiji je glavni posao droga i oružje. Pronađeno oružje verovatno je trebalo da završi u inostranstvu i pitanje je sa kojim ciljem i namerama. Hetaj je duže vreme bio pod lupom srpskih bezbednosnih službi, a za sada nije utvrđeno da je imao ikakve kontakte sa teroristima. U svakom slučaju, Srbija i njen sistem bezbednosti još jednom su pokazali kako se vodi računa o sigurnosti građana - naglašava Bjegović.
 

Nije prvi put

 

* 31. mart 2012. - Žandarmerija uhapsila kod Merdara dvojicu pripadnika takozvane 'kosovske policije' Šukrea Binakua i Samija Bećirija, kod kojih su pronađeni dve automatske puške, dva pištolja i specijalna oprema za merenje daljine

* 23. septembar 2022. - Albanac A. A. (42) uhapšen je u Vranju nakon što je u njegovom 'štek' stanu pronađen arsenal naoružanja i droga. Policajci su tom prilikom našli automatsku pušku M95, pištolj kalibra 22 milimetra, pištolj kalibra osam milimetara sa pripadajućim okvirom i tri metka i manju količinu heroina




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Petković sa nemačkom ambasadorkom: Priština svakodnevno generiše nove krize!
Politika

Petković sa nemačkom ambasadorkom: Priština svakodnevno generiše nove krize!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji, Nj.E. Anke Konrad, sa kojom je razgovarao o sve težem položaju srpskog naroda u pokrajini, gde, kako je naveo, Priština umesto normalizacije i deeskalacije situacije svakodnevno generiše nove krize na terenu.

16.04.2024

15:26

IDEA potpisala trogodišnji ugovor sa Beogradskim maratonom i najavila donaciju defibrilatora Crvenom krstu Beograd
Društvo

IDEA potpisala trogodišnji ugovor sa Beogradskim maratonom i najavila donaciju defibrilatora Crvenom krstu Beograd

Danas je održana konferencija za medije povodom potpisivanja novog trogodišnjeg ugovora o strateškoj saradnji Beogradskog maratona i brenda IDEA, kao i donacije aparata AED (automatski eksterni defibrilatora) Crvenom krstu Beograd od strane fondacije Heroji Beogradskog maratona i kompanije Mercator-S, a koji će biti postavljeni na javnim površinama u Beogradu, i biti dostupni za efikasno spasavanje života naših sugrađana.

16.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija