• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

16.11.2022

16:25

TINEJDŽER KOJI JE PIJAN USMRTIO ČOVEKA PRIZNAO KRIVICU! Pijan sa probnom dozvolom naleteo na automobil supružnika, ŽENA JEDVA PREŽIVELA

Vesti

TINEJDŽER KOJI JE PIJAN USMRTIO ČOVEKA PRIZNAO KRIVICU! Pijan sa probnom dozvolom naleteo na automobil supružnika, ŽENA JEDVA PREŽIVELA

Podeli vest

Do tragedije je došlo 26. avgusta 2020. godine na ulazu u Sokobanju kada je Janković vozeći „reno klio“ koji je pozajmio od prijatelja, usled velike brzine izleteo iz krivine, prešao na suprotnu stranu kolovoza i direktno se sudario sa „fiat pandom“ u kojoj su bili Milutinovići

- Puno sam razmišljao tokom ove dve godine o tome šta sam uradio. Zato sam i upisao Saobraćajni fakultet kako bih pomogao drugim ljudima da ne naprave grešku koju sam ja učinio. Teško mi je, kajem se ali ništa ne mogu da promenim – kazao je pred Višim sudom u Nišu Nenad Janković (20) iz sokobanjskog sela Vrmdže.

On je optužen da je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao Jovica Milutinović (67) iz Sokobanje dok je njegova šezdesetšestogodišnja supruga Vitoslava zadobila teške telesne povrede.

Do tragedije je došlo 26. avgusta 2020. godine na ulazu u Sokobanju kada je Janković vozeći „reno klio“ koji je pozajmio od prijatelja, usled velike brzine izleteo iz krivine, prešao na suprotnu stranu kolovoza  i direktno se sudario sa „fiat pandom“ u kojoj su bili Milutinovići.

Od siline udara, oba vozila su sletela sa kolovoza i prevrnula se na krov. Jovica je zadobio politraumatske povrede od kojih je ubrzo preminuo u niškom Univerzitetskom kliničkom centru, dok je njegova žena koja je takođe imala izuzetno teške povrede,  uspela da se oporavi.

Uviđajem je ustanovljeno da je Janković višestruko prekršio Zakon o bezbednosti saobraćaja jer je upravljao vozilom u vreme kada mu je to bilo zabranjeno s obzirom na to da je imao probnu vozačku dozvolu. Takođe, utvrđeno je da je kroz naseljeno mesto vozio brzinom od 78 kilometara na čas a ono što ga najviše tereti je stanje alkoholisanosti od 1.5 promila što ga je učinilo potpuno nesposobnim za bezbednu  vožnju.

- Priznajem, sve vreme sam pio pivo, ne znam koliku količinu ali nisam nameravao da vozim. Međutim, majka me je pozvala telefonom i kazala da dođem kući pa sam uzeo ključeve prijateljevog automobila i seo za volan. U jednom trenutku na ulicu je izleteo pas, nisam hteo da ubijem životinju pa sam prešao na levu stranu kolovoza i udario u drugo vozilo – opisao je tinejdžer saobraćajnu nesreću.

Žurio kući da mu se majka ne brine,vozio pijan?!

Na pitanje sudije Mirka Draškovića da li je znao da ne sme da upravlja vozilom u periodu od 23 do šest časova s obzirom na to da je imao samo probnu vozačku dozvolu, Janković je potvrdno odgovorio.

- Znao sam ali sam žurio kući da majka ne brine. Tada sam se osećao sposobnim za vožnju iako sam bio pod dejstvom alkohola, ali očigledno da nisam bio u stanju da bezbedno vozim – rekao je Janković.

Njegov branilac advokat Saša Miletić zatražio je da se Jankoviću sudi na osnovu Zakona o maloletnim učiniocima krivičnog dela ističući da se on može primeniti i na mlađa punoletna lica s obzirom na to da je Nenad ima samo 18 godina i tri meseca kada je izazvao tešku nesreću.

- Sudski veštaci su naveli da je moj branjenik u momentu izvršenja dela ispoljavao zrelost starijeg maloletnika. Međutim, ovo veštačenje je obavljeno tek nakon što je Nenad izašao iz pritvora u kome je proveo 57 dana. Tokom boravka u pritvoru viđao sam ga da plače, bio je u depresiji, pio je bensedine...

Foto: Osnovno javno tužilaštvo Niš

Zgrada suda

Sve to uticalo je na promenu njegove ličnosti u smislu sazrevanja, jer je postao svestan šta je uradio zbog čega je mnogo patio.  U vreme izvršenja krivičnog dela nije imao taj stepen zrelosti tako da smatram a su ispunjeni uslovi da se na njega primeni blaži zakon – rekao je Miletić.

Advokat je takođe zatražio da se u nastavku dokaznog postupka sasluša saobraćajni veštak na okolnosti  uticaja odnosa krivine na putu i brzine vožnje na izletanje vozila u suprotnu traku.  Takođe, predložio je da se veštaci Instituta za sudsku medicinu izjasne da li bi Jovica imao veće šanse da preživi da je brže dobio zdravstvenu pomoć.

Sudija Mirko Drašković objasnio je da će se Nenadu suditi po Krivičnom zakoniku sve dok veštaci ne promene mišljenje u pogledu njegove zrelosti koja bi ga kvalifikovala za primenu blažeg zakonskog propisa.

Suđenju nisu prisustvovali ni Vitoslava ni njen sin Miloš koji u postupku imaju svojstvo oštećenih već se u sudnici pojavio samo njihov punomoćnik.

Zamenik VJT Milena Cvetković zatražila je da se Nenad oglasi krivim i osudi po zakonu a o visini kazne izjasniće se u završnoj reči.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj! Osim toga, saopšteno je da će selektor A reprezentacije Dragan Stojković Piksi u subotu nakon utakmice Juventus - Milan održati sastanak sa fudbalerima ta dva tima Dušanom Vlahovićem, Filipom Kostićem, Lukom Jovićem i Jan Karlom Simićem!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija