• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

30.12.2022

07:00

KORAĆ NA POTERNICI BiH ZBOG KOKAINA! Novi detalji iz izveštaja MUP-a Republike Srpske

printscreen

Vesti

KORAĆ NA POTERNICI BiH ZBOG KOKAINA! Novi detalji iz izveštaja MUP-a Republike Srpske

Podeli vest

Kontroverzni Filip Korać, blizak prijatelj Luke Bojovića, našao se pod istragom Tužilaštva BiH kao jedan od vodećih članova narko-kartela koli je sarađivao sa "škaljarcima"

Filip Korać (41), blizak prijatelj Luke Bojovića i jedan od najuticajnijih ljudi srpskog podzemlja, našao se na poternici u BiH zbog sumnje da je organizovao međunarodni šverc kokaina!
Ovaj kontroverzni Beograđanin je u izveštaju MUP-a Republike Srpske predstavljen kao "visokopozicionirani član kriminalne grupe" kojom je obuhvaćeno ukupno 17 osoba.

Sumnja se da je ovaj narko-kartel delovao u BiH, ali i u regionu i da je blisko sarađivao sa crnogorskim "škaljarskim klanom".

Vođe
U vrhu narko-kartela je Ognjen Orašanin iz Sokoca, kao i Sarajlija Sani al Murda
Izveštaj MUP RS

Otkrio ih Skaj

- Osumnjičeni su od 2020. do danas, kao organizovana kriminalna grupa, trgovali kokainom na međunarodnom nivou i na teritoriji BiH, Srbije, Hrvatske i Belgije. Akcija je rezultat još jedne istrage u kojoj su korišćeni podaci dobijeni iz aplikacija Skaj i Anom, u saradnji sa Evropolom i američkim FBI - saopštio je MUP RS, navodeći da su osumnjičeni novac od prodaje droge ubacivali u legalne tokove kupujući nekretnine, vozila i druge vrednosti.

U vrhu ovog narko-kartela je, prema ovom policijskom izveštaju, Ognjen Orašanin iz Sokoca, kao i Sarajlija Sani al Murda, za koga se sumnja da je bio direktna veza za nabavku kokaina iz Belgije, a imao je i dobre veze u južnoameričkim kartelima koji su drogu dopremali u Evropu. Korać je "tek" trećeosumnjičeni, a izvori MUP-a navode da je Orašanin u nekoliko navrata sa njim "veoma blisko sarađivao i preko njega trgovao drogom".

Inače, Korać je dovođen u vezu sa više teških krivičnih dela, kao i pojedinim ubistvima, što nikada nije dokazano i sve do sada je vešto izbegavao da završi u zatvoru.

Foto: printscreen

Luka Bojović

U avgustu 2016. on je uhapšen u BiH posle ubistva Čede Đokića, koji je likvidiran snajperom dok je pio kafu na balkonu svog stana u Zvorniku. Granična policija BiH tada je Koraća zatekla na obali Drine i privela ga zbog navodnog ilegalnog pokušaja prelaska granice. Ubrzo je sproveden u MUP RS kako bi se ispitao o okolnostima Đokićevog ubistva, da bi već sutradan bio pušten bez ikakve prijave.

U centru pažnje našao se i u decembru 2017. kao navodni organizator nemira na tribini Partizana tokom derbija sa Crvenom zvezdom. Huligani iz Splita tada su se sukobili sa zloglasnom ekipom Veljka Belivuka, bliskoj "kavačkom klanu", i izvukli "deblji kraj". Posle tog okršaja usledila je serija ubistava. I sam Korać je bio na Belivukovom spisku za odstrel, ali je na vreme prozreo šta mu se sprema i izbegao likvidaciju.

Početkom 2020. u Srbiji je bio osumnjičen da je podstrekao dva kriminalca da ubiju Crnogorca Blaža Đurovića u martu 2018. u Beogradu, ali je posle "opsežne istrage" utvrđeno da za to nema dokaza. I optuženi, kojima se sudi za ubistvo Đurovića, negirali su na sudu da Korać ima bilo kakve veze sa tim.

Foto: Novosti/Peđa Mitić

Blažo Đurović

Na meti Šaranovićeve grupe 2016.

Sredinom 2016. Filip Korać je pukom srećom izbegao likvidaciju u organizaciji pokojnog crnogorskog kriminalca Slobodana Šaranovića. Slobodan je, naime, verovao da Luka Bojović stoji iza ubistva njegovog brata Branislava i želeo je da mu se osveti.

Bojoviću su, dok je bio u španskom zatvoru, pripadnici Šaranovićeve grupe najpre ubili rođenog brata Nikolu 2013. i planirali su da mu pobiju i najbliže saradnike, pa se na toj listi našao i Korać. Plan je bio da se Filip likvidira iz "heklera" dok se vozi u kolima, ali je beogradska policija pohapsila članove Šaranovićeve grupe pre nego što su uspeli da realizuju taj napad.

U aprilu ove godine Filip se sam javio u zagrebački zatvor Remetinac posle saznanja da se protiv njega u Hrvatskoj vodi postupak za falsifikovanje pasoša. Početkom juna osuđen je uslovno na godinu dana zatvora i novčano u iznosu od oko 10.000 evra. Priznao je da je nabavio lažni hrvatski dokument iz "preventivnih razloga" pošto mu je godinama prećeno ubistvom.

Čovek iz senke

Filip je, navodno, posle hapšenja Luke Bojovića u Španiji u februaru 2012. preuzeo sve njegove "poslove". Međutim, za to zvaničnih dokaza do sada nije bilo. Osim toga, interesantno je što se on nikad nije eksponirao u javnosti, zbog čega je zaradio epitet "čoveka iz senke".

Korać je zvanično vlasnik samo oko 115 kvadrata poslovnog prostora na Vračaru, prema podacima iz katastra. Njegovi brat i otac, međutim, imaju više imovine - poseduju lokale i stan na Vračaru, kao i deo zgrade na Zvezdari. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17