• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/novosti.rs

08.01.2023

08:19 >> 08:25

"PONOVO ĆU IĆI PO BADNJAK": Dečak Stefan Stojanović, kog je ranio pomahnitali Albanac

Printscreen/Instagram

Vesti

"PONOVO ĆU IĆI PO BADNJAK": Dečak Stefan Stojanović, kog je ranio pomahnitali Albanac

Podeli vest

Samo Bog je spasao dvojicu srpskih mladića, rođake Stefana (11) i Miloša (21) Stojanovića iz Gotovuše kod Štrpca od metaka pomahnitalog Albanca Azema Kurtaja (33), pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, koji je na njih pucao iz vozila u pokretu, ali i Stefana Tomića iz Klokota (18) kojeg su, dok se sa bratom od tetke vraćao sa ponoćne liturgije, napala osmorica Albanaca

Prvi napad na srpske dečake dogodio se u petak, kada su se vraćali iz seče badnjaka i zastali kraj puta da se slikaju. Stefan Stojanović tom prilikom ranjen je u predelu ramena, dok je Miloš zadobio prostrelnu ranu ruke.

- Dobro sam, ponovo ću ići po badnjak! - rekao je ovo juče, za "Novosti", iz bolničke postelje, mali Stefan Stojanović.

Foto: printscreen

 

On nam je još rekao da ga ruka ne boli mnogo i da se oporavlja.

- Vraćali smo se putem Miloš i ja iz seče badnjaka i zastali smo da se slikamo za uspomenu. Tada je odjednom naišao automobil iz kojeg je zapucano. Sada smo dobro i Miloš i ja.

I njegova majka Zorica ističe da je u nesreći bilo i sreće:

- Iako je bio preplašen, moj sin je to bolje i hrabrije podneo nego mi. Mi smo još uvek u šoku, a on se drži hrabro.

I dok je ona ponavljala da ništa nije teže od strepnje za život sopstvenog deteta, jedanaestogodišnji Stefan se iz kreveta u bolnici u Gračanici slikao sa tri podignuta prsta.

 

 

A da su Stefan i njegov rođak Miloš uprkos povredama i preživljenom strahu rešeni da i sledeće godine idu zajedno po badnjak, potvrdio je juče i gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić. On je, podsetivši i na prošlogodišnji napad na Srbe u ovom gradu, kada su upali specijalci ROSU, ukazao da napad na srpske dečake na Badnji dan nije slučajan jer je u kolima albanskog policajca, kako je nezvanično saznao, bilo više tablica.

- To ukazuje na nameru da se učini to što je učinjeno. Ja vam prenosim deo gneva koji osećamo moji sugrađani i ja. U petak nam je bio jako težak dan i, umesto da budemo u krugu svojih porodica, mi smo dan i veče proveli protestujući na putevima, tražeći mir i bezbednost - rekao je juče Jeftić ispred Kliničko-bolničkog centra u Gračanici.

On je sa čelnikom Srpske liste Goranom Rakićem i predsednicom opštine Gračanica Ljiljanom Šubarić posetio dečake, koji su, prema rečima hirurga Boška Odalovića, u stabilnom stanju.

- Iako nam je sada malo lakše jer znamo da su bolje, sam osećaj da smo strepeli za njihove živote je užasan - kazao je Milošev otac Zvonimir, koji se u obraćanju okupljenim novinarima zapitao koga da krive za napad, Albanca koji je usred bela dana pucao na pripadnike našeg naroda, ili one koji bi trebalo da ih zaštite.

Foto: V.N.

 

Upravo zato su Srbi sa protesta održanog u petak po podne na putu u Gotovuši zahtevali veće prisustvo kosovske policije, Kfora i Euleksa. Iako su dobili obećanje da će njihov zahtev biti ispunjen, poučeni ranijim iskustvima, Srbi kažu da više ne mogu da veruju ni onima koji bi trebalo da ih zaštite i zato su za danas u podne najavili veliki protestni skup u Štrpcu.

PODRŠKA

Episkop raško-prizrenski Teodosije posetio je dečake ranjene u Gotovuši kod Štrpca.

On je razgovarao sa lekarima i medicinskim osobljem i upoznao se sa zdravstvenim stanjem mladića koji su nakon ranjavanja prebačeni u KBC "Priština" u Gračanici.

Ranjenim momcima i njihovim porodicama Teodosije je uputio reči utehe i ohrabrenja, uz nadu da će božićna radost zameniti bol, kao i da će se ranjeni brzo vratiti svojim domovima.

Da Srbi nigde na Kosmetu nisu zaštićeni, potvrdio je i slučaj napada na još jednog srpskog mladića u noći između petka i subote. Dok se sa bratom vraćao sa ponoćne liturgije iz Crkve svetog Petra i Pavla, grupa Albanaca napala je i pretukla Stefana Tomića (18) iz Klokota. Stefan je zadobio povrede oka, ruke, abdomena i noge, a lekarska pomoć pružena mu je u zdravstvenoj ustanovi u Vitini tek posle nekoliko sati provedenih u policiji.

- Mog sina su, umesto da mu pruže prvu pomoć, zadržali u policiji ni krivog ni dužnog.Pustili su ga tek na moje insistiranje, jer je bio povređen - rekao je "Novostima" otac Ivica Tomić.

 

- Ne znam da li su napadači Albanci koji su izašli iz kafića bili pijani, ali mog sina je pokušao da odbrani rođak Aleksa Stević, koji je bio sa njim. Inače bi ga sigurno ubili.

Tomić dodaje i da je veoma zabrinut za bezbednost još dvoje svoje dece, šesnaestogodišnjeg sina i petogodišnje kćerkice, ali i sve srpske mladeži u Klokotu.

 

OSUMNJIČEN ZA UBISTVO U POKUŠAJU

Policija je okvalifikovala pucnjavu u Gotovuši kod Štrpca, u kojoj su ranjeni srpski dečak i mladić, kao "ubistvo u pokušaju".

U 24-časovnom izveštaju o dešavanjima na KiM navodi se da je osumnjičenom za pucnjavu A. K., koji je uhapšen, oduzet revolver i da mu je odlukom tužioca određen pritvor.

Foto: manastir hilandar

 

VUČIĆEVA PORUKA IZ HILANDARA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji zajedno sa sinom Danilom božićne praznike provodi u Hilandaru, uputio je u subotu uveče, preko svog instagram-naloga, poruku ranjenim dečacima kod Štrpca.

Da si živ i zdrav, Stefane. I u Hilandaru noćas se svi za tebe molimo. Hristos se rodi! - napisao je Vučić, uz fotografiju ranjenog dečaka koji se oporavlja u bolnici.

 

STREPIMO ZA ŽIVOTE NAJMILIJIH

Srpska lista upozorila je juče da se nastavlja nasilje nad srpskom decom koje, kako se navodi, sprovode "albanski ekstremisti, podstaknuti Kurtijevom represijom i antisrpskom histerijom Prištine" i zatražila pojačano prisustvo međunarodnih snaga u srpskim sredinama. Nakon novog napada na srpskog mladića u Klokotu, SL u saopštenju ističe da će ovaj Božić ostati upamćen kao dan kada su Srbi pozivali na mir, ali i dan kada je prolivena nevina srpska krv.

- Umesto da se svi zajedno radujemo Božiću, Srbi strepe za život svoje dece - kaže se u saopštenju.

- Žalosno je to što predstavnici međunarodne zajednice nisu preduzeli ništa da spreče "ovakve brutalne, ničim izazvane napade na srpsku nejač", pa čak i da uporno izbegavaju da navedu da je pokušano ubistvo dečaka srpske nacionalnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija