• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Rafailović

02.02.2023

10:39

NOVI ZAKON PREDVIĐA OŠTRIJE KAZNE! Damir Okanović: Prvi put će se zakonom definisati šta je električni trotinet

Printscreen

Vesti

NOVI ZAKON PREDVIĐA OŠTRIJE KAZNE! Damir Okanović: Prvi put će se zakonom definisati šta je električni trotinet

Podeli vest

U toku prošle godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je 535 osoba, a od 500.000 zabeleženih prekršaja prekoračenja brzine u 2022. gotovo 3.000 je onih koji su kažnjeni zbog nasilničke vožnje.

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost objašnjava da je važeči Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima (ZBS) usvojen je 2009. godine, i do sada je već 7 puta izmenjen u manjoj ili većoj meri.

Najobimnije izmene bile su 2018. godine kada je više od 50% teksta ZBS promenjeno. Usvajanje osme po redu izmene zakona očekuje se na prolećnom zasedanju Narodne skupštine Republike Srbije kada bi narodni poslanici trebalo da glasaju za malobrojne ali značajne promene - navodi Okanović. 

Foto: Printscreen You Tube

 

Prema njegovim rečima prvi put će se zakonom definisati, šta je elekrtični trotinet i nakoji način ta će ta vozila učestvovati u saobraćaju.

Svakako najpoznatije lako električno vozilo jeste električni trotinet, čija će upotreba nakon usvajanja izmena zakona drastično porasti usled očekivanog dolaska na naše tržište kompanija koje se bave rentiranjem tih vozila. Predviđeno je da električnim trotinetima ne smeju da upravljaju deca mlađa od 14 godina, da na e trotinetu ne sme da se prevozi više od jedne osobe, kao i da najveća konstrukciona brzina ne prelazi 25 km/č na ravnom putu - objašnjava Okanović i dodaje: 

- Vozači električnih trotineta mlađi od 18 godina moraće da nose kacigu tokom vožnje, a ako se kreću kolovozom moraće da nose svetloodbojni prsluk ili drugi odevni predmet velike uočljivosti. E trotinet neće smeti da se vozi preko pešačkog prelaza, ali će smeti da se vozi na prelazu biciklističke staze preko kolovoza. Za vozače e trotineta važiće opšta odredba o zabrani vožnje pod dejstvom alkohola s tim da je zakonska tolerancija do 0,2 promila. E trotineti neće morati da se registruju i osiguranje od štete učinjene trećim licima (autoodgovornost) neće biti obavezno - obajsnio je Okanović. 

Foto: V.N.

 

Kako je rekao izmenama ZBS predviđeno je da se povratnicima u činjenju najtežih prekršaja oduzima vozilo do pravosnažnog okončanja sudskog postupka.

- Vozaču koji je u prethodne 2 godine pravosnažno osuđen za prekršaj sa "crne liste" i ponovo je zatečen u prekršaju sa tog spiska, policajac će odmah oduzeti vozilo, bez obzira na činjenicu da li je vozač vlasnik vozila ili nije. Neki od prekršaja sa "crne liste" jesu vožnja sa preko 1,2 promila alkohola u organizmu, prekoračenje brzine za više od 80 km/č van naselja, za više od 70 km/č u naselju, vožnja nakon oduzete vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena i sl. - rekao je Damir Okanović.

Foto: Tanjug

 

Kada je reč o probnim vozačkim dozvolama  za motocikl i tu su predviđene promene. 

- Sadašnjim zakonom određeno je da lice koje položi vozački ispit A, A1 ili A2 kategorije dobija probnu vozačku dozvolu, bez obzira na to da li prethodno ima položenu B kategoriju. Tako se u praksi dešava da neko ko 20 godina ima B kategoriju i iskustvo u saobraćaju položi za A kategoriju, a ima ograničenja predviđena za neiskusne vozače. Ta nelogičnost ispravlja se predloženim nacrtom, tako da će oni koji imaju položenu B i AM kategoriju odmah po polaganju dobiti klasičnu dozvolu za A1, A2 ili A kategoriju - objasnio je Okanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija