• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/M.D.

20.02.2023

10:07

NASTAVAK SUĐENJA BELIVUKOVOM KLANU! Lalić kometarisao fotografije bunkera: Motke za mučenje na jednoj je pisalo - "poligraf 100 odsto radi"

Miloš Rafailović, Marko Đoković

Vesti

NASTAVAK SUĐENJA BELIVUKOVOM KLANU! Lalić kometarisao fotografije bunkera: Motke za mučenje na jednoj je pisalo - "poligraf 100 odsto radi"

Podeli vest

Suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića održava se danas u Specijalnom sudu u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Svedok-saradnik na suđenju kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Srđan Lalić danas pred Specijalnim sudom nastavlja sa iznošenjem detalja vezanih za kriminalnu delatnost grupe. Specijalni sud nalazi se pod opsadom pripadnika Žandarmeije.

Specijalni sud nalazi se pod opsadom pripadnika Žandarmerije.

11:09- Pauza

Određuje se pauza jer je advokat Katančević zatražio da veće donese odluku o tome kako će se dalje prikazivati fotografije i da li će Lalić moći da vidi opis, odnosno ono što piše u zapisima UKP koji su sastavljeni posle hapšenja grupe 4. februara 2021. godine.

Takođe, Katančević smatra da ne traba da se kometariše svaka fotografija, već samo konkretni tragovi i dokazi.

10.54 - O fotografijama iz Ritopeka 

Laliću su potom predočene fotografije kuće u Ritopeku.

Lalić: Ide prvo jedna prostorija, pa kuhinja i kupatilo. A u prizemlju je upravo ta centalna prostorija

Prikazani su tragovi krvi, od kojih je prvi bio iznad radijatora u prostoriji u prizemlju. Na belom zidu bile su kapljice krvi.

Lalić: U prostoru ispod stepenica koje su vodile na sprat bili su ugrađeni sefovi

Prikazana je gardoroba za koju Lalić tvrdi da su koristili kako bi kasnije mogli da je bace, u pitanju je crna trenerka donji deo i tamno sivi šupkavi duks

Sudija: Ako kažete da ste toliko pazili, odakle ovi tragovi crveni?

Lalić: Recimo kod Lazara Vukićevića nije bio dobro zaštićen gornji deo, a on je krvario iz glave i imao je dugu kosu, pa je kod njega, pre uništavanja tela, moglo biti tragova

Tužilac Saša Ivanić: Da li govori o tragu broj jedan iznad radijatora ili uopšteno?

Lalić: Uopšteno, Vukićević je ubijen u tajnoj prostoriji, ne znam odakle ovi tragovi

Odbrana optuženih se požalila jer smatraju da Lalić ima ulogu komentatora

Advokat Dalibor Katančević: Dali ste mu ulogu kometatora, on čita šta piše ispod fotografija i tako govori.

10.14 - Lalić o fotografijama

Sudija: Pregledaju se slike MUP-a od 4. februara 2021. godine

Petrović: Smatram da niste u pravu, kada okrivljeni svedoci Hrvatin i Spasojević budu izneli odbranu tad ćemo im i postavljati pitanja o fotografijama

Prvo je prikazana fotografija sa stadiona, a sudija je zatražila da objasni gde je kancelarija u sklopu bunkera na stadionu.

- Ovo je unutrašnji deo, to su ti separei. Sprave za vežbanje su sa desne strane, bliže prozorskim okvirima. U tom desnom delu je deo sa spravama za vežbanje. Između svakog separea nalaze se žardinjere. Nisu imale formalnu nameru, nego neformalno, da se nešto skloni i sakrije. Iza postera sa igračima na zidu je prolaz koji vodi do kuhinje. U unutrašnjosti šanka se ponekad držala vaga i ponešto od droge - rekao je Lalić.

Foto: Starsportphoto

Humska

Dodao je da postoji i kasa sef u plakaru šanka.

- Na kraju teretane je prolaz ka toaletima i prostoriji. U toj prostoriji je I. S. prenoćio. u toj prostoriji se noćilo, znam da je Šejić spavao tu - rekao je Lalić govoreći o prostoriji u kojoj se nalazi krevet, radni sto i stolica i dodao da su u plakaru u toj prostoriji dugo stajale policijske značke.

On je ukazao na fotografiju na kojoj se nalaze vrata i istakao da su to "navodna blinda vrata kancelarije" o kojima su Miljković i on pričao i istakao da nisu u pitanju prava blindirana vrata, već sigurnosna vrata.

U kancelariji se takođe nalazio krevet kao i komoda sa televizorom. Lalić je za tu prostoriju rekao da je u njoj ostavljen telefon pokojnog Gligorijevića, kao i da se ranije u prostoriji nalazila i garnitura.

- Vidite dva televizora. Ovaj na zidu korišćen je za video nadzor, a televizor na komodi je bio za redovnu upotrebu. Bio je i digitalni video rekorder sa kog sam, između ostalog, brisao snimke. Imali smo i kuhinju. U njoj smo držali vage, digitalnu i kuhinjsku, etil alkohol, kofein. Na stolovima se radila priprema i pravljenje spida i razmeravanje narkotika. U peći se nekada i ostavljala droga - rekao je Lalić.

Foto: Starsportphoto

 

Kada je prikazan aparat sa više antena, Lalić je rekao da je u pitanju ometač sa 12 antena.

- Kacige koje su na fotografijama je trebalo da budu korišćene za ubistvo Mladenčeta, od kog se posle odustalo. Sa kacigama je bio i prigušivač. Iza kuhinje postoji mali hodnik i tu su hladnjače. Postoje dve komore u kojima je isključena struja. Nekada se tu odlagalo oružje i narkotici - dodao je okrivljeni svedok.

Za fotografije municije rekao je da nije siguran da je tu municiju uopšte video ili znao za nju. Dodao je da su mnogi koristili te prostorije za držanje narkotika, tako da nisu dirali ono što u prostoriji nisu ostavili.

Lalić je istakao da su se i kasete za odlaganje garderobe osoblja restorana koristile za skrivanje narkotika i oružja. Za prigušivač koji se nalazi na jednoj od fotografija potvrdio je da je u pitanju prigušivač snajpera koji je doneo Aleksandar Gligorijević, a potom je potvrdio i da je snajper na fotografijama upravo taj snajper o kom je govorio.

Na jednoj od fotografija nalazile su se motke, a Lalić je rekao da su takvim tipom motki nanošene povrede. U pitanju su uglavnom bile drške od lopata i sekira.

- To su kuvane motke. Evo možete da vidite da na jednoj piše "poligraf, 100 odsto radi". U produžetku kuhinje ima prolaz u kom se nalazi jedan sanduk zamrzivač. Kupatilo na spratu suštinski nije bilo u upotrebi, koristili smo dva toaleta dole. Sve te prostorije su se koristile - rekao je Lalić.

Foto: Starsportphoto

 

DOKUMENTACIJA STADIONA 

Potom se prešlo na pregledanje dokumentacije koja prikazuje spoljašnjost stadiona.

- U pitanju su dva spoljna lokala. Oni nisu deo bunkera - objasnio je Lalić.

Na narednim fotografijama prikazan je ulaz u poslovni prostor.

- To je jedan odvojeni objekat koji je najbliži Humskoj ulici. Fizički je izdvojena od bunkera. Tu su bile odvojene kancelarije, bile su tu dve firme, dve prostorije su korišćene za butik, a jednu je koristio Aleksandar Vučeljić za svoj rent a kar. Tu je spušteni plafon - rekao je Lalić posmatrajući fotografije narkotika, noža i digitalnih vaga koji su pronađeni u plafonu.

Lalić je dodao da je grupa sređivala te dve prostorije koje je koristila i da su jednoj od prostorija bili navijački rekviziti - zastave, megafoni, bubnjevi, pirotehnika.

U plastičnim kesama u jednoj od prostorija policija je pronašla novac, a Lalić je rekao da ne zna ko je odlagao novac u sef. Istakao je da je novac mogao da potekne od butika, prodaje karata ili trgovine narkoticima.

 

Južna tribina

Lalić je potom govorio o prostorijama ispod južne tribine stadiona.

- Kad uđete u hol, postoji jedna prostorija sa leve strane u kojoj je bila neka mašina, a ima i prostorija desno, koja u produžetku ima još jednu prostoriju. Ja sam tu prošao možda jednom ili dva puta kada sam išao na sprat. Te prostorije su više koristili mlađi navijači i mlađi pripadnici ove kriminalne grupe - rekao je Lalić.

Na pitanje sudije da li je video ko je ostavljao kesice sa nakroticima, Lalić je rekao da se to dešavalo na dnevnom nivou.

- Ispod stolica u poslenjoj prostoriji su krili oružje i drogu, one su se odvajale na dva šrafa - rekao je Lalić za nekoliko fotografija žutih stolica prišrafljenih za zid.

Na fotografijama iz te prostorije nalaze se narkotici, pištolj, ali i vekili broj sekira, mačeta i drvenih motki.

U plafonu u kancelarija pronađene su vagice, narkotici i nož. U jednoj od kancelarija je bio sef koji je takođe prikazan na fotografijama, kao i kese za smeće sa novcem.

Kako se vidi na fotografijama, 17.000 dinara je bilo u jednoj kesi.

Sudija je zatražila od Lalića, da opiše prostorije ispod južne tribine i fotografije nastale posle hapšenja grupe. 

- Samo sam nekoliko puta tuda prošao, te prostorije su više koristili mlađi navijači. Držala se takođe droga, bela praškasta materija i marihuana, kao i vagice za precizno merenje - rekao je Lalić

U jednoj od prostorija ispod tribine prikazana su žuta sedišta, kao na tribinama.

- One su tu fiksirane, tako da je bilo pogodno da se tu krije droga i oružje. Tamo je i pronađen pištolj i municija koji su prikazani. Nađeni su i sekire, mačete, palice kao i one motke koja su nađene. Sa tim motkama sam uglavnom udarao po zadnjici i po nogama, ali ne svom silinom - objansio je Lalić

Podsetimo, u Humskoj 1, na stadionu FK Partizan, u prostorijama koje su nastale pregrađivanjem nekadašnjeg restorana, nađeni su narkotici, oružje, kao i materijalni i biološki tragovi.

10.05 - Čeka se odluka

Pre izvođenja foto dokumentacije, za reč se javio advokat Nikola Jerković koji se usprotivio izvođenju dokumentacije.

- Da li je vreme da sada izvadimo foto dokumentaciju? Postoje opravdani razlozi da se od toka odstupi. Kada budemo svi mogli da učestvujemo treba da se pozovu sva tri okrivljena saradnika, pa da zajedno vršimo uvid. Ako sada budemo izvodili, predočavaćemo i drugim okrivljenim saradnicima fot dokumentaciju i četiri puta ćemo da imamo istu dokaznu radnju. Biće efikasnije, ako foto dokumentaciju budemo izvodili na kraju. Predlagali smo da okrivljeni saradnici napuste sudnicu dok jedan od njih priča. Druga dva okrivljena saradnika će moći da prate šta govorio okrivljeni saradnik Srđan Lalić - rekao je Jerković, a njegovom stavu priključio se i advokat Vladimir Petrović.

Sudsko veče se povuklo radi odluke od predlogu branilaca.

Foto: Marko Đoković

 
10.02 - Lalić o ubistvima Mitića i Vukićevića

Pred sudsku govornicu izašao je okrivljeni svedok Srđan Lalić.

Sudija je istakla da, pre uvida u foto dokumentaciju za Lalića ima dodatna pitanja. Ona je ukazala na to da je Lalić u jednom navratu rekao da je, tokom prosipanja ostataka tela ubijenog Gligorijevića u reku, rekao da misli da je Nebojša Janković bio prisutan, dok je drugi put rekao da je to bio Vlade Draganić, Lalić je odgovorio da za Jankovića nije siguran da je bio tu, ali da za Draganića jeste. Na pitanje sudije gde je uništeno telo Nikole Mitića i Lazara Vukićevića, Lalić je odgovorio da je to bilo u skrivenoj prostoriji u Ritopeku, a da je mašina za mlevenje mesa u tom momentu bila u garaži.

- Usitnjavanje je bilo kao i u drugim slučajevima. Kada je mašina bila u garaži, Draganić je uglavnom postavljao folije oko mašine i na zidovima. Ubistvo je vršeno u skrivenoj prostoriji zbog tragova. Da bi se smanjila mogućnost da ostanu tragovi čak je i garaža bila u foliji. I ivice mašine su obavjane folijom. Sve smo radili da ne bi pala neka kap krvi na pod garaže - rekao je Lalić.

Foto: Printscreen/Beta Ana Slović

 

Na pitanje sudije da li je nekada nosio neki kačket, odgovorio je potvrdno. Upitan da li ga je nekada nosi naopačke, Lalić je rekao da ga je "uglavnom nosio normalno, ali ga je možda nekad iz šale okrenuo". Upitan kako je bio obučen tokom otmice I. S., Lalić je rekao da je imao kačket u tom momentu, ali da je umeo da okrene kačket da mu ne bi smetao, ali i da ga ne bi zaboravio unutra.

10.00 - Sudija donela odluku da se ročište održi

Sudija Vinka Beraha utvrdila da su svi optuženi, njihovi branioci i zastupnici oštećenih prisutni u sudnici u Specijalnom sudu u Beogradu. Konstatovano je da za Lalića optuženi nemaju dodatnih pitanja.

Na današnjem ročištu bi okrivljenom svedoku Srđanu Laliću trebalo da bude predočen materijal u vidu fotografija. Tokom nedelje bi svoje svedočenje trebalo da započne Bojan Hrvatin.

Podsećamo, na ročištima koja su održana 30. i 31 januara, kao i 2. i 3. februara, Laliću su pitanja postavljali optuženi Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nemanja Đurić, Vlade Draganić, Miloš Budimir i Nebojša Janković. Time je završeno ispitivanje Lalića od strane optuženih.

Foto: ATA/Insajder/Marko Đoković

 

Sedam ubistava

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Belivuk i pripadnici njegove kriminalne grupe uhapšeni su 4. februara 2021. godine, a pripremno ročište počelo je 13. juna ove godine, iz četvrtog puta.

U julu sud je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal doneo rešenje o spajanju postupaka.

Takođe, ovom optužnicom obuhvaćen je i Senad Rešović koji je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

U januaru je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.

Početkom septembra, drugi advokat, Nikola Ristović, koji ih je branio zajedno sa uhapšenim Lazarević, otkazao im je punomoćje. Na svakom ročištu, Belivuk i pripadnici njegove grupe negiraju dela koja im se stavljaju na teret.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

"VUČIĆ JE BIO NAJVEĆA PREPREKA, ZVICER JE OBEZBEDIO PET MILIONA ZA NJEGOVO UBISTVO I REKAO DA ĆE BITI JOŠ"! Lalić otkrio zastrašujuće detalje na suđenju klanu Velje Nevolje: "Veljko i Marko su rekli da će biti iskorišćene navijačke grupe"
Hronika

"VUČIĆ JE BIO NAJVEĆA PREPREKA, ZVICER JE OBEZBEDIO PET MILIONA ZA NJEGOVO UBISTVO I REKAO DA ĆE BITI JOŠ"! Lalić otkrio zastrašujuće detalje na suđenju klanu Velje Nevolje: "Veljko i Marko su rekli da će biti iskorišćene navijačke grupe"

Svedok okrivljeni protiv ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića tokom današnjeg ročišta izneo je danas zastrašujuće tvrdnje u kojima je naveo da su mu Velja Nevolja i Marko Mesar rekli da je Zvicer obezbedio 5 miliona evra i rekao da će biti još koliko god za ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

31.01.2023

17:13

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija