• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

16.07.2023

18:35

Svedočenje žrtve Uroša Blažića: "Video sam drugare kako leže, krvi je bilo svuda"

printscreen

Vesti

Svedočenje žrtve Uroša Blažića: "Video sam drugare kako leže, krvi je bilo svuda"

Podeli vest

"Viknuo je da legnemo i da će sve da nas pobije, a onda su se čuli rafali", ovim rečima mladić koji je preživeo masakr u Mladenovcu, prepričava kobni trenutak u Malom Orašju, gde je Uroš Blažić (20) ubio šest osoba.

Tokom dosadašnje istrage masakra ispitano je 55 svedoka, a među njima su preživele žrtve, meštani ovih mesta, kao i porodice žrtava.

Kako nezvanično saznaje Blic, za sada je završeno sa ispitivanjem svedoka. Takođe, završeno je i psihijatrijsko veštačenje Uroša Blažića, koji je u Specijalnoj zatvorskoj bolnici proveo mesec dana.

Naloženo je i psihijatrijsko veštačenje Radiše Blažića, oca ubice, kao i B. G. (19), brata od ujaka Uroša Blažića koji su od ranije u pritvoru.

Foto: Informer

Blažić i puška iz koje je pucao

Saslušani su svi ranjeni koji su preživeli masakr, kada im je zdravstveno stanje to omogućilo. Mladić koji je tog 4. maja uveče bio u Malom Orašju sa prijateljima, je do detalja opisao horor koji je preživeo.

"Viknuo je da svi legnu dole i da će da ih poubija"

On je ispričao da je prijatelj pozvao na druženje, te je otišao do spomenika u Malom Orašju oko 22 sata. Kako je rekao, tamo je bilo oko 15 ljudi, bila je zapaljena vatra i muzika.

- Oko 22.30 časova sam ugledao "mercedes", koji je došao iz pravca Dubone i parkirao se pored autobuskog stajališta. Ostalo je upaljeno vozilo, gledao sam u tom pravcu sve vreme, i video sam Blažića kako izlazi sa vozačevog mesta - ispričao je u svom iskazu mladić koji je upucan u noge.

Kako je on rekao, Blažić je nešto viknuo okupljenima, ali ga on isprva nije razumeo.

- Učinilo mi se da je rekao da legnu svi dole, da će da nas ubije. Stao je ispred vozila, stajao je tačno kod haube. Mislio sam da se šali, pa više nisam obraćao pažnju - rekao je mladić.

Ubrzo nakon toga, začuo je pucnje.

- Čuo sam rafale, odmah sam pao na zemlju, video sam kako moji drugari padaju jedni za drugima. Čuo sam da je ispalio jedan šaržer, a onda ga je zamenio za novi - otkrio je mladić.

On je zatim opisao da je video Blažića kako se približava i preskače deo sa žičanom ogradom, približavajući se delu kod spomenika, gde su svi bili.

Foto: J. Vasiljević

Privođenje osumnjičenog

- Čuo sam rafalnu paljbu sa pauzama. A onda sam čuo jaukanje i zapomaganje. Sve je trajalo par minuta, nakon čega je Uroš ušao u automobil i udaljio se - ispričao je u svom svedočenju.

On je opisao potresne scene koje je ugledao nakon što se Blažić udaljio, ka Duboni, gde je nastavio svoj krvavi pohod.

- Ustao sam i pogledao oko spomenika, video sam sve moje drugare kako leže i zapomažu, svuda je bila krv. Ubrzo je došla policija i ostali meštani, koji su čuli pucnjavu - ispričao je ovaj mladić.

Kako su do sada ispričali svi oštećeni, oni su Blažića poznavali iz viđenja, ali niko od žrtava sa njim nije bio preterano blizak. Neki od ranjenih su ispričali kako su ponekad sa njim igrali fudbal i to je sve.

Foto: MUP Srbije

Prva fotografija Uroša Blažića nakon hapšenja

Takođe, do sada niko nije ispričao da su sa Blažićem bili u sukobu, niti su se pojavile bilo kakve informacije o tome.

Hladnokrvno ubijao, pa pokušao da se opravda

Podsetimo, svoj krvavi pir Blažić je započeo u selu Malo Orašje. On je, kako se sumnja, iz automatske puške i pištolja ubio Marka M. (18), Aleksandra M. (18), N.M. (15), Lazara M. (20), Nemanju S. (21) i Petra M. (20) koji je kasnije podlegao povredama.

Blažić je nakon pucnjave u Malom Orašju seo u automobil i krenuo u selu Dubona koje se nalazi desetak kilometra južno od Orašja. Tamo je ubio policajca Milana, njegovu sestru Kristinu i njihovog prijatelja Dalibora.

On je ispričao kako su meštani stvarali zaveru protiv njega.

- Osećao sam podsmeh, ruganje i ismevanje. Meštani su stvarali zaveru protiv mene - ispričao je Blažić.

Ispričao je i kako su navodno meštani sela pričali loše stvari o njegovom ocu, između ostalog i da je "kriminalac". On se osvrnuo i na svoje odrastanje i na period iz osnovne škole.

Kako je ispričao, deca su ga ismevala jer je tamnije puti i nisu želeli da se druže sa njim.

- Od malih nogu gledam nepravdu i tugu, nepravda društva se reflektovala na mene. Nemam idole, ja sam pravoslavac, Srbin, hrišćanin, ne pušim, ne pijem alkohol - rekao je Blažić, koji je ubio osmoro ljudi, a ranio 15.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija