• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

26.07.2023

17:19

Bez milosti za niške robovlasnike! Evo kako je Apelcioni sud obrazložio presudu za zlostavljanje uglednog lekara!

printscreen

Vesti

Bez milosti za niške robovlasnike! Evo kako je Apelcioni sud obrazložio presudu za zlostavljanje uglednog lekara!

Podeli vest

Apelacioni sud u Nišu pravnosnažno je osudio na po 11 godina robije Nišliju Nebojšu Nikolova i njegovu nevenčanu suprugu Draganu Petrović jer su u periodu od 2019. do 2021. godine držali kao roba uglednog niškog lekara Jozefa G.

Obrazlažući zbog čega je potvrdio presudu Višeg suda u Nišu od 18. novembra prošle godine na koju su se Nebojša i Dragana žalili, Apelacioni sud je između ostalog naveo "da su oni bezobzirno raspolagali dostojanstvom oštećenog jer je od njih morao da traži dozvolu čak i za obavljanje fizioloških potreba". To je za posledicu imalo, kako je na suđenju izjavila i Jozefova supruga Vesna, da je kući ponekad dolazio uneređen.

Apelacioni sud je jednoglasno odbio žalbe optuženih za trgovinu ljudima jer, kako se navodi u njegovoj odluci u koju smo imali uvid, nije bilo osnova niti za njeno ukidanje niti za preinačenje jer je činjenično stanje pravilno utvrđeno, nije bilo povrede ZKP niti je pogrešno primenjeno materijalno pravo,

Kako se vidi iz odluke Apelacionog suda, Nikolov i Petrovićeva su i u postupku po žalbi kao i u toku prvostepenog postupka, pokušali da na sve moguće načine izbegnu odgovornost ne pokazujući nimalo kajanja za golgotu koju  je njihovom zaslugom dve godine prolazila njihova žrtva.

Pokušavali na sve naačine da izdejstvuju blažu kaznu

Tako su žalbom tražili da se suđenje ponovi, ili da budu oslobođeni ili da im se izrekne blaža kazna te čak zahtevali da im ponovo sudi drugi sudija umesto Mirka Draškovića, najiskusnijeg sudije Višeg suda u Nišu koji je predasednik sudskog veća u najtežim predmetima.

Razlog za ovaj njihov zahtev je navodna Draškovićeva pristrasnost koja je dovela do nezakonite presude jer, kako su naveli u žalbi, njegova supruga radi u niškom UKC gde je bio zaposlen i Jozef G. Sud je ovaj njihov zahtev odbacio navodeći da to što je sudijina žena lekar u istoj ustanovi gde je radio i oštećeni nije osnov za njegovo izuzeće jer ZKP precizno navodi koji su razlozi da se sudija izuzme od postupanja u nekom predmetu, a to ovakva situacija nije,

Takođe, dvoje optuženih je žalbom osporavalo i način pribavljanja mišljenja Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima iz Beograda koja je Jozefa identifikovala kao osobu koja se našla u ropskom položaju ukazujući na navodni proceduralni propust, odnosno da nije postojala naredba za pribavljanje ovog dokaza što je Apelacioni sud takođe odbacio.

- Prvostepeni sud je pravilno utvrdio da su optuženi od marta 2019. do marta 2021. koristili odnos sumanute opsednutosti oštećenog optuženim Nebojšom, da su ga držali na raspolaganju radi zadovoljavanja svojih potreba, kontrolisali njegovo kretanje, upućivali mu ozbiljne pretnje, zbog čega je morao da im bude dostupan i danju i noću. Zbog toga je spavao u njihovom vozilu, na ulici, ispred zgrade ili u hodnicima na koji način je poistao žrtva što je za posledicu imalo uspostavljanje ropskog odnosa tako da bez njihovog odobrenja nije mogao da se kreće, da čak zadovoljava fiziološke potrebe.

Nije mogao da raspolaže novcem niti da bude sa porodicom i prijateljima. Pravilan je zaključak prvostepenog suda da je osnovni cilj postupanja optuženih bila eksploatacija njegovog rada s obzirom da ni oni nisu osporili da im je oštećeni plaćao račune, kupovao hranu i garderobu te da su njegovim novcem iznajmljivali automobile. Takođe, dokazano je i da je optuženi prodao "Audi" oštećenog, te da je i taj novac kao i platu i penziju lekar davao optuženima.

Potpisao im 50.000 evra izmišljenog duga

Dokazano je i da je oštećeni potpisao priznanicu da optuženom duguje 50.000 evra iako taj novac nije pozajmio. Takođe, dokazano je da je optuženi u tom cilju stalno bio u društvu oštećenog, odlazio je sa njim i na radno mesto kako bi ga sprečio da se otrgne njegovoj kontroli što je potvrđeno izjavama svedoka - naveo je Apelacioni sud u svojoj odluci.

Foto: printscreen

 

 

Odbijajući argument da je lekar sa njima bio dobrovoljno, što su optuženi takođe naveli u žalbi,  te obrazlažući zbog čega je odbijen njihov zahtev da Jozef bude saslušan, što nije učinjeno u prvostepenom postupku, Apelacioni sud se  pozvao na mišljenje veštaka neuropsihijatra Zorana Đurića koji je ustanovio da lekar ima oštećenje mozga koje je dovelo do psihijatrijske bolesti i učinilo ga nepodobnim svedokom.

- Zbog tih sumanutih ideja idealizovanja optuženog i zanemarivanja sopstvenog zdravlja i interesa, a što je posledica duševnog ovboljenja, njegov iskaz ne bi bio validan jer on ne bi mogao realno da sagleda  prirodu svog odnosa sa optuženim. Što se tiče tvrdnje o dobrovoljnom postupanju oštećenog, te su tvrdnje demantovane SMS porukama preteće sadržine oštećenom i njegovoj porodici, audio snimcima njegovog mučenja te video zapisima sa bankomata gde se vidi da optuženi podiže novac optuženog.

To sve pokazuje da su optuženi mogli neograničeno da utiču na ponašanje oštećenog i da taj odnos razvijaju do stanja ropskog - naveo je Apelacioni sud.

Apelacioni sud nije našao nijednu olakšavajuću okolnost  

Obrazlažući razloge zbog kojih je odbio da im ublaži kaznu, Apelacioni sud je naveo da na strani optuženih postoji čitav niz otežavajućih okolnosti uključujući i to što nisu pokazali ni zrnce kajanja.

- Uzeto je u obzir da je delo činjeno tokom dve godine, da optuženi nisu pokazali nimalo empatije, da su oštećenog doveli do granice fizičke izdržljivosti iskazujući sve veći stepen bezobzirnosti prema njemu kao ljudskom biću. To se manifestovalo kroz činjenicu da je morao da ih moli da mu otključaju kola da prespava i to usred zime, te da ode u toalet u piceriju. Nisu izrazili kajanje ni žaljenje nego su sebe predstavljali kao žrtvu oštećenog te je kazna od 11 godina primerena delu - piše između ostalog u odluci Apelacionog suda.

Odluka Apelacionog suda je pravnosnažna pa se Dragana i Nebojša sada mogu obratiti samo Vrhovnom sudu upotrebom vanrednih pravnih lekova. Ova pravna sredstva ne odlažu izvršenje pravnosnažne odluke, pa će i u slučaju da posegnu i za vanrednim pravnim lekovima, odluku najviše sudske instance čekati u niškom KPZ.

 

JOŠ JEDNOG LEKARA NAMAMIO U KLOPKU
 

Jozef G. nije jedina žrtva nebojše Nikolova jer je još jedan lekar upao u njegovu klopku zbog čega je umalo otišao na robiju. Vojni lekar Goran Damnjanović osuđen je na uslovnu zatvorsku kaznu jer je Nikolova iako nije vojni osiguranik, te je potpuno zdrav,  u Vojnoj bolnici pregledao 800 puta pa mu je još dao EKG aparat, vlasništvo ove ustanove koji je on odneo kući. Nikolov je zbog toga što je podstrekavao vojnog lekara na zloupotrebu službenog položaja dobio šest  meseci zatvora.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!
Politika

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!

Ministarka pravde Maja Popović istakla je danas da će nastaviti sa jačanjem vladavine prava i povećanjem efikasnosti pravosuđa kako bi građani mogli da zaštite svoja prava u sudskim postupcima u razumnom roku.

30.04.2024

15:42

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!
Politika

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN izneti istinu i činjenice koje ne žele da čuju samo oni koji ruše dejtonsku BiH.

30.04.2024

15:41

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija