• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.08.2023

14:36

Komunikacija putem Skaj aplikacije jeste dokaz! Darko Šarić: "Nisam kriv, daću kratku odbranu, nemam od čega da se branim!"

Informer/Fotoilustracija

Vesti

Komunikacija putem Skaj aplikacije jeste dokaz! Darko Šarić: "Nisam kriv, daću kratku odbranu, nemam od čega da se branim!"

Podeli vest

Na početku suđenja Šarićev branilac Dalibor Katančević je sudu predložio da pre odbrane okrivljenih iznese razloge predloga za izdvajanje dokaza preuzetih sa aplikacije "Sky". Sud je na kraju današnjeg suđenja odbio predlog odbrane da se izuzme kao dokaz "Sky" komunikacija.

U Specijalnom sudu u Beogradu Darko Šarić je danas negirao da je zajedno sa svojm grupom izvršio krivična dela koja mu se stavljaju na teret među kojima je i planiranje ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića. Šarić je rekao da će kratko izneti odbranu, kao i da nema od čega da se brani jer nije kriv. Svi ostali optuženi su takođe negirali krivicu. Sudija je odbio predloge pojedinih branilaca optuženih za isključenje javnosti.

13.00- Sudija: Skaj zakonit dokaz

Sudsko veće vratilo se u sudnicu i sudija Zoran Šešić se osvrnuo na skaj komunikaciju.

- Mislim da je pošteno i fer da sada saopštimo odluku o skaju. Smatramo da je dokaz zakonit, odbijamo predlog da se izuzme, on ima značaj isprave, a verodostojnost će se tek dokazivati, odnosno to između koga se navodno ta komunikacija vodila - saopštio je sudija Zoran Šešić.

On je naveo da će se suđenje za danas završiti i da će se sa iznošenjem odbrana početi sutra, jer sudnica mora da se isprazni zbog popodnevnog suđenja.

Foto: Zoran Sinko

Darko Šarić se kratko izasnio o krivici

12.09- Tužilac: Skaj jedini dokaz u ovom predmetu

Tužilac Vojislav Isailović posle izlaganja branilaca koji su osporili skaj komunikaciju kao dokaz i zatražili da ona bude izdvojena kao dokaz iz postupka, naveo je da je poažljivo slušao njihove predloge.

- Francuski pravosudni organi, postupajući po zamolnici, ekstrakovali su podatke sa servera i oni su dostavljeni na DVD-u koji nije moguće na bilo koji način menjati. Ti podaci su u tabelama, da bi mogli da se čitaju. Ti podaci su za tužilaštvo isprava, kako je pribavljeno? Zamolnicom francuskim istražnim organima - naveo je tužilac Isailović.

Tužilac je potom naveo i da je netačno da je skaj jedini dokaz u ovom predmetu.

- Što se tiče skaja, kako utvrditi da je baš taj neko komunicirao koristeći nadimak, tako što postoji niz podataka koji idivindualizuju svakog od učesnika u komunikaciji - dodao je tužilac.

Sud je posle polemike advokata i tužilaca o tome da li je skaj komunikacija zakonit dokaz ili ne, odredio pauzu od pola sata, posle koje bi trebalo da počne iznošenje odbrana.

10.37- Šarićev advokat osporava skaj komunikaciju kao dokaz

Dalibor Katančević branilac Darka Šarića prvi se javio za reč i zatražio da se izdvoji skaj komunikacija pre nego što optuženi počnu sa iznošenjem odbrana.

- Mislim da je bitno da obrazložim taj predlog pre iznošenja odbrana. Bilo mi je teško da sebi racionalno obrazložim kako raspravljamo o nečemu o čemu ne treba da raspravljamo. Nije tajna da je kamen temeljac ovog postupka nešto što se naziva skaj komunikacija, ali je ostala tajna šta je to zapravo. Naime, sve što su francuske, belgijske vlasti radile proglašeno je tajnom od strane Francuske. Imamo još jednu šargarepu na štapu za koju je trebalo da uhvatimo. Jako je interesanto i zaista čudno, da je nepodeljeno mišljenje stručne javnosti da ona ne može da bude dokaz u postupku, a jedino tužilaštvo ima drugačiji pravni stav - rekao je Katančević osporavajući skaj komunikaciju kao dokaz.

Foto: Pedja Milosavljević

Advokat Dalibor Katančević izneo argumente odbrane

On je naveo da je "bitno napomenuti da postoji ogromna razlika u principima međunarodne pravne pomoći između nas i zemalja Evropske unije".

- Mi dakle nismo članice EU a sve direktive na koje se poziva tužilaštvo nemaju pravnu snagu kod nas. Suštinski je veoma važno, prilikom analiza odluka drugih sudova, zasnivaju se na pravu Evropske uniije, koje kod nas nema primenu - naveo je branilac Darka Šarića.

Katančević je potom naveo da je bilo nemoguće da je njegov klijent koristio skaj telefon u pritvoru i da to zna Francuska, a ne srpsko tužilaštvo.

- Šta hoćete da kažete, da Darko Šarić koji je sve vreme bio ovde u pritvoru, na 10 metara, uz sve stražare, ometače signala, kamere, niko nije mogao da vidi da je zaista koristio telefon, nego smo to saznali iz Francuske? Pa to je nemoguće - rekao je on osvrćući se na to da je u vreme kada je prema optužnici organizovao kriminalnu grupu i izdavao naloge, Šarić bio u pritvoru u zgradi Specijalnog suda u Ustničkoj ulici.

Šarić je podsetimo, u to vreme bio u pritvoru zbog drugog krivičnog postupka koji se vodi protiv njega, zbog šverca kokaina.

10.30 - Šarić: Nisam kriv

Pre početka iznošenja odbrana, optuženi su redom pozivani da se izjasne o krivici.

- Optužnicu primio, već sam rekao, nisam kriv. Daću kratku odbranu jer nemam od čega da se branim - rekao je kratko Šarić.

- Primio sam optužnicu, nisam izvršio krivično delo, izneću odbranu - rekao je optuženi advokat Dejan Lazarević.

Na isti način su se izjasnili i optuženi Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović i Uroš Radovanović, dok su sedmorica optuženih u bekstvu i njima se sudi u odsustvu.

Na početku suđenja Šarićev branilac Dalibor Katančević je sudu predložio da pre odbrane okrivljenih iznese razloge predloga za izdvajanje dokaza preuzetih sa aplikacije "Sky". Branilac Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića Veljko Delibašić rekao je da će njegovi branjenici ograničeno izneti odbranu zbog prisustva javnosti, pa je predložio da se isključi javnost kada budu iznosili odbranu. Bojanu Stanojkoviću, Nikoli Spasojeviću, Stefanu Andrejiću, Milanu Vučiniću, Arsi Šariću i Dušku Šariću se sudi u odsustvu.

Foto: ATA Images

Šarić tvrdi da ui zatvoru nije imao mobilni

Sud je na kraju današnjeg suđenja odbio predlog odbrane da se izuzme kao dokaz "Sky" komunikacija. Sudija je rekao da je "Sky" kao dokaz zakonit, a da će se verodostojnost komunikacije između okrivljenih tek utvrđivati. Suđenje se nastavlja sutra kada će optuženi izneti odbranu. Na pripremnom ročištu advokat Veljko Delibašić branilac policajaca Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića predložio je sudu da zatvori suđenje za javnost, jer će, kako je obrazložio, oni odavati državne i službene tajne.

Tražio je i da sud pošalje zahtev MUP-u, BIA i Vladi Srbije da Stojanović i Radovanovića oslobodi dužnosti čuvanja državne i službene tajne kako bi mogli da iznesu odbranu. Sa slobode se brane advokat Dejan Lazarević, Danilo Odović i Aleksandar Bošnjaković. Pored Šarića i Lazarevića optuženi su i Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić.

Prema optužnici Tuzilaštva za organizovani kriminal, vođa ove grupe je Darko Šarić,koji je kako se sumnja, stvorio plan delovanja da se iz bezobzirne osvete ubije Nebojša Joksović, svedok saradnik u krivičnom postupku koji se protiv Šarića i drugih vodio zbog krijumcarenja kokaina. Kada u tome nisu uspeli, Šarić je kako se sumnja, izdao nalog da se preduzmu radnje koje su bile usmerene na diskreditaciju Joksovića da eventualno izgubi status svedoka saradnika.

Tužilaštvo grupu tereti za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnog dela, izazivanje opšte opasnosti, lažno prijavljivanje, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija