• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Pink.rs

28.10.2023

11:18

Tajna koju krije beogradsko podzemlje već 23 godine: Ubistvo u klubu "Nana" ostalo nerazjašnjeno

privatni album

Vesti

Tajna koju krije beogradsko podzemlje već 23 godine: Ubistvo u klubu "Nana" ostalo nerazjašnjeno

Podeli vest

Restoran "Nana" u Beogradu postao je poprište jednog od najmisterioznijih ubistava u Srbiji.

Aleksandra Aca Mandić sin pokojnog Milenka Mandića Mande, kaže da će 15. januara biti 23 godine od ubistva njegovog oca.


- Znalo se odmah ko je umešan. Da su to Kole, Jorga i Gagi Nikolić i Rade Marković...nisam ja tu imao šta da istražujem, postoje ljudi koji su se time bavili. Meni je to bilo jako teško, provodili smo 24 sata zajedno, imao sam 17 godina tada. Bio sam sa reprezentacijom Lepenskom Viru na utakmici. Bila je subota, 15. januara oko 16. 45 sati me zvao otac da pita kako sam igrao...To je bilo crno zlo i niko tu dobro ne prođe -  izjavio je Mandić gostujući u emisiji Novo vikend jutro.

Međutim, ubistvo Mandića nije jedino nerazjašnjeno ubistvo iz tog vremena. Privatni detektiv Braca Zdravković tvrdi da ima čak 120 nerešenih ubistava iz devedesetih i dvehiljaditih godina, koja su povezana sa poznatim ličnostima iz podzemlja, javnog života i politike.

- Neke od tih momaka sam lično znao. Znao sam Darka Ašanina, znao sam Kneleta iz viđenja jer smo imali zajedničke prijatelje, Belog Matića koji je ubijen među prvima - u avgustu 1991. godine, Jusu Bulića - izjavio je Zdravković.

Foto: privatni album

 

Forenzičar Časlav Ristić dodaje da se njegov početak bavljenja forenzikom podudara sa periodom kada je u beogradskom podzemlju eskalirao kriminal i likvidacije.

- Nerešeno je 90 odsto ubistava. Ti slučajevi sudski nisu rešeni, ali jesu policijski. Dakle, krivac nije izveden pred lice pravde, jer nije bilo dokaza, a 90 odsto je rešeno policijski, što znači da su imali podatke ko je izvršilac, ali ne i materijalne tragove i dokaze - istakao je Ristić.

Jedno od prvih ubistava koja su vezana za kriminalce iz devedesetih godina dogodilo se upravo u restoranu "Nana". Naime, 1990. godine ubijen je Andrija Lakonjić Laki, poznati bokser i operativac državne bezbednosti. Tada se pojavljuju veze između beogradskog podzemlja i policije, a jedan od ključnih aktera je inspektor Miroslav Bižić. Za ovo ubistvo nije utvrđen motiv, a jedini koji je osuđen je upravo Bižić, ali samo zbog zloupotrebe službenog položaja.

Ova misterija ubistava poznatih ličnosti i dalje ostaje nerazjašnjena, a mnogi se pitaju da li će ikada biti otkrivena istina. Da li su zločini iz devedesetih i dvehiljaditih godina samo delić velike zavere ili su posledica unutrašnjih sukoba u podzemlju? I dok se ovi slučajevi gube u magli vremena, porodice žrtava ostaju da se pitaju da li će ikada dobiti pravdu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija