• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. Ivančević

31.10.2023

17:10

Pljušte optužbe na suđenju Velji Nevolji i grupi! Belivuk: "Policajac kriminalac Božidar Stolić je ulazio u kuću u Ritopeku"!

printscreen

Vesti

Pljušte optužbe na suđenju Velji Nevolji i grupi! Belivuk: "Policajac kriminalac Božidar Stolić je ulazio u kuću u Ritopeku"!

Podeli vest

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim optuženima za sedam ubistava, silovanje, trgovinu drogom i oružjem, nastavlja se danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

18.06 Završeno suđenje, nastavak u četvrtak

Glavni pretres je za danas završen, a sudija je rekla da će na ročištu koje će biti održano u četvrtak govoriti svedok Filip Golubović, dok će nakon njegovog iskaza biti nastavljen uvid u dokumentaciju.

Foto: printscreen

Božidar Stolić je optužen u drugom procesu

17.57 Tvrde da su im podmetnuti dokazi

Suština ove opaske, na koju se nadovezao i Miljković, jeste da je u kuću u Ritopeku posle uviđaja i pečatiranja, ponovo ulazio "neko" i otpečatirao je sa namerom da podmetne dokaze protiv okrivljenih. 
Kako su ranije naveli u svojoj odbrani, na takav način su u "takozvanu klanicu" podmetnuti brojni dokazi protiv njih posle hapšenja, prvenstveno industrijska mašina, u nameri da se lažno optuže da su u njoj samleli ostatke žrtava.
Ovim je današnje ročište završeno, a nastavlja se u četvrtak saslušanjem svedoka Filipa Golubovića kome se sudi zajedno sa pomenutim inspektorom Stoliću. Prema optužnici, Golubović je bio spona između pripadnika klana i inspektora, koji im je u zamenu za novac odavao poverljive službene podatke iz istrage protiv njih.

 

17.45 Veštačenje DNK tragova

Veljko Belivuk: Ne stoji teza tužilaštva o tome da policija stavlja i skida pečete na kuću, kako bi sprečila obijanje od strane kriminalaca. A ne zaboravimo da je policajac kriminalac Božidar Stolić, koga isti ovde prisutni tužilac tereti u drugom postupku, ulazio u kuću u Ritopeku!
U registratoru 12, koji je sledeći prikazan, sakupljeni su svi zapisnici o veštačenju DNK tragova Marka Andrića, pa zapisnik o oduzetim telefonima od Filipa Ivanovskog sa propratnim CD-om, zapisnik o pretresanju opreme Vlade Draganića i mnogi drugi materijali iz istrage.

17. 55 Miljković: Nisu smeli da posle pečatiranja ulaze u kuću u Ritopeku

- Ja sam pitao povodom pečatiranja i otpečatiranja. Rečeno mi je da se oba rade po naredbi suda i da mora da postoje svedoci i foto dokumentacija. Tako isto ako se tiče privatnog objekta, moraju da postoje svedoci i foto dokumentacija. Mi za 15. mart nemamo ponovni pretres, pa da bismo imali uviđaj u kući u Ritopeku. Uviđaj je neposredno opažanje, pretres je nešto drugo. Ne stoji teza tužilaštva da je ovde išta zakonito. Naredba može da traje osam dana, a posle isteka tih osam dana nije bila nijedna naredba, a bilo je više uviđaja. Oni od momenta pečatiranja nisu imali pravo da uđu u kuću u Ritopeku, osim ako postoje nove okolnosti i ako je sudija odobrio pretres. Posle 4. februara nije zakonit nijedan pretres kuće u Ritopeku - rekao je Miljković.

17.37. U vikendici je nađena samo životinjska, a ne ljudska krv

Registrator broj 6, izveštaj o forenzičkom pregledu objekta na Rudniku, sledeći je prezentovani dokaz. U pitanju je kuća koju je, navodno, klan koristio kao "štek" za praćenje i pripremu likvidacije Veljka Banovića Votke, pripadnika "škaljarskog klana" i bliskog prijatelja Luke Bojovića. 

Foto: MUP Srbije

Belivukovi ljudi su pratili i Veljka Banovića Votku  

Miloš Budimir je i danas izjavio da je ta vikendica bila u vlasništvu njegovog pokojnog kuma Dušana Mišovića i da u njoj ništa inkriminišuće nije pronađeno, sem životinjske krvi, te da je trenuto totalno ruinirana.
Opšti je utisak da je današnje ročište u najvećoj meri proteklo u raspravi između optuženih i njihovih branilaca sa zamenicima tužilaštva šta je stan, u smislu prava na praćenje. Odbrana tvrdi da, makar stan bio podstanarski ili trenutni boravak, opet jeste privatni prostor i da u zakonu nema utemeljenja da se izda naredba da se u njima prisluškuju okrivljeni.

17.06 Andrić: "Ja sam član međunarodne humanitarne organizacije"

Naredba o praćenju Vlade Draganića, vlasnika zloglasne klanice u Ritopeku, predstavljena je potom kao naredni dokaz iz spisa predmeta. Na merama su bili i optuženi Filip Ivanovski, Marko Budimir koji je pod policijski nadzor došao u maju 2020., kao i Vlade Draganić, vlasnik kuće u Ritopeku, zatim Dejan Tešić, optuženi Marko Andrić iz Niša.

Foto: printscreen

Snajperista Nebojša Janković je praćen na Divčibarima

U naredbama za praćenje i prisluškivanje, navodi se da je optuženi Nebojša Janković, bivši specijalac praćen i prisluškivan i u apartmanima "Heba", gde je sa suprugom boravio na Divčibarama. 

Andrić je reagovao u svom teatralnom stilu pa je izjavio:

- Pozivam se na 171 član ZKP, stav 1, i podsećam da sam sniman u stanu u kojem sam živeo sa tadašnjom verenicom, i u kom sam uhapšen. To nije moj stan, već mesto u kojem sam trenutno bio. Vređa mi to sve inteligenciju. Samo vas molim da polakice prelistavate te naredbe kako bih reagovao na njih. Evo sad vidim tu brojeve telefona moje bivše supruge, pa bivše verenice pa nekih osoba koje ne poznajem. Prepoznajem i broj svog kuma, jer kumstvo se ne odbija. Ovde piše da sam član grupe niških "grobara" koja kontinuirano raspiruje nacionalnu, versku i rasnu mržnju. I ovo mi vređa inteligenciju, jer ja sam član internacionalne humanitarne organizacije.
Ovaj rođeni Nišlija tereti se optužnicom da je pripadnicima klana otkrio adresu i kretanje sugrađanina Milana Ljepoje, jednog od sedmorice ubijenih.

 

16.55 BIA je mogla da postavi kamere kod "kuće smrti"  

Nakon pauze u radu, nastavlja se sa pregledom dokumentacije.
Sudija je rekla da u petak neće biti ispitivanja oštećenog I. S. i sudskih veštaka jer je jedan od njih javio da nece moći da prisustvuje suđenju.

Za reč se javio Dejan Tešić koji je pitao da advokata Dejanu Tomić da punomoćje da ga zastupa povodom medijskih tužbi, a Aleksa Šejić je zatražio da isto punomoćje da advokatu Nikoli Jerkoviću.

Foto: Marko Đoković

Kameres BIA su bile postaveljene na stubu rasvete u Ritopeku

- Povodom naredbe koja se odnosi na Dejana Tešića. Nigde nije naznačeno da pripadnici BIA ne mogu da postave kameru na adresi Livadice 3. Sve i da je to zakonito, kada pogledamo naredbu, piše da se odnosi na to kada je prisutan Veljko Belivuk u ograničenom prostoru. Na snimku se vidi da neko lice izlazi iz "pasata", meni lici na Tešića. Da bi mogli da se koriste snimci kao dokazi, morao je da bude prisutan i Veljko Belivuk - rekao je advokat Nikola Jerković.

Tužilac je rekao da je snimanje bilo na javnom, ne na zatvorenom prostoru, te da su naredbe zakonite, a samim tim i materijal koji je snimljen.

16:09 Pauza

Sudija je odredila pauzu, nakon koje se nastavlja suđenje.

15.51 O prisluškivanju Georgieva

- Ovde je naredba od strane sudije za prethodni postupak izdata u odnosu na poslovni prostor u Humskoj broj 6, ovo nije nikakav poslovni prostor, ovo je stan. Ovakvom naredbom je sudija dovedena u zabludu jer sam sto odsto sigurna da je navedeno da je u ptianju stan koji su koristili Vlade Georgiev i Slađana Sekulić. Naredba sadrži neistinite podatke. Znamo da se naredbe izdaju na predlog tužilaštva. Tvrdimo da je tužilac znao da je ovo stan i da je naveo sudiju da ovo navede kao proslovni prostor - rekla je Sanja Ćeriman, branilac Georgieva.

Ona je rekla da je sve što je snimljeno na toj adresi nezakonito i zatražila da se ti dokazi izdvoje iz spisa predmeta.

Foto: Mađa Banđur

Vlado Georgiev

- Nelogična je konstatacija branioca da je tužilac doveo sudiju u zabludu. To je oštro i neoprezno od strane branioca. Sudija zna pravo, prema tome sudija donosi odluku na osnovu zakona i materijala koji je dostavljen. Uz predlog za primenu posebne dokazne radnje dostavljaju se i dokazi, nikad se ne donosi samo na osnovu predlog atužioca. Postoji inicijativa MUP i prilozi uz nju. Ta naredba je zakonita - rekao je tužilac Babić.

On je rekao da je bračni par imao prijavljeno boravište u Loznici, a ne u Beogradu, te da su mogli da budu na merama u stanu u Beogradu.

Branilac Sanja Ćeriman navela je da je u Loznici njima prebivalište, ali da su oni živeli u stanu u Humskoj i da je to mesto njihovog života i aktivnosti.

Ona je rekla da su aparati za prisluškivanje koji su postavljeni u Tršiću takođe nezakoniti jer to nije vikendica, ni pomoćni objekat, već kuća Slađane Sekulić.

Tužilac je ponovo rekao da se radi o zakonitom dokazu i istakao da je sudija ispravno pitala gde su živeli.

Foto: Tanjug

 

- Ovo nisu objekti u kojima su živeli, to su objekti koji su korišćeni u izvršenju krivičnih dela. materijal kao takav može da se koristi. Kolege se samo fokusiraju na jedan segment ovih naredbi, a posebne dokazne radnje su složene - rekao je tužilac.

15.42 Pregleda se dokumentacija u vezi sa saradnicima

Na red je došlo pregledanje dokumentacije u vezi sa merama na kojima je bio okrivljeni saradnik Nikola Spasojević, ali i okrivljeni saradnik Srđan Lalić.

15.10 Belivuk se javio za reč: Ti snimci idu meni u korist

- Jedan telefon je moj, ovaj 06499..., i to je telefon koji sam davno koristio pošto i ja, poput Miljkovića, ne verujem policiji i tužilaštvu. Jedan je od moje supruge, za ostala tri nemam pojma čiji su. Nisam nikad koristio ni mejl koji se ovde navodi.

On je istakao da su dokazi nezakoniti i zamolio sud da se izjasni u vezi sa Ritopekom i za Ulicu Živka Davidovića gde je, kako je rekao, BIA postavila snimke.

- Ti nezakoniti snimci meni čak idu u korist, ali ja neću da budem licemeran jer ide meni u korist i tražim da se sve što je nezakonito izuzme - dodao je Belivuk.

Foto: Tanjug

 

Za kuću u Tršiću Belivuk je naveo da nije ni u kakvoj vezi s njim, već da je to kuća njegovih prijatelja, gde je išao u posetu s porodicom. Naime, u pitanju je kuća Vlada Georgieva i Slađane Sekultić, koji su takođe označeni kao pripadnici klana i obuhvaćeni optužnicom.

- Ni sa jednog broja telefona nisam zvao, ni iz jednog automobila, ne proizilazi nijedan razgovor koji je inkriminšući. Tužilac je ovde ponovo pokušao sa svojim "ćiribućiriba" da ozakoni ono što je protivzakonito, a činjenica je da BIA nije imala pravo da postavi kamere na osnovu naredbe suda. - zaključio je Belivuk.

On je nastavio da negira da je koristio navedene brojeve telefona za svaki pojedinačno datum, do početka februara 2021., kada je uhapšen. Prokometarisao je još jednom: "Mi veze nemamo sa ovim krivičnim delom".
Sudija Vinka Beraha je potom prelistavala naredbe o prisluškivanju Nikole Stefanovića, koji na to nije želeo da se izjašnjava. 

14.58 Miljković o telefonima

- Nijedan od ovih brojeva telefona nije moj. Znam za dva koji su, jedan je od majke, jedan se ne koristi godinama, a treći nikad nisam video u životu. I nikada nisam komunicirao putem ovih brojeva telefona - rekao je Miljković.

On je dodao da jedan od brojeva telefona koji su navedeni nije video nikad u životu i nikad nije komunicirao preko tog broja.

- Ja mobilni ne koristim već 15 godina zato što ne verujem u našu policiju i tužilaštvo. Zato ne komuniciram ni preko telefona supruge niti bilo kog drugog - dodao je Miljković.

Foto: Tanjug

 

Naime, kako je navedneo u dokumentaciji, Miljković je bio na merama još u oktobru 2020. godine.

- Živo me interesuje u kojim telefonima su bile ove kartice za koje su navedeni brojevi, jer tako nešto nikad nije oduzeto od mene - rekao je.

On je napomenuo da je na merama bio kada je u decembru 2020. godine bio sa porodicom u apartmanu na Divčibarama.

- Zakonom ne može da se bude na merama u stanu. Ja sam u tom momentu bio zakupac apartmana, to je bio kao moj stan. Zato smatram da su ovi dokazi nezakoniti i tražim da se izuzmu i da se ne preslušavaju - dodao je.

Foto: printscreen

 

Tužilac je rekao da se to odnosi samo na stan u kom neko živi, a da se to ne odnosi na ostale stanove ili prostor koji su zakupili.

- Ako neko iznajmi stan, pa iz njega vrši krivična dela, ova dokazna radnja može da se sprovodi - rekao je tužilac.

Miljković je rekao da većina ljudi nema svoju kuću ili stan i da žive kao podstanari i pitao da li onda može da se zvuči stan koji je iznajmljen. Sudija je odgovorila da će o predlozima biti odlučeno kasnije.

14.52 Miloš Budimir se javio za reč

- Od ovih brojeva telefona koji su navedeni jedan je od moje supruge. Jedan je moj, ostali ne znam čiji su ni koga ste slušali. Ja sam saglasan da preslušamo ovo i da vidite da tu nema nikakvih elemenata krivičnog dela - rekao je Miloš Budimir.

On je dodao da su mogli da se čuju samo razgovori između njega, supruge i dece.

14:45 Otvoren pretres

Sudija Vinka Beraha otvorila je glavni pretres i pročitala ko je prisutan u sudnici.

Na današnjem suđenju će, kako je sudija najavila, biti preslušani i presretnuti telefonski razgovori, kao i pregledani video snimci, dok bi u četvrtak trebalo da bude saslušan svedok Filip Golubović, a u petak I. S. jedina žrtva klana koja je preživela torturu.

Inače, kako se sumnja, kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića preko aplikacije za tajnu komunikaciju Skaj, za koju su mislili da ne može da se prisluškuje ili "razbije" od strane policije, razmenjivala je i fotografije mučenja i ubijanja.

Foto: Maša Banđur

 

Kako smo ranije pisali, istražitelji su došli u posed 50 jezivih fotografija.

Ustanička ulica, kojom su pod rotacijama prošle marice, bila je povremeno zatvarana za saobraćaj.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

"Braćo ko će da ga reši?"! Svedok okrivljeni otkrio sve o likvidaciji Zdravka Radojevića: "On je prošao najbolje od svih"
Jezivi detalji

"Braćo ko će da ga reši?"! Svedok okrivljeni otkrio sve o likvidaciji Zdravka Radojevića: "On je prošao najbolje od svih"

Navijač Crvene zvezde Zdravko Radojević ubijen je 30. oktobra pre tri godine u Ritopeku, a za ovaj monstruozni zločin optuženi su pripadnici klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Njegov DNK pronađen je u ovoj kući strave, a sve detalje ubistva otkrili su svedoci-saradnici u poistupku protiv klana, Srđan Lalić i Bojan Hrvatin.

30.10.2023

07:27

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija