• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

02.11.2023

15:51

Kokain pronađen u Beogradu pripada kavačkom klanu? Odao ih znak na paketima

MUP Srbije

Vesti

Kokain pronađen u Beogradu pripada kavačkom klanu? Odao ih znak na paketima

Podeli vest

U policijskoj akciji u Beogradu danas su uhapšeni A. N. (29) i A. S. (26) zbog trgovine drogom i zapljeno im je oko šest kilograma kokaina u paketima koji su imali oznaku poznate modne kuće iz Pariza "Luj Viton".

Još nije poznato da li je dvojac pripadao nekom kriminalnom klanu, ali ovaj način rada već je poznat u regionu, a oznaku ove modne kuće su, kako se sumnja, za trgovinu drogom koristili pripadnici više narko-grupa uključujući i kavački klan.

Tako su se paketi belog praha sa identičnom oznakom mogle videti među zaplenjenim "stvarima" nakon hapšenja kriminalnog klan Veljka Belivuka, kao i bosanskog narko-bosa Edina Gačanina zvanog Tito i Dino.

Nakon hapšenja klana Veljka Belivuka u februaru 2021. godine među fotografijama koje su bile prikazane su bili i paketi kokaina.

- Na prikazanim fotografijama mogli su se videti paketi sa utisnutim simbolima u "cigle" kokaina. Na nekima je bilo utisnuto "KÇK" što je skraćenica nastala od albanskog izraza “Kap Ça të Kapësh” i znači “zgrabi šta možeš”, a veže se za albanske trgovce drogom - podseća izvor Kurira i dodaje:

Foto: MUP Srbije

 

- Ipak, na drugim paketima nalazila se oznaka modne kuće "Luj Viton" što je i tada ukazivalo na povezanost sa kavačkim klanom, za koji se sumnjalo da je koristio ovaj logo na paketima koje je transportovao. U operaciji pod nazivom "Nano" u Španiji u avgustu ove godine zapljeneni su paketi s narkoticima koji su imali utisnute različite oznake i simbole poznatih brendova – „tesla“, „luj viton“, „tag heuer“, „ševrolet“, dok je na drugima pisalo „Hitler“ i imali su simbol svastike.

Foto: EPA

 

Španska policija je tada pronašla 9,4 tone kokaina vrednog enormnih tri milijarde evra, a sumnja se da tovar pripada balkanskom karetelu i Sarajliji Edinu Gačaninu, zvanom Tito, koji važi za jednog od vođa baklanskog narko-kartela, koji je poslednjih godina preuzeo primat u švercu narkotika iz Južne Amerike u Evropu.

- Oznake na paketima kokaina služe uglavnom za raspoznavanje i obeležavanje droge, a mnogi od distributera nastoje da budu "kreativni" te se svaki kartel koristi posebnim logoima. Kokain se "brendira" kako bi se znalo i kakvog je kvaliteta droga, ali i da bi se znalo ko je pošiljalac i primalac - kaže izvor Kurira.

Foto: MUP Srbije

 

Podsetimo, danas je policija u naselju Filmski grad uhapsila dvojicu muškaraca  A. N. (29) i A. S. (26) kada je pregledom automobila marke "citroen“ koji su koristili, otkrila specijalno izrađen bunker, u kome je pronađeno šest paketa kokaina ukupne težine oko šest kilograma sa gore pomenutim oznakama.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni u nadležno tužilaštvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!
Vojske čekaju komandu

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!

Rusija je za manje od 20 sati vratila kijevskom režimu milo za drago za raketni udar po glavnoj plaži Sevastopolja. Ali, kao i dosad: ne civilima i civilnim objektima. Krstarećim raketama „Kalibar" lansiranim iz Azovskog mora, razorila je skladište fabrike kranova na periferiji Odese koje je služilo kao punkt prijema i raspodele zapadnih raketa i artiljerijskih projektila.

25.06.2024

21:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija