• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.Ć.

08.11.2023

13:15

Bombašu i valjevskoj grupi više od 100 godina robije! Presuda izrečena posle 13 godina suđena i niza bizarnih incidenata!

Printscreen, N.Š.

Vesti

Bombašu i valjevskoj grupi više od 100 godina robije! Presuda izrečena posle 13 godina suđena i niza bizarnih incidenata!

Podeli vest

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je izrečena je prvostepena presuda pripadnicima takozvane "valjevske grupe" koja je optužena za brojna krivična dela, među kojima je i ubistvo.

Vođa ove grupe Milan Lazarević osuđen je sa  35 godina. Drugooptuženi Zoran Jeličić kao direktni izvršilac ubistva Đedovića osuđen je takođe na 35 godina. Trećeoptuženi Milan Milijanović, inače nekadašnji policajac osuđen je na 15 godina takođe za ubistvo Đedovića.  Nebojši Goloskokoviću odmerena je kazna od sedam i po godina zatvora, a Aleksandru Pavloviću sud je odmerio kaznu zatvoru od 5 godina.

Dejan Velimirović osuđen je sa četiri i po godine. Mirko Lazarević pet godina i Marko Miličković na četiri i po godine. 

U završnoj reči pred presudu Javni tužilac za organizovani kriminal je u završnoj reči predložio da se pripadnici grupe osude na kazne od ukupno 184 godine zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuće presude.

Suđenje pratili brojni skandali i opstrukcija

Podsetimo, pripadnici ove kriminalne grupe uhapšeni su 2009. a suđenje im je počelo 2010. Sudski postupak, pratili su brojni skandali i opstrukcije ali je uprkos svim naporima optuženih da do presude ne dođe, sudija Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Svetlana Aleksić uspela da završi dokazni postupak i za danas zakaže izricanje prvostepene presude.

- Odbrana je podnela preko 250 zahteva za izuzeće, advokatima su otkazivana punomoćja, optuženi su pravili nezapamćene skandale, bežali iz kućnog pritvora, izostajali sa suđenja - podseća naš sagovornik.

Laza Bombaš u pritvoru je proveo sedam i po godina, neko vreme je proveo na slobodi ali je tokom jednog suđenja, na pauzi išetao i više se nije vratio. Sudsko veće odredilo mu je pritvor i on je u oktobru prošle godine ponovo uhapšen u okolini Uba. Posle pritvaranja, navodno je stupio u štrajk glađu u pritvoru, a mediji su u maju ove godine preneli da je pokušao da se obesi u ćeliji.

- Najbizarniji incident koji su "valjevci" napravili tokom postupka, dogodio se 2019. Tokom suđenja je došlo do rasprave u sudnici zbog jednog od brojnih zahteva za izuzeće sudija u ovom postupku. 

Foto: D. Ćuruvija

Zoran Jeličić

 

Isekao se žiletom po vratu i ruci

Optuženi Zoran Jeličić se javio za reč, izašao za sudsku govornicu, izvadio žilet i isekao se po vratu i ruci - podseća naš sagovornik i dodaje da je tada Jeličić bio u kućnom pritvoru, koji je prekršio pa je vraćen u pritvor.

Nekoliko meseci kasnije, u februaru 2020. Jeličić je tokom suđenja skinuo pantalone i donji veš u sudnici i pomokrio se u boksu za optužene, iz kog je pratio suđenje, naočigled sudskog veća, tužilaca, advokata i ostalih optuženih. U decembru 2020. Jeličić je bio uhapšen po nalogu Drugog osnovnog javnog tužilaštva, jer je pred početak suđenja "nezadovoljan kako ga zastupa i koliko se zalaže" ošamario advokata po službenoj dužnosti ispred zgrade Specijalnog suda.

 Zbog napada na advokata, u odvojenom postupku, osuđen je na dve godine zatvora. I on je u pritvoru od prošle godine, pošto je u maju 2021. skinuo sebi nanogicu i pobegao iz kućnog pritvora, ali je uhapšen.

Bombaš naložio ubistvo Đedovića

Tužilaštvo tvrdi da je Milan Lazarević Bombaš organizovao kriminalnu grupu, a da je optuženi Jeličić po njegovom nalogu, maskiran kao policajac ubio Željka Đedovića 2009. godine ispred sportske hale u Valjevu.

Policajac koji im je dao svoju uniformu takode je optužen u ovom postupku, a kao motiv ubistva navodi se osveta jer se Đedoviću sudilo za pokušaj ubistva Lazaravića.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17