• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

27.11.2023

12:02

Majci kojoj su pobegla deca, određen pritvor: Evo i zbog čega

Informer

Vesti

Majci kojoj su pobegla deca, određen pritvor: Evo i zbog čega

Podeli vest

Osnovni sud u Vrbasu odredio je pritvor do 30 dana Snežani Đordevic iz Srbobrana protiv koje se pred ovom pravosudnom institucijom vodi postupak za dva krivicna dela zapuštanja i zlostavljanja maloletnog lica.

Osnovno javno tužilaštvo u Vrbasu je protiv nje pre vise od godinu dana podnelo optužni predlog jer su joj u avgustu 2021. dok je boravila u Nišu, pobegla dva deteta koja su tada bila stara devet odnosno pet godina.

Nakon što su devojčica i njen brat pronađeni, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu protiv nje je podneta krivična prijava, ali je s obzirom na to da Snežana živi u Srbobranu, niško pravosuđe ustupilo predmet na dalje postupanje kolegama u Vrbasu.

Mada je od podnošenja optužnog predloga prošlo više od godinu dana, suđenje nije moglo da se sprovede jer se Snežana nije odazivala sudskim pozivima što je bio razlog da joj se odredi pritvor.

- Optuženoj je određen pritvor kako bi se obezbedilo njeno prisustvo glavnom pretresu u ktivičnom postupku koji se protiv nje vodi pred ovim sudom. Ova mera je primenjena zbog neuspešnog dostavljanja poziva na glavni pretres - rečeno nam je u Osnovnom sudu u Vrbasu.

Kako saznajemo, sud nije uspeo da Snežani dostavi poziv za glavni pretres jer ona boravi i u Srbobranu i u Svrljigu zbog čega sudsko pismeno nije moglo da joj bude uručeno. 

Snežani je određen pritvor do 30 dana ali sud ima mogućnost da ga na predlog tužilaštva produži ukoliko ustanovi da za to postoje zakonski uslovi.

Foto: Privatna arhiva

 

Podsetimo, kako je Informer ranije pisao. nestanak devojčice i njenog brata, što je dovelo do procesuiranja njihove majke, policiji je prijavljen 2. avgusta 2021. godine,a pronađeni su dva dana kasnije u Beogradu, gde su po sopstvenom priznanju otišli svojevoljno jer ih je majka zlostavljala.

Snežana je, kako je tada kazala novinarima, iz Vrbasa došla u niško selo Gornji Matejevac gde se udala, ali je ubrzo napustila muža pa je na poziv „prijatelja" koga je upoznala u Nišu, boravila sa decom u njegovoj kući u ulici Ćirila i Metodija.

Prema njenim navodima, 2. avgusta njen sin i ćerkica su otišli u park Čair da se igraju, dala im je 700 dinara da se „provedu", a kako ih nije bilo do večcernjih časova, njihov nestanak prijavila je policiji.

S obzirom na to da je nestalo dvoje male dece, niška policija je odmah krenula u intenzivnu potragu za njima, a pronađeni su zahvaljujući informaciji dobijenoj od jednog putnika u autobusu Niš - Subotica koji ih je prepoznao sa fotografija. 

Nakon što su pregledom nadzornih kamera sa niške autobuske stanice potvrđeni njegovi navodi, policija je obavila razgovor sa majkom od koje su saznali da ima rođake u Beogradu.

Deca su pronađena kod tih ljudi, ali su odbijala da se vrate kod majke tvrdeći da ih je zlostavljala i tražila od njih da prose, pa ih je zbrinuo Centar za socijalni rad.

Foto: clipart

 

Snežana je u razgovoru sa novinarima nakon pronalaska dece, negirala da ih je zapuštala i zahtevala da se bave prošnjom.

- Sve je to izmišljeno da bi mi deca bila oduzeta, ništa od toga što se piše nije istina. Vi ste sa mnom razgovarali, videli ste moje ponašanje, ja nisam takva osoba kakvom me opisuju. Neću dozvoliti da mi oduzmu decu. U Srbobranu imam kuću potpuno opremljenu, primam socijalnu pomoć od 32.000 što je za mene i moje troje dece sasvim dovoljno - pričala je tada ova žena.

Foto: Z.I.

 

Neposredno pre ovog događaja, Snežani je umrla devojčica stara šest meseci.

Komentarišući ovu tragediju, ona je takođe isključila svoju odgovornost za smrt deteta ističući da je preminulo od bolesti.

Kako se navodi u zakonu, roditelj usvojilac, staralac ili drugo lice koje grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara, kazniće se zatvorom do tri godine. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija