• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Alo

30.11.2023

09:13

Vođi kavačkog klana preti doživotna robija: Miloš u agoniji, traži da ga ne  isporuče Americi

Fiscalía de la Nación/repubblica/shutterstock

Vesti

Vođi kavačkog klana preti doživotna robija: Miloš u agoniji, traži da ga ne isporuče Americi

Podeli vest

Miloš Radonjić (33) iz Budve, kojeg su američke vlasti označile kao vođu kavačkog klana i trgovca tonama kokaina, i za njim izdale poternicu, skoro dva meseca nalazi se u ekstradicionom pritvoru u Trstu, a prema poslednjim informacijama, on je u velikom strahu da njegov advokat neće uspeti da se izbori da ga ne izruče SAD, već da će morati tamo da služi doživotnu robiju.

Radonjićev advokat Aleksandro Marija Tireli izjavio je pre nekoliko dana da njegovom klijentu preti velika nepravda.

- Vlada Italije treba ozbiljno da razmisli o međunarodnoj saradnji sa SAD. Homogenost sistema je od suštinskog značaja. Pojedinci, poput mog branjenika, ne mogu da budu izručeni, rizikujući doživotne kazne, kada ih za iste zločine u Italiji očekuju tapšanja po leđima - naglasio je Tireli za italijanske medije.

Kako mediji saznaju, Radonjić dane u pritvoru provodi u najvećoj agoniji da će biti izručen Americi.

Foto: printscreen/repubblica.it

 

Živeo kao javna ličnost

Kako je Alo! ranije pisao, Miloš Radonjić je dugi niz godina kao skiper i vlasnik jedrilice učestvovao u regatama i svoje aktivnosti predstavljao široj javnosti na svom zvaničnom sajtu i društvenim mrežama. On je 2019. godine u Kotoru proglašen za najboljeg sportistu godine, a priznanje mu je uručio tadašnji predsednik opštine Kotor Željko Aprcović.

- Miloš je navikao na luksuzan i lagodan život, bez briga. Većinu vremena provodio je sa svojim timom na jedrilici „Maksi Jena“. A sada, umesto penušavog mora gleda u zatvorske rešetke. Svestan je dokaza koje su italijanski inspektori pronašli i svaki dan u očaju preklinje svog advokata da spreči izručenje Americi. Zna koliko su tamo rigorozni zakoni i da mu odbrana ni upola ne bi bila moćna kao sada, u blizini rodne Crne Gore, odnosno da bi u kratkom roku bio osuđen na doživotnu robiju - objašnjava naš izvor blizak slučaju.

Crnogorac je u Trstu uhapšen 6. oktobra, ispred jednog hotela, gde je bio smešten zbog učešća na trci jedrilica (Barkolani), zakazanoj za 8. oktobar.

Foto: TV CG

 

 

Tada je policajcima rekao da je u pitanju greška, i da oni traže „drugog Miloša Radonjića”.

- Nesporno je utvrđeno da Miloševi otisci odgovaraju onim koje su američki istražitelji pronašli i pomoću njih podigli optužnicu protiv Crnogorca. Sud u Njujorku tereti ga za zločinačko udruživanje i trgovinu tonama droge iz Južne Amerike u evropske zemlje, kao i za tri pokušaja 2020. godine da drogu utovari na brod. Označili su ga kao vođu kavačkog klana - pisali su italijanski mediji nakon Radonjićevog hapšenja.

Četiri puta pokušali da ga ubiju

Radonjića su već četiri puta pokušali da ubiju, a on je, iako ranjen, svaki put uspeo da se spase od napadača. Jedan od njih priveden je u Španiji, a ti sukobi odvijali su se u ratu kavačkog i škaljarskog klana. Miloš je jednom prilikom i uhapšen u Hrvatskoj zbog oružja, a potom izručen Crnoj Gori.

Zamenik državnog tužioca u Trstu, Karlo Marija Zampi, zatražio je pre nekoliko dana da Apelacioni sud odobri Miloševo izručenje Americi.

- Podneo sam zahtev da sud prihvati zahtev SAD za ekstradiciju. Dela za koje se optuženi terete nisu političke prirode i nema razloga da se veruje da će izručeno lice biti podvrgnuto radnjama progona ili diskriminacije. Država koja ga potražuje ne predviđa smrtnu kaznu za zločine za koje je okrivljen - rekao je tužilac za lokalne medije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija