• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.12.2023

09:47

Neverovatna zaplena za samo nekoliko dana: Oružje, municija, raketni bacači, droga...

MUP Srbije

Vesti

Neverovatna zaplena za samo nekoliko dana: Oružje, municija, raketni bacači, droga...

Podeli vest

U Međunardonpoj akciji na teritoriji Srbije zaplenjena veća količina oružja, municije, bombe, raketni bacači ali i droga i to sve za pet dana koliko je akcija trajala

Naime, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova zaplenili su na teritoriji  Republike Srbije veću količinu oružja i droge u međunarodnoj akciji  SEE JAD 2023 u okviru  EMPACT Firearms (Zajednički dani akcije Jugoistočne Evrope 2023), čiji je cilj da se kroz međunarodnu saradnju službi za sprovođenje zakona širom Evrope, a uz podršku Evropola, Evrodžasta, Fronteksa, Interpola i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija, doprinese borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, nezakonite trgovine opojnih droga, trgovine ljudima, krijumčarenja migranata, kao i borbi protiv visokorizičnih kriminalnih grupa.

"U ovoj akciji koja je trajala od 13. do 18. novembra, osim Srbije, učestvovale su zemlje Zapadnog Balkana, Moldavija, Ukrajina, države Evropske unije, kao i Turska i Velika Britanija. Punu podršku akciji dale su i međunarodne i regionalne organizacije EUBAM, IPA/2019, INTERPOL, PSS-SEE Secretariat, SELEC, UNODC, UNDP SEESAC" saopštio je MUP. 

Foto: printscreen

 

Kako je navedeno u saopštenju, akcija je realizovana na osnovu ranije prikupljenih obaveštajnih podataka, a u toku akcije lider je bila Španija koja je rukovodila operativnim aktivnostima, dok je Evropol vršio koordinaciju, prikupljanje i razmenu informacija između zemalja učesnica i njihovim proverama na terenu.

"Takođe, akcija je realizovana i pojačanom kontrolom na odabranim graničnim prelazima od strane policije i carine, kao i sajber patrolama vršenim na različitim veb sajtovima, forumima, društvenim mrežama, kao i na dark vebu. U toku akcije bio je formiran koordinacioni centar u Republici Severna Makedonija, u Skoplju, sastavljen od strane pojedinih predstavnika policija država učesnica, koji je imao i predstavnika iz Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije." navedeno je u saopštenju u kom je dodato da je policijski službenik srpske policije iz Uprave za tehniku učestvovao je u sajber patrolama.

Foto: mup

 

Inače, na teritoriji Srbije, u akciji je učestvovalo ukupno 4.368 policijskih službenika MUP-a Srbije.

"Uhapšeno je ukupno 160  osoba od kojih 25 osumnjičenih da su izvršili krivična dela u vezi sa oružjem, 121 za krivična dela u vezi sa drogom, 13 osoba za nedozvoljen prelazak države granice i krijumčarenje i jedna osoba za krivično delo falsifikovanje isprave. Izvršena je kontrola 22.817 lica, 16.332 vozila, 140 pretresa stanova i drugih prostorija. Ukupno su realizovane 154 zaplene i oduzeto 59 komada vatrenog oružja, 4 ručne bombe, 2 ručna protivoklopna raketna bacača granate, 2.879 komada municije različitog kalibra, kao i 35,3 kilograma marihuane, oko 180 grama amfetamina,  manja količina heroina, oko 91 gram kokaina i 2.830 komada raznih tableta. Takođe, sprečen je 521 nelegalan ulazak iregularnih migranata na teritoriju Republike Srbije, a  pronađeno 58 iregularnih migranata na teritoriji Republike Srbije" precizirano je u saopštenju MUP.

Foto: Shutterstock

 

Prema njihovim navodima u ovoj akciji učestvovali su pripadnici MUP-a - Uprave kriminalističke policije, Uprave granične policije, Uprave za upravne poslove, Uprave za tehniku i područne policijske uprave, kao i predstavnici Ministarstva finansija - Uprava carina.

Učestvovanjem u ovoj akciji Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je dalo doprinos suzbijanju kriminala kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu.

BONUS VIDEO.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija