• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: P.I.

06.01.2024

09:12

Direktor Kancelarije za borbu protiv droge upozorava: Diler i kupac nisu prijatelji, marihuana nije bezopasna!

Informer/shutterstock

Vesti

Direktor Kancelarije za borbu protiv droge upozorava: Diler i kupac nisu prijatelji, marihuana nije bezopasna!

Podeli vest

Kupac je dileru običan plen i gleda ga samo kroz novac. Posebno je opasno što sve više mladih veruje da marihuana nije droga, a ona je danas deset puta jača nego pre deset godina. Zavisnost dođe toliko brzo da niste ni svesni, napominje Milan Pekić

"Diler droge i kupac nikada nisu prijatelji, i to je velika zabluda kod mladih koji konzumiraju narkotike. Kupac je dileru običan plen i gleda ga samo kroz novac. Posebno je opasno što sve više mladih veruje da marihuana nije droga, a ona je danas deset puta jača nego pre deset godina. Zavisnost dođe toliko brzo da niste ni svesni...", ovo poručuje Milan Pekić, dugogodišnji direktor Kancelarije za borbu protiv droge, čiji se tim uz saradnju sa drugim državnim ustanovama i institucijama neumorno, 365 dana u godini, bori protiv ove opasne pošasti.

Opasne zablude

Pekić je odmah na početku razgovora želeo da razbije opasnu zabludu oko takozvanih "lakših" droga.
- Postoji blaži i jači otrov, tako je i sa drogama, ali sudbina konzumenata i u jednom i u drugom slučaju je potpuno izvesna. Jedna vas ubije za sat, a druga za tri sata ili nekoliko godina. U svetu ima čak 296 miliona konzumenata i, što je još gore, veliki broj njih ima razne bolesti poput hepatitisa, side i ostalih. Na nivou Evropske unije procenjuje se da ima oko 80 miliona konzumenata droge starosti od 15 godina pa naviše. Najrizičnija grupa su mladi ljudi, a sve više njih veruje da marihuana nije droga. Mladi ne mogu da shvate da marihuana jeste droga, ona je danas u odnosu na pre deset godina deset puta jača. Gaji se uz pomoć posebnih hemikalija i pesticida i stvara veliku zavisnost, to je zlo kome moramo da se suprotstavimo - ističe naš sagovornik.

Foto: Direktor Kancelarije za borbu protiv droge Milan Pekić /foto:Maša Banđur

 

Pekić dodaje da se u našoj zemlji Srbiji najviše koristi marihuana, koja najčešće dolazi u Srbiju iz Albanije.
- Kad je reč o heroinu, oko 65 odsto te droge dođe u Srbiju takozvanom "balkanskom rutom" iz Avganistana i Turske. Stvar se malo promenila kada su na vlast u Avganistanu došli talibani, pa je uzgajanje opijumskog maka, koji je sirovina za narkotike, u velikoj meri suzbijena. Međutim, porasla je proizvodnja sintetičkih droga, koje su takođe izuzetno opasne - objašnjava Pekić.
Naš sagovornik napominje da narko-karteli raspolažu velikim novcem, pa se dovijaju na razne načine da prošvercuju narkotike preko graničnih prelaza.
- Kokain se najčešće švercuje u brodskim kontejnerima, to je jako teško kontrolisati, a krijumčari daju mašti na volju, pa kriju narkotike na razne načine - rekao je Pekić, i dodao da je u Srbiji u prvih 11 meseci 2023. bilo čak 12.000 zaplena narkotika, pri čemu je oduzeto oko šest tona droge.

Uradite test!

Direktor Kancelarije za borbu protiv droga apeluje na sve koji posumnjaju da imaju problem sa narkoticima da urade test koji će im ukazati na to koliko duboko su "zaglibili" u ovaj problem.

- Postoji jedinstveni test, koji je anoniman. Ukoliko niste svesni ili niste sigurni da imate problem sa drogom, javite se kod nas, uradite test, mi smo tu praksu preuzeli iz Belgije. Bitno je da sebe dobro procenite da li ste u problemu ili niste, jer neko smatra da je samo "vikend konzument" i da može lako da se reši droge, a zapravo se vara. Sve te konzumacije platićete svojim zdravljem, a ne samo novcem. Živimo u teškom vremenu, naša porodica je izgubila značaj i uticaj, a mladim ljudima je najbitnije poverenje. Ako neko i pogreši, dajte da mu kao društvo pomognemo, ne možemo samo da osuđujemo. Zato ponovo apelujem na mlade, sve vrste droga su štetne, a oni koji zarađuju od droge vide vas samo kao plen, nikako kao prijatelja, i nijedan problem se neće rešiti uzimanjem droge - ističe Pekić.

Foto: Ilustracija

 

Porodica i društvo ključni u borbi

Milan Pekić kaže da je Kancelarija za borbu protiv droga godinama radila na izradi efikasne strategije u cilju suzbijanja narkotika, a taj model sada obilazi svet i svi traže "pelcer".
- Jedna od glavnih smernica jeste da se u našu borbu uključi celo društvo. Zloupotreba narkotika utiče na celo društvo, počevši od porodice, a to je koren svega. Jedan od puteva jeste edukacija, a mi na tome radimo i dajemo veliki značaj tome, mi ističemo kao svoju ideju decentralizovani multidisciplinarni način. Prikupljamo informacije iz svih "šupljina" i dubina društva - objašnjava Pekić, i ističe značaj saradnje sa međunarodnim institucijama koje se bave suzbijanjem narkotika:
- Potpisali smo sporazume sa 26 organizacija širom sveta. Prošle godine smo imali prezentaciju u Beču na međunarodnoj sednici, gde se daju smernice za borbu protiv narkotika za ceo svet. Uveli smo multidisciplinarne timove u sedam gradova Srbije, to su Loznica, Šabac, Sremska Mitrovica, Bačka Palanka, Majdanpek i Bor. Zvali su nas iz Ujedinjenog Kraljevstva da na njihovoj otvorenoj sednici predstavimo svoj rad.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija