• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

26.01.2024

14:04

Izrešetao prijatelja, jer mu je na dan svadbe zapalio "mercedes"! Odbrana tvrdi da je uviđaj obavljen traljavo

Informer

Vesti

Izrešetao prijatelja, jer mu je na dan svadbe zapalio "mercedes"! Odbrana tvrdi da je uviđaj obavljen traljavo

Podeli vest

Balističar Milan Kunjadić, stručni saradnik tima odbrane Nišlije Darka Mitića (36) optuženog za teško ubistvo nekadašnjeg prijatelja Miloša Radojkovića (25), osporio je danas verziju tog događaja iz optužnice.

On je izneo stav pred Višim sudom u Nišu da je optužnica zasnovana na tragovima koji su obezbeđeni loše obavljenim policijskim uviđajem.

Kunjadić se posebno bavio barutnim česticama na telu Radojkovića i položajem čaura pronađenih na mestu zločina.

Stav balistike

- Smatra se da barutni tragovi, koji u suštini predstavljanju nepotpuno sagorele barutne čestice koje se šire od usta cevi, na telo žrtve dospevaju ako se ispaljenje vrši na udaljenosti do jednog metra. Međutim, na osnovu svega što sam video, smatram da su usled neadekvatnog postupanja tokom uviđaja one došle na drugo mesto u odnosu na ono na kome su primarno bile na telu oštećenog. U praksi se dešava da, kada su ustreline bliske, jedan ispaljeni projektil može da ostavi barutne čestice na nekoliko njih. Zbog toga smatram da sve rane na telu nisu nastale pucanjem iz neposredne blizine, već sa većeg rastojanja, te da barutne čestice u ovom slučaju nisu pokazataelj sa koje daljine su hici ispaljeni - objasnio je Kunjadić.

Dalje je dodao da je iz pištolja koji, kako je istakao, ne mora da bude onaj za koji policija tvrdi da ga je koristio ubica, već da se radi o sličnom modelu, ispaljeno 12 metaka.

- Pronađeno je 11 projektila, a pokojnog Radojkovića pogodilo je 10. Prema mestu pronađenih projektila, osam je ispaljeno ispred garaže, a četiri u njoj - rekao je veštak.

Mitićev branilac, advokat Aleksandra Zlatić, upitala je Kunjadića da da  li je moguće utvrditi kada je ispaljen metak, odnosno "starost ispaljenja", na šta je veštak odgovorio da takva mogućnost ne postoji. 

Sudija Višeg suda Mirko Drašković upitao je Kunjadića u kom pravcu iskaču čaure prilikom pucanja te da li odskakanje čaura zavisi od podloge na koju padnu.

Veštak je objasnio da čaure iskaču nagore i udesno, ali samo pod uslovom da osoba koja puca oružje drži pravo, dok bi u slučaju da ga uperi na drugi način i pravac ispadanja čaura bio drugačiji.

Odgovarajući na drugo sudijino pitanje, veštak je kazao da čaure neće odskakati sa blatnjave ili travnate površine dok sa betona ili keramičkih pločica, što je ovde bio slučaj, hoće.

Sudija Drašković se osvrnuo na tvrdnju Kunjadića da su kriminalistički tehničari, podizanjem košulje i okretanjem tela, razneli barutne čestice i tamo gde ih nije bilo i predočio mu da su kontakt sa lešom prvi imali lekari Hitne pomoći.

Veštak je kazao da su značajnije pomeranje tela izvršili krim tehničari, dok su obavljali fotografisanje radi obezbeđivanja dokaza.

Nakon što je odbrana osporila validnost uviđaja, reagovala je viši javni tužilac Irena Radivojević, zatraživši da se sasluša krim tehničar Aleksandar Tomov, što je sud prihvatio. Na sledećem glavnom pretresu, zakazanom za 8. mart, biće saslušani i svedoci Marija Cvetanović i Miloš Marković.

Darko Mitić je 25. jula 2022. osuđen na 20 godina robije zbog Radojkovićevog ubistva  ali je Apelacioni sud marta 2023. godine ukinuo  prvostepenu presudu.

Foto: Informer

Zapaljeni automobil zbog kojeg je usledila surova osveta

Kako se navodi u optužnici, Mitić je 20. novembra 2019. iz bezobzirne osvete ubio Radojkovića, jer mu je on na dan svadbe zapalio "mercedes", koji je u vlasništvu njegove supruge, zbog čega je protiv Miloša pred Osnovnim sudom u Nišu vođen krivični postupak.

Ispalio čak 12 hitaca

Nakon tog događaja, Darko je upućivao pretnje Miloševoj supruzi, govoreći: "Dobro bre, što se ovo desilo, što mi zapali auto?!" Pratio je Miloša, koristeći fotografije koje je njegova  žena postavljala na društvene mreže, došao je u Sterijinu ulicu gde su živeli i sačekao ga ispred kuće.

Miloš je, nakon što se vratio sa posla, nakratko ušao u kuću i ostavio namirnice, a zatim se vratio u dvorište gde je ostavio upaljen motocikl. Kada je video napadača, obratio mu se rečima: "Šta ti je, bre, i opsovao ga, a zatim počeo da doziva suprugu.

Povlačio se ka garaži, ali je Darko iz neposredne blizine u njega ispalio 12 metaka od kojih ga je pogodilo deset i na mestu usmrtilo.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Sport

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)
Fudbal

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde i Vojvodine večeras na stadionu "Lagator" u Loznici igraju finale Kupa Srbije, a meč je privukao veliku pažnju srpske fudbalske javnosti. Kako javlja naš izveštač iz Loznice, na novootvoreni stadion stigao je i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

21.05.2024

19:54

Planeta

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!
Sami su to tražili

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!

Demokratija je u Evropi zamišljena kao osnovna vrednost koju podržava šira javnost širom kontinenta. Istovremeno, a talas ekstremne desnice, čiji se vrhunac očekuje tokom evropskih izbora u junu, smatra se samo prolaznom političkom pojavom. I dalje se veruje da će evropska demokratija opstati - iako zvuči utešno, to nije sasvim tačno, piše Politiko .

21.05.2024

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija