• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.02.2024

14:35

Tokom prošle godine bilo je 207 slučajeva rodno zasnovanog nasilja: Najviše podrške pruženo osobama mlađim od 24 godine

J.Rafailović

Vesti

Tokom prošle godine bilo je 207 slučajeva rodno zasnovanog nasilja: Najviše podrške pruženo osobama mlađim od 24 godine

Podeli vest

Služba za podršku žrtvama i svedocima rodno zasnovanog nasilja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i kontakt lica iz osvnovnih javnih tužilaštava na području grada su od 1. januara do 31. decembra 2023. godine pružili podršku u 207 slučajeva ove vrste krivičnih dela.

Najviše žrtava kojima je pružena podrška su osobe mlađe 24 godine, njih 46, potom žrtava u starosnoj dobi od 35 do 44 godine, njih 44, zatim u starosnoj dobi od 45 do 54 i dobi preko 65 godina po 31 žrtva, u dobi od 25 do 34 godine 30 žrtava i u dobi od 56 do 64 ukupno 25 žrtava.

Kada je reč o polnoj strukturi žrtava njih 157 su osobe ženskog pola, a 50 muškog pola. Među njima je najviše bilo žrtava krivičnog dela Nasilje u porodici, čak 173, dok su ostale žrtve drugih krivičnih dela rodnozasnovanog nasilja kao što su Trgovina ljudima, Silovanje i druga.

Foto: clipart

 

Podesećamo da oštećena lica, odnosno žrtve, kroz podršku Službe dobijaju pravovremene informacije, informišu se kako izgleda krivični postupak, zatim o svojim pravima koja mogu da ostvare, a sa kojima pre toga obično nisu bile upoznate.

To su, pre svega, pravo na status posebno osetljivog svedoka i punomoćnika o trošku države.

Žrtvama se daju i obaveštenja ko su stranke u postupku, kako izgleda pojedina faza, pojašnjavaju im se pravni termini, zatim kojim organizacijama dalje mogu da se jave ukoliko im je potrebna psihosocijalna podrška, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

Foto: VJT

 

Cilj ovakog postupanja je da se svakom svedoku ili žrtvi rodno zasnovanog nasilja olakša učešće u postupku, te da se pored pružanja neophodnih informacija o samom postupku, prepozna da li je žrtvi neophodna dalja podrška neke od organizacija civilnog društva koje pružaju specijalizovane vidove podrške ženama sa iskustvom nasilja ili centara za socijalni rad, a zatim da se upute na neku od njih.

Takođe, ovaj vid podrške značajan je i da bi osoba koja je pretrpela neki oblik nasilja bila osnažena i istrajna u daljem toku krivičnog postupka, saopštava Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je, podsećaju u saopštenju, Službu uspostavilo polazeći od ratifikovane Istanbulske konvencije koja je propisala obavezu države da se obezbede savetnici u oblasti svih oblika rodno zasnovanog nasilja, kako bi pomogli i dali podršku žrtvama i tokom istrage u vezi sa krivičnim delima predviđenim ovom konvencijom – krivičnih dela rodno zasnovanog nasilja prema ženama i devojčicama.

U skladu sa Konvencijom, država treba da preduzme neophodne mere zaštite prava i interesa žrtava, uključujući njihove posebne potrebe kao svedoka, u svim fazama istrage koja uključuje i obaveštavanje žrtava o njihovim pravima i raspoloživim uslugama, obezbeđivanje da se gde god je moguće izbegne susret žrtava i učinilaca, čime je još jednom javnom tužilaštvu nametnuta obaveza da se stara o potrebi ove kategorije, posebno ranjivih žrtva.

Ova obaveza je još jednom podvučena u Bazičnom izveštaju evropske komisije GREVIO iz januara 2020. godine koja je podsetila na nužnost da se podrška obezbedi tokom čitavog krivičnog postupka i to odmah od istrage.

Foto: Informer/shutterstock

 

Istu obavezu predviđa i novi Zakon o javnom tužilaštvu koji podvlači da su javni tužioci dužni da štite ljudska prava, posebno vodeći računa o oštećenima i da su dužni da spreče svaki vid diskriminacije. Kako je nasilje prema ženama i devojčicama kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije, te da pričanje o preživljenom nasilju dodatno povređuje žrtvu i vraća je u traumatično iskiustvo, to je bilo nužno pružiti posebnu podršku baš ovoj kategoriji žrtva.

Više javno tužilaštvo pre godinu dana uspostavilo "sestrinsku" službu ranije uspostavljenoj Službi za informisanje i podršku oštećenim licima i svedocima u krivičnom postupku, oslanjajući se na već pomenutu konvenciju, preporuke GREVIO komisije, ali i Strategiju o sprečavanju i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i nasilja prema ženama za 2021 – 2025.

Mala mreža podrške napravljena je na području stvarne i mesne nadležnosti Višeg javnog tužilaštva koje koordinira radom šest osnovnih javnih tužilaštava na području Beograda u ovoj oblasti i to kao bi ova usluga bila dostupna svakoj žrtvi na isti način, što je takođe jedna od preporuka GREVIO komisije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija