• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. Ivančević

13.02.2024

15:29

Klan Belivuk-Miljković imao vazdušnu pušku! Snajperista Janković: "Može da ubije čoveka sa 50 metara, ako je čelična!"

Miloš Rafailović, Marko Đoković

Vesti

Klan Belivuk-Miljković imao vazdušnu pušku! Snajperista Janković: "Može da ubije čoveka sa 50 metara, ako je čelična!"

Podeli vest

U nastavku suđenja ozloglešenoj kriminalnoj grupi, koju predvodi Veljko Belivuk, danas je pred Specijalnim sudom u Beogradu i dalje prezentovano preslušavanje video zapisa i uvid u pisanu dokumentaciju.
18.43 Završeno suđenje

Suđenje je završeno za danas. Biće nastavljeno sutra, a trebalo bi da bude ispitan veštak grafolog.

8.32 - BMW bio mamac

Potom su prikazani rezultati forenzičkog pregleda automobila "BMW" koji su prema optužnici pripadnici kriminalne grupe koristili kao "mamac" za ubistvo Ljepoje. Prema rečima tužioca, u njemu je pronađen DNK svedoka saradnika Srđana Lalića.

Podsetimo, prema navodima tužilaštva pripadnici gupe ponudili su Ljepoji da kupi blindirani BMW i tako ga namamili da dođe u kuću u Ritopeku.

18.18 - O ubistvu Milana Ljepoje

U sudnici je potom prikazan nalaz veštaka u odnosu na tragove pronađene u "škodi kodijak" - Ovim nalazom se potvrđuje korišćenje "škode kodijak" pri izvršenju krivičnog dela. Pronađeni su na rukavici iz vozila Belivukov DNK, zatim, Miljkovića na foliji leka rupurut kao i Tešića i braće Budimir - rekao je tužilac Ivanić navodeći da je reč o tački šest optužnice,koja se odnosi na ubistvo Milana LJepoje.

Foto: Foto: D.K.

Crtež Milana Ljepoje zvanog Mance u Nišu

Potom je izveden zapisnik o veštačenju tragova pronađenih u automobilu "ford fijesta".

U ford fijesti" izolovan je DNK profil optuženog Nebojše Jankovića na brijaču i četkici. U istom automobilu su otkriveni i biološki tragovi pokojnog Milana Ljepoje na hirurškoj rukavici što je, smatra tužilaštvo, još jedan čvrst dokaz protiv okrivljenih.
Takođe su u "BMW-u" (to vozilo je služilo kao mamac, opa.aut) pronađeni tragovi saradnika Srđana Lalića. Otisci saradnika Bojana Hrvatina, kako je dodato, pronađeni su na daljinskim upravljačima za klima uređaje u kući u Ritopeku, što ga direktno dovodi u vezu sa svim saznanjima tužilaštva.
I otisci Belivuka su nađeni u "audiju", koji je korišćen u krivičnim delima, naveo je još tužilac komentarišući svaki zapisnik ponaosob.

Prema optužnici, i Ljepoja je ubijen u kući u Ritopeku.

18. 12 - Miljković o svedocima saradnicima

Optuženi Marko Miljković javio se za reč i u pratnji stražara je uveden u sudnicu.

Miljković: Ovo što nam je sada tužilac objasnio, taj navodni datum se odnosi na Gligorijevića, odnosno Pukija. Kako tužilaštvo veruje svedocima saradnicima, ako ja nisam ni optužen da sam učestvovao u tome, a sad vidimo neki moj DNK i pozivanje na svedoke saradnike. Pa da vidimo, da li im tužilaštvo veruje ili ne, kako onda ja nisam optužen za to.

18.10 - DNK veštačenja i iz škode koja je korišćena u ubistvima

Sledeći dokaz koji je izveden je takođe nalaz DNK veštačenja urađenih tokom istrage a koji se odnose na automobil "škoda".

Foto: printscreen/društvene mreže

Aleksandar Gligorijević Pukij eubijen u Livadicama

- Iz ovog veštačenja utvrđuje se da je u "škodi" oduzetoj od okrivljenog saradnika Srđana Lalića, pronađeni biološki trag Lalića na kačketu iz automobila, na kesi Marka Budimira i Marka Miljkovića, na ogledalu i ručicama. Prema svedočenju Lalića, ovo vozilo je korišćeno u izvršenju krivičnih dela ubistava, a to potvrđuju i snimci kamera iz Ritopeka, na dan ubistva Aleksandra Gligorijevića - rekao je tužilac Ivanić.

Gligorijević je, podsetimo, bio saradnik kriminalne grupe ali su vođe Beliuvk i Miljković posumnjale da je počeo da radi za suprotstavljenu grupu i da im "radi o glavi", zbog čega je prema navodima optužnice ubijen u kući u Ritopeku.

18.05 - U Radojevićevom mercedesu DNK Belivuka i Miljkovića

Pošto je za sada završeno sa preslušavanjem razgovora, kao dokaz su izvedeni nalazi DNK veštačenja.koji je Nacionalni centar za kriminalističku forenziku dostavio tužilaštvu.

- Iz ovog veštačenja utvrđuje se da je u "mercedesu GL" za koji je po rečima supruge i svedoka saradnika pripadao Zdravku Radojeviću pronađen DNK Veljka Belivuka i Marka Miljkovića - rekao je tužilac Saša Ivanić, posle čega je advokat Dejan Lazarević zatražio da se saslušaju sudski veštaci.

Belivuk: Pominje se plastična puška, ne prava

Sudija Vinka Beraha je pozvala Belivuka da dođe za pult i da se izjasni o ovom setu snimaka.

-U ovim razgovorima se ne čuje niti da se prikriva, niti da se realizuje neko krivično delo. Pominje se neka plastična puška, ne prava. O ostalom se za sada, u ovom trenutku, ne bih izjašnjavao. Kada budemo završili izvođenje tužilačkih dokaza i ponudili naše, onda ćemo razgovarati.

Optuženi Janković je čak ustvdio da ne prepoznaje ko je vodio ovaj dijalog, ali on sigurno nije.

Miljković se prvi put javio za reč: Tražim da se izdvoje razgovori

Sanja Ćeriman, branilac bračnog para Sekulić-Georgiev, reagovala je posle polučasovne pauze sledećom primedbom.

Foto: printscreen

Snajperista Nebojša Janković

-Celokupni razgovor iz stana u Humskoj je pušten upravo pre pauze na ekranu, čime se celokupna javnost upoznala sa njim, iako ste vi decidirano rekli da taj dokaz neće da se izvodi. Ne znam čija je greška u pitanju, ne bih ni u koga da upirem prstom - navela je advokat.

Marko Miljković se danas prvi put javio za reč sa ponovljenim zahtevom koji je ranije istakao:
- Iako se moj branilac tome usprotivio, ja ostajem pri predlogu da se izdvoje iz predmeta razgovori koji su vođeni prilikom uviđaja. Insistiram na tome.

Pušteni razgovori između Georgijeva, Njegove supruge, Bojane Belivuk...

Sledeći je u sudnici pušten razgovor između optuženog Vlade Georgieva i Nenada Stojanovića iz oktobra i novembra 2020.

Georgiev: Halo

Stojanović: Hej

Georgiev: Ko je?

Stojanović: Deda, gde si?

Foto: Foto: Maša Banđur

Slađana Sekulić i njen suprug Vlado Georgiev

Georgiev: Čekam da mi Debeli namesti telefon onaj.

Stojanović: Ne mogu da funkcionišem tako, aj vidimo se sutra

Sledeći je u sudnici pušten razgovor između optuženog Vlade Georgieva i njegove supruge Slađane Sekulić vođen 26.decmebra 2020.

Georgiev: Pa gde su?

Sekulić: Evo stoje ispred kapije Potom je pušten razgovor od 27. decembra u kom njih dvoje ponovo razgovoraju.

Georgiev: E.

Sekulić: Ajde javi samo dve marice, dve interventne ispred kapije, ulaze.

Georgiev: Gde ulaze?

Sekulić: Na stadion ulaze.

Njihov branilac, advokat Sanja Ćeriman javila se za reč i rekla da ne stoje navodi optužnice da je Slađana Sekulić obaveštavala o prisustvu policije.

Hteli da gađaju najpre zečeve i fazane!

Belivuk je potom izašao za govornicu.

- Mi smo mogli da čujemo samo mumlanje, mumamu, ništa ne razumem. Samo sam deo čitao, ali loše vidim. Vidim da se pominje pečenje, laminat, ja ne vidim šta je tu krivično delo. Niti sam ja na snimku, ali je svedok saradnik Lalić pričao da je reč o najsavremenijoj puški za najsloženije zadatke iz koje je trebalo da se ubije Aleksandar Vučić, a ovo je vazdušna puška.

Foto: Foto: Marko Đoković

Kuća smrti u Livadicama kod Grocke

Podsetimo, prema optužnici bračni par iz Loznice je kupio kuću u blizini Tršića i stavio je na raspolaganje Belivuku. On je sa Jankovićem, kako se sumnja, tamo vežbao gađanje a potom je novogodišnje praznike u toj kući proveo sa suprugom i decom. Kako se navodi, to je bila "štek kuća", a prema podacima iz spisa predmeta navodno je ona trebalo da im bude tajno skrovište.

16.30. - Sledi pauza od pola sata, posle koje će se nastaviti sa izvođenjem dokaza.

Razgovori iz Deda Mrazove kućice

U sudnici su potom pušteni razgovori iz takozvane Deda Mrazove kuće u Tršiću od 27. decembra 2020. u kojoj su u to vreme boravili optuženi Belivuk, Nebojša Janković, Vlado Georgiev i njegova supruga Slađana Sekulić, jedina optužena žena. U snimljenim razgovorima u kući, oni pričaju o oružju.

Georgiev: Hoćeš da izvadim onu pušku iz kola?

Belivuk: Hoću, hoću.

Georgiev:  I ono da ne vozim.

Belivuk: Ne, neka ga.

Sekulić: Šta sam htela da kažem.

Belivuk: Samo do četvrtka da bude gotovo.

Sekulić: Hoće, hoće.

Belivuk: E onda smo mirni.

Georgiev: Imam ja devetnaesticu.

Belivuk: Imam ja "češku zbrojevku". Ona mi ne treba, ovaj ćemo ovde da držimo.

Georgiev: Sve kese da ponesem?

Belivuk: Ne u nekima su pokloni za decu.

Janković: Jesi li sinol ulje pominjao, najbolje je Belivuk potom traži da vidi pušku a onda razgovaraju o vazdušnoj puški i dijabolama.

Belivuk: Ček, nisam je video, šta je ovo.

Georgiev: Kutija.

Sekulić: Joj što je lepa.

Belivuk: Vazdušna.

Georgiev: Jel su dijabole plastične?

Sekulić: Ne bih stala ispred nje.

Janković: Možeš sa 150 metara da ubiješ.

Belivuk: A gde guraš dijabole?

Janković: Imaš doboš ovde, repetiraš, povučeš čep ovde.

Georgiev: A ovoga na 50 metara, 70 u glavu i šta se desi?

Janković: Pa vidi ide ovde dijabola 300 metara u sekundi.

Georgijev: Može da te ubije?

Janković: Pa mislim da može čoveka na 40, 50 metara ovo je mekana dijabola, može čelična da se stavi i sa 50 metara da ubije.

Sekulić se potom izvinjava "što je neurotična" i najavljuje da će da peče meso. Janković potom prisutnima objašnjava kako puni pušku bocom za ronjenje, ali i da kada se puca mora u obzir da se uzme vetar a Georgiev predlaže da vežbaju tako što će da pucaju u zečeve i fazane. U narednom razgovoru Belivuk predlaže Jankoviću da gađaju.

Belivuk: Hoćemo da gađamo nešto?

Janković: Nema ništa, ajde neke mete da namestimo.

Belivuk: Ti i ja ostajemo, mislio sam da gađamo malo.

Georgiev: Ti zaključaj.

Belivuk: Hoću, ne idem daleko, tu sam na 20, 50 metara.

Sekulić: Imam ja ključ.

Georgiev: Odosmo po salatu, ti imaš ovde hleb i sve.

Posle preslušavanja razgovora Georgiev i njegova supruga odbili su da se izjasne da li se čuje njihov glas, dok je Janković rekao da ne prepoznaje ni svoj, niti bili čiji drugi glas.

Advokat: Svaki dokaz je falsifikovan!

Dejan Lazarević je naročito želeo da raščivija ovu pravnu "zavrzlamu".

- Da se razumemo, mi ne tražimo da se neki dokaz ili dokument izume, već imamo potrebu da komentarišemo i primećujemo da nisu valjani - potkrepljeni pečatima, naredbanma... Nama je u interesu da sve ostane u spisima, ne da se izuzme, da biste vi kao sudsko veće mogli da se uverite kako to tužilaštvo radi. Želimo da izvedete svaki dokaz, na nama je da ih komentarišemo,a na vama da donesete odluku da li su u pitanju validni dokazi, koliko su nezakoniti, felsifikovani i činjenično neutemeljeni - sa ubeđenjem je pojasnio Lazarević, iznevši stav da dokaza protiv njegovih branjenika nema.

Foto: Foto: prinskrin Pink

Optuženi Marko Andrić iz Niša

Zamenik tužioca Saša Ivanić je na početku ročišta istakao da ne odustaje od toga da se još jednom preispita sporni dokaz o koumnikaciji u vezi sa okrivljenim Markom Andrićem iz Niša, odnosno, da i dalje ostane u spisima predmeta, o čemu su se ranije "lomila koplja".

- Naime, za tužilaštvo je ostalo nejasno kako se baš 13.11.2020. Andrić nalazio u stanu, a ne na nekom drugom mestu, kada je sačinjena telefonska komunikacija koju je vodio sa svojom nevenčanom suprugom Marijom. U pitanju je neprijavljeni stan koji je, po nama, služio isključivo za kriminalne delatnosti. Nisu prekršena njegova prava na privatnost, budući da je prijavljen na drugoj adresi - istakao je Ivanić.

Marko Andrić Kuzman je potom takođe reagovao, tvrdeći da je u pitanju nezakonito prisluškivanje:

- Dovoljno sam već sve rekao. Navodi tužilaštva u potpunosti ne stoje, u pitanju je mesto u kojem sam svakodnevno boravio, plaćao režije, internet, tu samo verenica i ja obavljali sve svoje akltivnosti. Mi smo se dogovarali kad ćemo da legnemo, da gledamo neke serije... Nedvomisleno je da je to bio stan koji je bio centar svih mojih aktivnosti. Nisam znao da mogu krivično da odgovaram što se nisam prijavio na tu adresu. To je, inače, bio stan u vlasništvu moje tadašnje verenice. Tu je svraćao i boravio i moj sin iz prvog braka...

 

Foto: Informer/društvene mreže

 

 

Draganić uklanjao dokaze iz "klanice"?

Trasa puta kojom je 4. januara 2021. vozio okrivljeni Vlade Draganić, vlasnik "klanice" u Ritopeku, je sledeći video prikaz predočen u sudnici.

U pitanju je putanja od ulice Žarka Davidovića na Zvezdari, gde je Draganić imao stan, do kuće nadomak Beograda u kojoj su, kako se sumnja, pripadnici klana na nasurovije načine mučili suparnike, sekli ih i mleli u industrijskoj mašini, a potom njihove ostatke izbacivali u najlnon kesama u obližnji Dunav.

U izveštaju izveštaju se navodi da je Draganić tog dana krenuo sa Zvezdare oko 11 sati, potom otišao do kafića koji je držao, a onda se u 12.24 odvezao do kuće u Ritopeku i u njoj ostao do 21.48.

Naredni dan, navedeno je da je Draganić imao gotovo identičnu putanju kretanja, osim što se u kući u Ritopeku zadržao od 16.59 do 17.36 sati. U pitanju je period od svega mesec dana pre hapšenja grupe pa se pretpostavlja da su u tom periodu raganić i ostali uklanjanjali preostale tragove.

Foto: informer.rs

 

 

Advokati: Sve su to operativni radovi

Tužilac Ivanić je precizirao da je Draganić praćen 30. decembra 2020., 4. januara i 5. januara 2021.:

- U pitanju je tajno praćenje i snimanje Draganića koji se, prema prikazanimm koordinatama, uglavnom kretao za putu za Ritopek i to "opel astrom", u kojoj su nađeni biološki tragovi pokojnog Milana Ljepoje.

Foto: Miloš Rafailović

 


Advokat Dejan Lazarević, branilac većine optuženih, istakao je da se na osnovu ovih snimaka ni na koji način ne može zaključiti zbog čega je Draganić bio objekat praćenja, odnosno,  ne vidi se da je počinio bilo šta nezakonito. Posebno, ako ze uzme u obzir da je on vlasnik kuće u Ritopeku, koja u njegovom slučaju nipošto ne može da bude neki "štek".

Advokat Miljana Perendija je još naglasila da su sve to "operativni radovi", koji  nisu pokriveni naredbom, te da su u tom smislu takvi dokazi diskutabilni i neprihvatljivi za sud.

Belivuku i njegovom klanu sena teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

 
 
 
 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija