• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T.I.

26.03.2024

15:12

Jeziva poruka na suđenju klanu Belivuka i Miljkovića: "...Ima žive da ih grizem i žvaćem im meso"

printscreen

Vesti

Jeziva poruka na suđenju klanu Belivuka i Miljkovića: "...Ima žive da ih grizem i žvaćem im meso"

Podeli vest

Pred Specijalnim sudom u Beogradu i danas je, predočavanjem komunikacije preko kriptovane Skaj aplikacije, nastavljeno suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, optuženoj za sedam svirepih ubistava i druga teška krivična dela.

U pitanju su  ključni dokazi protiv članova ovog klana, a odnose se na prikazivanje prepiski, fotografija i glasovnih poruka koje su između sebe razmenjivali tokom planiranja zverstava za koja se terete. 

Okrivljeni Marko Miljković se odmah javio za reč i istakao da podnosi zahtev za izuzeće postupajućeg tužioca Saše Ivanića.

- Videli ste juče paničnu reakciju tužioca Sašu Ivanića da mu se hitno daju transkripti. Sad ću da vam kažem zašto. Dok je bio u ćeliji pored moje, Srđan Lalić mi je pričao da je bio u kancelariji kod tužioca, u kojoj je bio najlon. Ja mu nisam puno verovao jer laže, ali mi je rekao da mu je tužilac, kada ga je pitao šta će tu najlon, odgovorio da će shvatiti čemu služi ako ne bude govorio šta mu on kaže. Zato je juče tužilac panično reagovao na slike na kojima je najlon. Pristrasan je i zato tražim izuzeće - naveo je Miljković.

Veljko Belivuk je potom imao potrebu da uvredi tužioca Ivanića, bar koliko je stigao, s obzirom da ga je sudija Vinka Beraha upozorila da na to nema pravo:

- Tužilac je juče izjavio da sam ja ometao dokazivanje. A Ivanić je falsifikator! Neka objasni zašto nije pokrenuo postupak posle moje izjave da sam učestvovao u rušenju Savemale? Sto puta smo čuli od nekih teletabisa na televiziji da okrivljeni ima pravo da laže, što ovde nije slučaj, neko drugi laže.

Zahtev Miljkovića sudsko veće je ekspresno odbilo.

U sudnici je potom nastavljeno prikazivanje prepiski, fotografija i glasovnih poruka koje se odnose na I. S., žrtvu silovanja.

Podsetimo, prema optužnici, pripadnici Belivukove grupe navodno su I. S. primetili kako šeta oko stadiona i, pošto su posumnjali da je tu kako bi ih špijunirao, držali su ga zatvorenog u prostorijama na stadionu Partizana, tukli ga i silovali, a potom ga pustili posle tri dana. Inače, svedočenje I. S. koji je jedina preživela žrtva klana, bilo je zatvoreno za javnost.

Foto: Marko Đoković

 


Sa telefona, koji je tužilaštvo identifikovalo kao Miljkovićev, navodno se čuje glas I. S.:

- Pera mi je rekao da cinkarim za njega i da pričam šta se dešava ovde, reko mi je da cinkarim i šta, gde i kako ovde, jer kad smo se videli u Jerkoviću on mi je rekao to. Pominjao je Velju i Mareta i informacije gde su, šta su i da li dolaze na stadion.

U pozadini snimka se čuje kako neko pita "šta ti treba za nas?"

Potom je puštena glasovna poruka koju, prema optužnici, šalje Miljković:


- Provalio je Pera da mu ne piše on, pisali smo Peri da se nađu. Napisao je da je na sahrani i blokirao ga. Ovog smo juče uhvatili, od juče ga bijemo ovde i držimo vezanog i neće Pera da odgovori ništa.

Na pitanje tužioca svedoku saradniku Srđanu Laliću ko je na prikazanoj fotografiji i da li prepoznaje glasove koji se čuju, on je odgovorio da je to I. S. i da prepoznaje Miljkovićev glas i "moguće Vladimira Greka". Svi okrivljeni su zatim, redom, "papagajski" tvrdili da to nisu glasovi pomenute dvojice.

Prikazane fotografije i zvučni zapisi zverski mučenog mladića

U sudnici su prikazana fotografija I. S. na kojima se vidi kako sedi na stolici u dvorištu. Prema optužnici, 9. avgusta 2020. ova slika je razmenjena u grupi u kojoj su Miljković, Belivuk i nepoznate osobe.

Potom se sa telefona, koji je tužilaštvo identifikovalo kao Miljkovićev se navodno čuje glas I. S.

- Pera mi je rekao da cinkarim za njega i da pričam šta se dešava ovde, reko mi je da cinkarim i šta, gde i kako ovde, jer kad smo se videli u Jerkoviću on mi je rekao to. Pominjao je Velju i Mareta i informacije gde su ša su i da li dolaze na stadion.

 

U pozadini snimka se čuje kako neko kaže "šta ti treba za nas"

Potom je puštena glasovna poruka koju prema optužnici šalje Miljković:

- Provalio je Pera da mu ne piše on, pisali smo Peri da se nađu, napisao je da je na sahrani i blokirao ga. Ovog smo juče uhvatili od juče ga bijemo ovde i držimo vezanog i neće Pera da odgovori ništa.

Na pitanje tužioca svedoku saradniku ko je na prikazanoj fotografiji Lalić je odgovorio da je to I. S. i da prepoznaje Miljkovićev glas.

Za reč se javio advokat Dejan Lazarević

- Po optužnici, tužilac kaže da se čuje glas I. S. i u pozadini kako neko suflira. Sada smo došli u situaciju da tužilaštvo kaže jedno a okrivljeni saradnik kaže da je to glas Vladimira Greka. Ispada da je Grek pričao nešto, da je bio otet. U jednoj od glasovnih poruka kaže "držimo ga vezanog ceo dan", a na fotošopiranim fotografijama vidimo da niko nije vezan - rekao je Lazarević i zatražio da se izvrši veštačenje glasa optuženog Greka.

Foto: Informer/društvene mreže

 

Mesar cinično i dalje tvrdi da je Mitić živ!
 

Fotografija prebijenog I. S., na kojoj se vidi kako leži onesvešćen u separeu "bunkera" na stadionu Partizana 10. avgusta 2020., sledeći je prezentovani dokaz kojeg je branilac većine optuženih, advokat Dejan Lazarević, okarakterisao kao "fotošop."

Srđan Lalić je potvrdio autentičnost slike, a Veljko Belivuk je odmah potom istupio da iznese opasku:

- Evo još jednog dokaza da Lalić priča naučeni tekst. Setite se dobro da je Lalić u svom iskazu ispričao da je na stadionu bio 9. avgusta i tukao I. S. po cevanicama te da je opservirao okolo. Nije rekao da je bio 10. u, kako on kaže bunkeru, a ja tvrdim da bunker ne postoji. Eto još jedna digresija da govori neistinu.

Tužilac Ivanić je predložio da se pređe zatim na pregledanje Skaj dokumentacije u vezi ubistva Nikole Mitića koji je, prema optužnici, zverski mučen i iskasapljen u avgustu 2020. u "klanici" u Ritopeku.

Za reč se javio Miljković koji je, sa sebi svojstvenim cinizmom, imao primedbu na to.

- Mi se protivimo izvođenju dokumentacije o živom Mitiću, tražimo da se prvo izvede pisana - dosledan je bio u tvrdnji da su svi ubijeni i dalje živi, odnosno, da se negde kriju.

Na čet grupi, na kojoj su Belivuk, Miljković, Miloš Budimir, Srđan Lalić, Dejan Tešić, Bojan Hrvatin, Marko Budimir i Nebojša Janković, u 13.51. Belivuk šalje poruku: "Ima li šta?"

Miloš Budimir mu odgovara: Do sada smo obilazili da vidimo odakle da slikamo.

Miljković: Jeste li slikali prozore? Idite, brate, slikajte prozore da vidimo ko je taj u stanu. Neka, neka, sve treba slikati što nam gleda u dvorište.

Potom su puštene i ove poruke:

- Našli smo koji je prozor, samo da slikamo odakle možemo, da ne vide da slikamo njih.

- Lagano braćo, vraćajte kameru, da vidimo koji je auto. Zamolićemo Šerifa, Lea i Luku da se vozikaju oko stadiona.

Podsetimo, pripadnici grupe sumnjali su da ih neko prati i zbog toga su se toga dana organizovali kako bi otkrili da li ima sumnjivih automobila koji prolaze u okolini stadiona ili ljudi koji bi mogli da ih posmatraju iz zgrade preko puta.

Foto: Foto: PrintScreen/Društvene mreže, Marko Đoković

 

Istog dana, komentarišu stan koji ima bele roletne.

- Samo da izviri da vidimo ko je cinkaroš.

Potom je prikazana fotografija na kojoj se vidi da iz stana kroz roletne fotografišu stanove preko puta.

- To je taj bratić sigurno, video sam par puta momka na njemu

- Nećemo da napinjemo, sutra ćemo vatromet i petarde da proviri

- Sad je izašao pre koji minut bez majice

- Izviriće sisa kada se bude smračilo i mora da digne roletne da vidi

- Potom razmenjuju poruke kako slikaju sve bele sumnjive automobile

- Brate, nama je sad svaki sumnjiv

Potom slede poruke:

- Sutra je nedelja, tekma, neće sutra da nas rade, biće murija

- Biće tik tak

- Tik tak je moja fora

- Svena braćo deremo prvog najveća koncentracija da nađemo beli auto. I da vidimo ko je u njemu a Sven je milion posto.

Inače, Sven je na Skaju bio Lazar Vukićević koji je kasnije namamljen u kuću u Ritopeku.

- Svena i Dilindžera ću sa užitkom

U sudnici je prikazana i poruka:

- Ja dajem reč da će prođi torturu kao niko do sada. Ovaj kad je rekao šta nas je zanimalo izgubio sam volju za mučenjem. Svena i Dilindžera ću sa užitkom, šta više ima žive da ih grizem i žvaćem im meso

Kupićemo i brener i nova klješta i sve što treba. Pa ako treba i pet dana da budemo tamo.

Sledeći niz poruka oslikava oduševljenje okrivljenih na ulogama u do tada "neviđenim akcijama"!

- Braćo, moja draga. Ja bih da pozdravim sve i da se zahvalim svima, samo malo da se pripazimo pa nastavljamo gde smo stali. Ovo zemunci nisu radili, ovo naša braća starija ne rade. Ljubi vas brat sve, ja sam oduševljen. Imamo najjaču ekipu. Niko od nas nije ni cinkaroš, ni pandur, ni milijarder, a ekipa je zlo - kaže Belivuk pa dodaje:

Neka, malo nam skače moral. Najbitnije je da ostane ovako, da ceo grad i svi živi znaju za Kratosa (Marko Miljković prim. aut) i mene. Neka nas rade, mi smo naučili da se pazimo. Imamo, brate, i finansije i logistiku da se pazimo, bitno je da vi ovako ostanete neutralni za javnost, a da kidamo. Prvo što murija onda ne može da vas radi, nema ideju koga treba da rade, a drugo dušmani vas neće čačkati.

On je svojim saradnicima, koji se povremeno uključuju, dao savet da ne pričaju okolo o svemu što se dogodilo, jer Miljković i on "ne žele nikog od svojih da sahranjuju".

- Vi se krećite normalno, obilazite bazu i ljude, vodite malo taj poslić. Ništa nismo uradili ako Beograd ostane na vetrometini. Kratos i ja ćemo malo da se maknemo, samo dok ne vidimo koji su sledeći koraci i to je to. Ljubim vas sve, baš svaka čast svima, ja sam oduševljen. Kad smo Kratos i ja izašli iz zatvora, bili smo, brate, na vetrometini klasičnoj, a sad je drugačije.

- Honda, honda, prati je, opaaaa, idemo u bazu!

- De ste bre ljudi, de ste, trebate mi na stadionu odmah!

Bojan Hrvatin, okrivljeni saradnik, potvrdio je da se na ovim porukama čuju glasovi Belivuka, Miljkovića, Miloša Budimira, Dejana Tešića, Lalića i njegov.

Advokat Lazarević: Sudija, sve vreme Lalić suflira Hrvatinu šta da kaže ko je, stalno mu šapuće

I svedok saradnik Srđan Lalić potvrdio je da su to poruke na grupi tokom otmice i ubistva Nikole Mitića.

Sudija: Rekli ste da vam je primarno sredstsvo komunikacije bila radio veza, a ovde je Skaj?

Lalić: Jednim delom je išlo paralelno preko radio veze i skaja, zato vidite neke nedostatke, da se ne nadovezuje sve preko Skaj poruka. Ono što je trebalo brzo je išlo preko radio veze, ali smo se posle prebacili na Skaj. Trebalo je isključivo da bude radio veza, ali smo imali problema sa njom.

Foto: Tanjug

 

Sudsko veće vratilo se u sudnicu posle kratkog većanja i saopštilo da se odbija zahtev optuženog Miljkovića, ali i njegovog branioca Dejana Lazarevića za izuzeće.

- Bilo ko da je prepoznao glas, mogao je da kaže, može i sada bilo ko od optuženih - rekla je sudija Beraha Nikićević, posle čega je Miljković ponovo izašao za govornicu.

Miljković: Kako ja đuture da prepoznam glas? Hrvatin nam je ovde veštačio glasove, zašto ja ne mogu? O tome se radi, ne mogu ja ovako đuture, mi ćemo svi tako, a vi nam zabranite.

Sudija: Optuženi Miljkoviću, dok smo slušali glasovne poruke, okrivljeni saradnici su prepoznavali glasove. Zato smo pustili da se izjasne na sve glasove, a vi za sve ovo vreme niste prepoznali ni jedan glas.

Miljković: Možda prepoznajem, morate da mi pustite.

Sudija: Vratite se na mesto

Miljković: Neću da se vratim.

Sudija: Ne možete tako da razgovarate.

Miljković: Hoću da kažem, pustite mi sve.

Sudija: Vratite se na mesto.

Miljković: U redu, bitna povreda zakona.

Za govornicu je izašao Veljko Belivuk.

Belivuk: Nije tačno da niko nikada nije prepoznao glas, ja sam rekao da prepozajem da je Srđan Lalić silovao I. S. Drugo, svedoci saradnici su ovde veštaci glasova, a nemaju školu za to. Onda, Lalić šapuće Hrvatinu. Četvrto, je l' i meni zabranjujete snimak po snimak?

Sudija: Da li ste prepoznali bilo koji glas, onda ćemo vam sve pustiti?

Belivuk: Kako Miljkoviću niste pustili a meni hoćete. Polako, hoćete li nam puštati svima snimak po snimak?

Sudija: Čuli ste odluku.

Belivuk: Na ovom montiranom, nije moj glas, nije glas Marka Miljkovića, Miloša Budimira, deseti nije Lalić, nije glas Miloša Budimira ni Hrvatina.

Miljković traži izuzeće celog veća

Za govornicu je ponovo izašao Marko Miljković.

Miljković: Evo sad smo čuli da je motorola bila primarno sredstvo a da je Skaj kočio, a sada kaže da je motorola kočila. Hoću da mi pustite jedan po jedan glas, ravnopravnost oružja. Hoću svaki glas pojedinačno.

Sudija: Čuli ste, da li prepoznajete bilo koji glas?

Miljković: Hoću odluku veća.

Sudija: Ista je odluka veća.

Miljković: Onda tražim izuzeće celog veća.

Sudija: Ako ste prepoznali neki, kažite koji da pustimo

Advokat Lazarević: Zašto ga ubeđujete, rekao je da traži izuzeće. Pošto ne dozvoljavate, tražim vaše izuzeće, izražavam sumnju u vašu objektivnost. Nije šala, da kažete "ako mislite, recite". Ovo što radite nema veze sa zakonom.

Sudija je saopštila da se suđenje za danas završava i da će se nastaviti u četvrtak.

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija