• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

28.05.2024

14:16

"Adekvatna sankcija je više doživotnih kazni": Advokat porodica ubijenih u Mladenovcu otkrio detalje suđenja ubici Blažiću

Tanjug

Vesti

"Adekvatna sankcija je više doživotnih kazni": Advokat porodica ubijenih u Mladenovcu otkrio detalje suđenja ubici Blažiću

Podeli vest

Suđenje Urošu Blažiću, koji je optužen da je počinio masovno ubistvo u selima Dubona i Malo Orašje, donelo je novu dimenziju bezbednosnim izazovima. Zbog osetljivosti slučaja, suđenje se premešta iz Smedereva u Specijalni sud u Beogradu. Ova promena lokacije izazvala je interesovanje javnosti za detalje samog procesa. Kako će izgledati suđenje? Kada će biti organizovano pripremno ročište i koji su koraci u daljem toku sudskog postupka? O tim pitanjima u emisiji "Uranak" na televiziji K1 govorio je advokat porodica ubijenih, Stefanom Stefanovićem.

- Više od godinu dana se čekalo da se održi pripremno ročište, najviše iz objektivnih razloga, jer je istraga jako dugo trajala. Bilo je 62 svedoka i više od 60 veštačenja, zbog čega je istraga morala toliko dugo da traje. Međutim, oko potvrđivanja optužnice i žalbe se malo odugovlačilo, tako da je dugoočekivani datum bio 23. maj. Emocije su kulminirale kod roditelja, najpre iz Dubone, koji su uz jecaj, plač i uzvike negodovali dok su čekali da se uvede optuženi Uroš Blažić i njegov otac. Nakon toga, kada su svi ušli, bilo je 70 članova porodica oštećenih, nas desetak advokata i sudsko veće, čekali smo nekih pet do deset minuta, ali čim su ušli na vrata sudnice već su krenuli da negoduju roditelji iz Dubone uz uzvike, plač, onesvešćivanje majki ubijene dece, kada su ga videli. To je bio prvi susret sa monstrumom. Bilo je veoma bolno za sve njih, ali i za sve nas - ispričao je advokat Stefanović.

Istakao je da su članovi porodica "reagovali prirodno i ljudski".

Foto: ATAIMAGES

 

 

- On nije stigao ni da sedne na optuženičku klupu, roditelji iz Dubone krenuli ka njima iz tog nekog bola i besmisla ovog zločina. Najveći razlog zbog kojeg se dogodila eruptivna reakcija jeste besmisleni, a monstruozni zločin. Ovo je jedan od najtežih slučajeva pred sudom u istoriji srpskog pravosuđa. U pitanju su mladi ljudi, od 15 do 35 godina. Devetoro ubijenih, 13 njih ranjenih. Besmisleni zločin za koji se ne zna motiv. Sve to je u roditeljima probudilo tu eruptivnu reakciju, kao i blaga predviđena kazna od 20 godina za mlađe punoletnike do 21. godine. Takođe i ponašanje same porodice Blažić, koja nije pokazala kajanje tokom samog postupka. Majka Biljana Blažić je podnosila krivične prijave protiv oštećenih porodica, koje su odbacivane i besmislene - dodao je.

Foto: ATAIMAGES

 

 

Stefanović je objasnio šta se togodilo u sudnici 23. maja.

- Majke ubijene dece su padale u nesvest u samoj sudnici, ali i ispred suda. Kola Hitne pomoći su stalno kružila, pružajući im pomoć. Hvala Bogu, nije bilo nekih većih povreda ili potrebe za hospitalizacijom, ali je bilo očekivano da će suđenje biti visokog stepena rizika. Policija je bila prisutna kako u sudnici, tako i ispred zgrade suda, obezbeđujući red i sigurnost, kako uniformisanih tako i policajaca u civilu. U samoj sudnici je bilo desetak policajaca, što je bilo nedovoljno. Očekivao sam da će ih biti barem pedesetak - istakao je.

Incident u sudnici

- Policajci su blokirali roditelje iz Dubone. Oni su pokušali da nasrnu na optužene i izraze svoj bol, negodovanje i užas koji su doživeli. To je bila njihova reakcija koja se skupljala preko godinu dana. Uz sve nepravde na samim suđenjima, kaznu i samu monstruoznost čina, njihova deca su streljana. Takvo nešto se dešava i u ratu, da toliko mladih ljudi pogine na tako svirep način. Neki su čak pogođeni i po deset puta. Sva ta monstruoznost i besmislenost. Nije bilo svađe, sukoba, ubica nije bio neuračunljiv, pijan, drogiran, nije bilo nikakvog razloga da se to desi - rekao je Stefanović.

Dodao je i da je podneta krivična prijava protiv majke Uroša Blažića.

- Podnete su krivične prijave i protiv Biljane Blažić pre pet meseci. O tome još uvek nije povedena istraga, samo su saslušani oštećeni, upravo za besmislene prijave, jer je to krivično delo lažnog prijavljivanja, kao i zbog njenog lažnog svedočenja. Skandalozno je da su prikrivali svoju imovinu, pokretna vozila, mašine, upravo zbog tužbe - dodao je.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

Izmena zakona

- Adekvatna kazna za ovakvo delo je više doživotnih kazni. U američkim zakonima se to i sprovodi. Mi u ovom trenutku ne možemo da uradimo ništa, osim da apelujemo na zakonodavce da se izmeni taj član zakona vezan za starosnu granicu. Prošlo je više od godinu dana od tragedija u Ribnikaru i Mladenovcu, a mi još nemamo nikakvu inicijativu za promenu zakona. Jedan od naših zahteva je kao iz američkog zakona, a to je da se za maloletna lica može propisati kazna i da im se sudi kao odraslima kada su u pitanju teža dela - rekao je advokat.

Stefanović je rekao da su veštačenja psihijatra i psihologa pokazala da Blažić nema psihičku bolest, da nije neuračunljiv, nije imao veće traume u detinjstvu i da nije zavisnik od psihoaktivnih supstanci. Napomenuo je da iz takvog veštačenja ne može da bude utvrđen uzrok ili motiv njegovog ponašanja. Dodao je da je Blažić zločin pokušao da opravda time što su se porodice ubijenih podsmevale njegovoj porodici i vređali ih, te da je to razlog zbog kog je izvršio masovno ubistvo.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

- To je pokušaj njegove odbrane koji je potpuno besmislen. Mi smo to već i u istrazi i sa svedocima uspeli da opovrgnemo, upravo iskazima da nije bilo nikakvih sukoba ni tog dana, ni prethodnih godina između te dece, njihovih roditelja i porodice Blažić. Uroš je igrao fudbal s njima, bio je golman na jednoj utakmici. To veče su ga deca u Orašju pozvala na pivo, kada je naišao. On je u svom iskazu čak naveo kako je čuo da je neko od te dece u školskom dvorištu dobacivao njemu na konto porodice, ali to je potpuno besmisleno. Utvrđeno je čak da su bili prijateljski nastrojeni i u tom trenutku. Nema nikakvih osnova. Porodica Blažić je imala podosta zaštite policije, tužilaštva. Oni su vršili nasilje u celom selu. Niko nije bio nasilan prema njima. Doselili su se iz Beograda pre par godina. Nije bilo nikakvih incidenata od strane meštana prema njima. Kada je Uroš Blažić napao službeno lice i udario ga, zaustavljen je jer je vozio prebrzo, tada nikakvu kaznu nije dobio. Drugi slučaj je kada je motornom testerom nasrnuo na komšiju i prerezao mu ogradu zbog izmišljene svađe, gde se on isto našao nešto uvređen. Sudski epilog je bio takav da je dobio samo sudski ukor. Jednom su mu pronašli nož, jednom je bila tuča u kafani. Da je tada bio kažnjen, mogao je da dobije maloletnički zatvor. Vaspitno-popravni dom i Centar za socijalni rad su tada smatrali da će se njegovo ponašanje popraviti, a videli smo kakav je epilog - rekao je advokat.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

Ostaće isti sudija

- Biljana Blažić radi na VMA, otac je vojno lice. Jedno vreme je bila suspendovana, ali je sada opet vraćena na posao. Porodice oštećenih jako bole nepravde u vezi sa samom porodicom Blažić i zaštitom koju oni imaju - dodao je.

Kada je u pitanju nastavak suđenja, Stefanović kaže da još nema zvanične informacije o tome kada će ono da počne.

- Apelujemo na Viši sud u Smederevu da se suđenje zakaže što pre, jer ne postoje nikakve procesne smetnje. Suđenje je premešteno u Beograd iz tehničko-procesnih razloga. Postoji mogućnost da se u najkraćem roku zakaže suđenje. Sudija će ostati isti. Važno je da se što pre završi ovaj proces. Ne bi trebalo, što se tiče samog procesa, da predugo traje. U Specijalom sudu, optuženi će biti ograđen staklenim zidom, biće čuvari i tako da neće biti bliskog kontakta sa porodicama. To su stvari koje će sprečiti eksalacije do kojih je došlo u Smederevu - zaključio je advokat Stefan Stefanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija