• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/blic

27.06.2024

08:36

Kada će početi suđenje masovnom ubici iz Dubone?! Advokat porodica žrtva Uroša Blažića nezadovoljan efikasnošću suda

Tanjug/informer

Vesti

Kada će početi suđenje masovnom ubici iz Dubone?! Advokat porodica žrtva Uroša Blažića nezadovoljan efikasnošću suda

Podeli vest

Viši sud u Smederevu ni mesec dana nakon haosa na suđenju masovnom ubici Urošu Blažiću, nije zakazao novo pripremno ročište, jer nije poslat dopis iz ovog suda Višem sudu u Beogradu da im dodeli termin za to u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, gde će se, po odluci Vrhovnog suda, suditi masovnom ubici .

Pripremno ročište na suđenju masvonom ubici Urošu Blažiću koji je 4 maja prošle godine ubio devet i ranio 12 osoba u Malom Orašju i Duboni nije održano 23. maja, u Višem sudu u Smederevu, jer su roditelji njegovih žrtava čim su ga videli kako sa lisicama na rukama i pancirom ulazi u pratnji sudske straže u sudnicu nasrnuli na njega i pokušali da ga linčuju.

Foto: Tanjug

Pripremno ročište masovnom ubici Urošu Blažiću nije ni održano jer su roditelji njegovih žrtava nasrnuli na njega

 

Kako je ovo suđenje, prema proceni nadležnih, postalo visokorizično, Viši sud u Smederevu uputio je zahtev Vrhovnom sudu u vezi sa premeštanjem procesa za Beograd, i još 5. juna je staj sud doneo odluku da se suđenje održi u sudnici u Centralnom zatvoru u Bačvanskoj u Beogradu.

Termin suđenja tada nije zakazan, jer je pomenuta odluka trebalo da se dostavi sudu u Smederevu, koji potom treba da podnese zahtev Višem sudu u Beogradu da im da slobodne termine za sudnicu Okružnog zatvora.

Iako je prošlo tri nedelje od te odluke, Vrhovnog suda, Viši sud u Smederevu još uvek nije poslao dopis, a ni jednoj strani u postupku to nije ni poznato.

Po zakonu zvaničan rok za zakazivanje suđenja ne postoji, a jedini rok kojem je sud obavezan jeste onaj nakon podizanja optužnice.

- Pripremno ročište treba da se zakaže u toku od 30 dana od dana pravosnažnog potvrđivanja optužnice ukoliko je okrivljeni u pritvoru. U ovom slučaju eventualno kao povreda postupka može biti samo kao povreda prava na suđenje u razumnom roku - kazao je advokat Nikola Ristović.

Ovim povodom se oglasio i advokat porodica žrtava Stefan Stefanović, koji je izrazio svoje nezadovoljstvo neefikasnim postupanjem suda i činjenicom da je od masakra prošle skoro 14 meseci, a da suđenje nije ni počelo i to kako on kaže bez ikakvog valjanog razloga.

- Mi smo očekivali da će zbog odmora u julu i avgustu kada sudovi ni ne rade suđenje biti zakazano do kraja juna. Ovo što se dešava je sve do volje sudija, zato ovo jeste čudno. Po svoj prilici pripremno ročište sada neće početi pre septembra - kaže advokat i dodaje da je ovo bespotrebno prolongiranje.

- Manje više sve se zna, okrivljeni je priznao delo. Agonija porodica se nastavlja, a nema razloga za to. Ovo je neverovatno i nedopustivo jer nema procesnih smetnji, samo sudije treba da se smiluju i pošalju zahtev sudu u Beogradu - naglasio je Stefanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija