• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.06.2024

14:31

Strukovno udruženje sektora bezbednosti (SUSB) u kontekstu politike i bezbednosti

Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

Strukovno udruženje sektora bezbednosti (SUSB) u kontekstu politike i bezbednosti

Podeli vest

Poštovani članovi i svi prijatelji bezbednosti, Namerno koristim termin „prijatelji bezbednosti“, jer smataram da svako koga interesuje bezbednost u pozitivnom smislu i jeste prijatelj bezbednosti. Bezbednost je sadržana u svim sferama života i sa njom se srećemo stalno, kroz ceo život, te je to jedan od najvećih razloga da se veoma teško odgovori jednom opštom definicijom na tako kompleksno pitanje – „Šta je bezbednost?“.

Možda bismo ovom prilikom, na način da bude lako shvatljivo širokoj populaciji i zbog razumevanja naše ideje, mogli da kažemo da je bezbednost stanje jednog društva u kojem se isto to društvo generalno oseća sigurno i zaštićeno, a da to obezbeđuje država kroz visoko profesionalizovane službe bezbednosti, druge kvalitetne činioce u sektoru bezbednosti i zakonska rešenja, kao i civilno društvo.

Kako to može da se zaključi iz gore navedene proizvoljne definicije, ideja SUSB-a jeste u suštini podrška bezbednosnom sektoru odnosno državi i celokupnom sistemu bezbednosti da na maksimalno profesionalan i stručan način doprinese što bezbednijem društvu, pa tako i državi, a kroz razne stručne i profesionalne aktivnosti za koje nam je imperativ da budu apolitičke i etički ispravne, naravno uz maksimalnu političku svesnost i odgovornost.

 

U kom smislu mislim da su naše aktivnosti „apolitičke i etički ispravne, naravno uz maksimalnu političku svesnost i odgovornost“? Politička svesnost i odgovornost je, između ostalog, i naša svesnost i poznavanje političkih izazova koji oblikuju politiku koju vodi Vlada, a za koju je dobila demokratsko pravo od strane većine građana na Ustavom i zakonima uređen način – posredno i neposredno, i odgovornost da to poštujemo.

Mi, kao profesionalci i stručnjaci na polju bezbednosti, moramo da se rukovodimo čistim profesionalizmom i stručnošću, nezavisno od bilo kakvih dnevno-političkih događaja ili političkih opcija i da sarađujemo sa državom i društvom u cilju postizanja opšteg cilja svih nas, a to je bezbednost.

Naš cilj, niti ideja, pa tako ni aktivnosti, nikako nisu i ne smeju da budu opredeljene za bilo koju političku opciju ili aktivnost, pa tako ni da deluje. Time se već bavi veliki broj drugih političkih organizacija, udruženja, stranaka i drugih NVO, pri čemu mi nismo nikako jedni od njih!

Naravno, za svaku temu u bezbednosti koja se politizuje, pokušava da se zloupotrebi ili kritikuje, naša profesionalna i etička obaveza je da se uključimo i komentarišemo na opštem nivou tj. na stručan i profesionalan način – stručnim komentarisanjem ili stručnom analizom, kojima samu temu izdvajamo iz takve političke zamke (misli se na političku zloupotrebu za obračun sa političkim neistomišljenicima) i obrađujemo samo problematiku koja se tiče bezbednosti.

Naše Udruženje (kao i prostor našeg veb-sajta) je uvek otvoreno za svaki vid saradnje, sa svakim ko poštuje naše ciljeve i ideje, apolitički i korektno. Nama je jasno da neke teme ne mogu da se ne dotaknu politike, ali politike u smislu analize kojom ukazujemo na potrebu postupanja i delovanja koja obezbeđuje što veću bezbednost ili razjašnjavanje nekih međunarodno-političkih dešavanja i uticaja na niže nivoe međunarodnog društva. Time se faktički pomaže shvatanje i reagovanje u datim okolnostima, sa napomenom na profesionalnu korektnost, stručnu argumentovanost i političku nepristarasnost.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

 

Takođe, imam obavezu da zbog poznavanja načina na koji se površno gleda na konkretno komentarisanje u pozitivnom i pohvalnom smislu, ili pak konstruktivno kritičkom smislu, kao i neko konkretno rešenje ili akciju bilo kog državnog činioca, a po pitanju bezbednosti (predsednik države, premijer, ministar unutrašnjih poslova ili odbrane, lokalne samouprave…), ne znači privrženost bilo kojoj političkoj opciji – bilo vladajućoj, koja je legitimno izabrana da vodi državu, bilo onoj koja to poverenje građana nije dobilo, već prosto i jednostvano objektivna pohvala ili konstruktivna kritika koja se objektivno zaslužuje u tom konkretnom slučaju.

Naše Udruženje ne poznaje bio kakvu diskriminaciju ili određenost – političku, etičku, versku, rodnu ili bilo kakvu drugu. Za nas su svi isti dokle god se rukovode profesionalizom, stručnošću, pridržavaju zakona, pravila i akata Udruženja i imaju osnovnu političku svest i odgovornost o kojima sam ukratko ovde pisao.

U tom smislu vas pozdravljam, našom ličnom kovanicom, koja nije imala za inspiraciju bilo kakvu političku opciju, čak je i nastala mnogo ranije u odnosu na jednu sličnu koja je iskorišćena mnogo kasnije u politici, a to je – „ Znanjem i iskustvom za društvo slobodno od straha“, i našom zvaničnom parolom iz koje je ista prozašla – „SCIENTIA ET EXPERIENTIA“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija