• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.08.2024

11:46

U Srbiji juče 220 požara! Oglasio se Dačić i zamolio za jednu stvar

Informer, Tanja Andric

Vesti

U Srbiji juče 220 požara! Oglasio se Dačić i zamolio za jednu stvar

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je sektor za vanredne situacije tokom jučerašnjeg dana imao 220 intervencija na teritoriji Srbije, od čega je bilo 198 požara.

On je za TV Pink rekao da se sumnja da u okolinama nekih mesta dolazi do namernog podmetanja požara, jer policajci koji su na terenu nađu flaše sa benzinom.

- Naravno, ima i neodgovornih paljenja strnjišta i svega ostalog, što se na selu godinama i decenijama radi - dodao je Dačić.

Dačić je odao priznanje vatrogascima i istakao da su njih ozbiljno pogodile neistinite priče koje su objavili pojedini opozicioni mediji, a to je da se vatrogasci nisu javljali sat vremena na poziv povodom požara u Novom Sadu.

- Ja sam, naravno, tražio informaciju o svemu tome, i te informacije nisu tačne, vatrogasci su stigli posle pet minuta. Međutim, došli smo do podataka da je zvan broj 139, a ne 193 - rekao je Dačić i podsetio da je broj za vatrogasce 193, za policiju 192, a 194 za Hitnu pomoć.

 

Foto: Zoran Sinko

Ivica Dačić

 

Ministar je najavio i da se radi na tome da se izbace ovi pojedinačni hitni brojevi i da se uspostavi objedinjeni sistem 112 za te pozive, kao i da građani dobijaju SMS poruke kada je reč o požarima, zemljotresima, olujama, nepogodama i poplavama. Ukazao je da je za to potrebno ulaganje, a da trenutno jedna od najvećih donacija dolazi iz Kine.

Odgovarajući na pitanje o reklamama za drogu, odnosno da se droga dostavlja kao zdrava hrana, Dačić je rekao da kriminal postaje inovativan i da i policija mora da bude inovativna.

- Ne možete vi da se borite sa kriminalom koji ne zna za granice, a vi imate problema u saradnji sa drugim policijama u regionu. Ne možete se boriti sa kriminalom ako nemate tehnološki razvijen sistem da ga pobedite. I baš zato treba nam jačanje tih policijskih kapaciteta - istakao je Dačić.

 

Foto: MUP Srbija

Vatrogasci

 

On je dodao da će zbog početka nove školske godine više od 2.000 policajaca biti u školama, ali, kako je objasnio, ne samo u smislu fizičke bezbednosti đaka i nastavnika, nego i kad je reč o događajima ispred škole, oko škole, a naročito kad je reč o narkoticima.

- To je nešto što moramo da radimo, naročito zato što se pojavljuju neke nove vrste droge koje su smrtonosne i gde postoji velika opasnost za našu mladu generaciju - naglasio je ministar.

Dačić je najavio i da će početkom septembra ići u Kinu, gde će imati sastanke sa njihovim ministrom i naveo da je važna saradnja specijalnih jedinica i zajednička vežba između naše antiterorističke jedinice i njihove, a da će biti potpisani i određeni sporazumi.

Dodao je da se krajem ove nedelje se očekuje izručenje Jovana Cvetića iz Grčke, jer je ta država odlučila da uvaži zahtev Srbije, a ne Hrvatske, za izručenje.

- Cvetić je od strane Hrvatske potraživan zbog navodnih ratnih zločina. Mi smo isto tako raspisali potragu, poternicu za njim, kako bi bio mogao da bude izručen nama - rekao je Dačić i zahvalio Grčkoj što je izašla u susret zahtevu Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ugrožena dva sela, sve kapaciteti angažovani u odbrani: Veliki požar na Staroj planini
Hronika

Ugrožena dva sela, sve kapaciteti angažovani u odbrani: Veliki požar na Staroj planini

Po nalogu potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, v.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić danas je obišao najveće požare koji su trenutno na teritoriji naše zemlje, a koje gase pripadnici Sektora za vanredne situacije, helikopteri Helikopterske jedinice, pripadnici javnog preduzeća „Srbija šume“ i lokalne samouprave.

25.08.2024

22:48

sledeća vest

Vesti

TV

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija