• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/dan

11.09.2024

09:39

Tinejdžerka iz Crne Gore optužena za terorizam: Planirala napad u centru Graca

Shutterstock

Vesti

Tinejdžerka iz Crne Gore optužena za terorizam: Planirala napad u centru Graca

Podeli vest

Austrijsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv devojčice(14) poreklom iz Crne Gore, koja je uhapšena u maju pod sumnjom da je planirala teroristički napad.

Kako su saopštili tužioci, nakon što su obavili detaljan uvid u njene online aktivnosti, ona je navodno sa još dve osobe, od kojih je jedna uhapšena u Nemačkoj, planirala napade u ime ISIS-a.

Ova tinejdžerka je planirala napad nožem u Gracu na Jakominiplatzu. Dojava o terorističkoj pretnji stigla je od prijateljske evropske obaveštajne službe koja je istraživala islamističku ćeliju u Nemačkoj i tako postala svesna internetskih aktivnosti ove devojčice, ta koju tužilaštvo sada veruje da je pripadnik Islamske države.

Kancelarija javnog tužioca i Okružni krivični sud u Gracu potvrđuju da sada postoji pravno obavezujuća optužba protiv nje. Optužena se tereti da je pripadnica terorističke grupe i kriminalne organizacije. Iz njenih onlajn aktivnosti se čini da su ona i još dve osobe planirali da napuste zemlju kako bi se borili za Islamsku državu. Devojčica je, kako se navodi, dobila i nož i pripadajuću crnu odeću ISIS-a kako bi izvršila teroristički napad na "nevernike" u Gracu.

Tokom istrage su pronađeni i oduzeti i uniforma i nož, ali je zaplenjen kompijuter sa koga je ćaskala sa isotmišlejnicima u inostranstvu i slala fotografije i mogućih meta napada, uključujući Jakominiplatz.

Upravo te aktivnosti i veze dovele su do dojave istražiteljima Kancelarije za državnu bezbednost i borbu protiv ekstremizma. Na raznim nosačima podataka tokom pretresa kuće pronađen je i propagandni materijal ISIS-a. Prema navodima tužilaštva, ona se na snimku na arapskom zaklinje u lojalnost Islamskoj državi. 

Važno je napomenuti da je period zločina ograničen na nekoliko dana u maju jer je optužena toliko mlada: 9. maja je napunila 14 godina. Uhapšena je 17. maja. Tužilaštvo je tereti da se držala svojih terorističkih planova i u danima nakon rođendana, kada je već bila krivično odgovorna.

Datum suđenja još nije određen, a ona nije priznala krivicu i brani se ćutanjem. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija