• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic/Vijesti

14.09.2024

21:10

Tužilaštvo u Podgorici podiglo optužnicu protiv Srba i Crnogoraca zbog kopanja tunela

Vlada Crne Gore

Vesti

Tužilaštvo u Podgorici podiglo optužnicu protiv Srba i Crnogoraca zbog kopanja tunela

Podeli vest

Osnovno javno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv sedam osoba koja se sumnjiče da su učestvovali u kopanju tunela koji je vodio od stana u Njegoševoj ulici do depoa Višeg suda u Podgorici iz kojeg su izneti brojni dokazi. Uprkos tome što je u optužnici opisana uloga svakog od osumnjičenih ono što je i dalje nepoznato jeste ko je nalogodavac koji je tražio da se iz depoa, pored droge, pištolja, puška - iznese telefon Tamare Zvicer, supruge vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

Optuženim Podgoričanima Katarini Baćović, Marijanu Vuljaju, Nikoli Milačiću i Predragu Mirotiću, Lozničanima Vladimiru Eriću, Veljku Markoviću, Milanu Markoviću i Dejanu Jovanoviću se na teret stalja da su učestvovali u obijanju depoa Višeg suda u Podgorici. Svim optuženima, osim Vuljaju, na teret se stavlja kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim delom teška krađa. Baćovićeva je osumnjičena i za krivično delo - falsifikovanje isprave, dok se Vuljaju stavlja na teret krivično delo - pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Kako se navodi u optućnici, Markovići, Jovanović, Erić, Mirotić, Milačić i Baćović su postali pripadnici grupe zajedno sa više nepoznatih osoba, koju je takođe organizovala nepoznata osoba, a koja je za cilj imala tešku krađu.

Foto: Vlada Crne Gore

 

 

Zakupila prostor na lažno ime

Tako je, prema optužnici, Milačić angažovao Baćovićevu da zakupi poslovni prostor u Njegoševoj ulici u Podgorici, te je prisilio da se preruši i tako fotografiše, pri čemu joj je doneo lažnu ličnu kartu na ime Andrijana Marić koju je ona upotrebila prilikom iznajmljivanaj prostora. Nakon toga, muškarac koji se lažno predstavljao kao Edin Adžihmetović, preuzeo je ključ od majke vlasnice prostora, nakon čega su okrivljeni Markovići, Jovanović i Erić iz podruma zakupljenog prostora prokopali podzemni tunel, oko 30 metara dužine, do depoa Višeg suda u Podgorici u kojem se nalazi dokazni materijal iz krivičnih predmeta.

Okrivljeni su, kako piše u optužnici, od 8. do 11. septembra 2023. godine, kroz prozor koji su napravili probijanjem betonskog zida, pregledali i ispreturali više predmeta i stvari. Takođe, kako se sumnja, otuđili su više telefona, oružje - pištolje i puške kao i manju količinu različitih vrsta droga.

Sakrivao Baćovićevu

Navodno, te stvari su izneli u koferima i najlonskim kesama, odvezli ih taksi vozilom do stana u Ulici Ksenije Cicvarić, koji je zakupio muškarac koji se lažno predstavio kao Miloš Marković.

Vuljaj je osumnjičen da je, od 15. septembra do 12. oktobra 2023. godine, krio okrivljenu Baćović, nakon što mu je rekla da se potražuje zbog obijanja depoa Višeg suda u Podgorici.

"I da je objavljena fotografija lične karte, koju je koristila prilikom iznajmljivanja poslovnog prostora u Njegoševoj ulici i da želi da se sakrije, u iznajmljenom stanu u City kvartu", piše u optužnici.

Srbi u bekstvu

Prema saznanjima crnogorske policije, u kopanju tunela su učestvovali i državljani Srbije - Veljko i Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić. Erić je bio u pritvoru od marta kada je na osnovu međunarodne poternice izručen iz Švedske. Iz suda je saopšteno da se Erićev DNK ne poklapa sa tragovima koji su pronađeni u tunelu.

- Imajući u vidu navedene rezultate DNK veštačenja, dovedena je u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična dela koja su mu stavljena na teret, što za posledicu mora da ima ukidanje pritvora okrivljenom - saopšteno je iz suda.

Foto: Vlada Crne Gore

 

 

Tunel zabetoniran, predmeti ukradeni

Nije prošlo mesec dana od otkrivanja tunela kada su ga mešalice kompanije "Bemaks", po nalogu Vlade Crne Gore, zabetonirale.

Iako je predsednik Višeg suda Boris Savić saopštio da "gotovo ništa ne nedostaje", usledio je višemesečni popis dokaznog materijala na osnovu kojeg se ispostavilo da ponešto ipak nedostaje.

Na spisku stvari koje nedostaju, kako pišu crnogorski mediji, našlo se 19 komada oružja - 13 pištolja, tri revolvera i tri puške. Od toga je iz pravosnažno okončanih predmeta: šest pištolja, tri pištolja revolvera i dve puške. Utvrđeno je i da u jednom od predmeta nije pronađeno sedam mobilnih telefona, više SIM kartica od kojih je jedna inostranog operatera "GO phone", ključ od vozila marke "audi a8", jedan pasoš, rešenje Poreske uprave o oslobađanju poreza na promet, "bela koverta ispisana hemijskom", ali i "manja količina" droge.

Kako su pisale "Vijesti", iz depoa Višeg suda ukraden je telefon Tamare Zvicer, supruge vođe kavačkog klana, Radoja Zvicera, pištolj kojim je planirano ubistvo Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Prava šansa za mlade inovatore- Startap Vikend na Zlatiboru
Društvo

Prava šansa za mlade inovatore- Startap Vikend na Zlatiboru

Da li ste spremni da se upoznate sa svetom startapa i steknete veštine i znanja koja će vam pomoći da razvijete svoje biznis ideje? Inovacioni biznis centar Zlatibor, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, inovacija i tehnološkog razvoja, u saradnji sa partnerima iz inovacionog ekosistema Srbije, organizuje Startap Vikend, jedinstvenu priliku za sve mlade preduzetnike u nastajanju!

14.09.2024

19:14

TV

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45