• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

12.10.2024

23:08

Mafijaško ubistvo na Miholjdan: Legijin kum i Arkanov pukovnik izrešetan u Zemunu!

Printscreen You Tube, Informer

Vesti

Mafijaško ubistvo na Miholjdan: Legijin kum i Arkanov pukovnik izrešetan u Zemunu!

Podeli vest

Nebojša Đorđević Šuca (26), pukovnik Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića, dugodišnji vođa Zvezdinih "delija" i kum Milorada Ulemeka Legije, likvidiran je pre 28 godina u "sačekuši", ispred svoje kuće u Zemunu.

Ovaj zločin nikada nije zvanično rasvetljen, mada se spekulisalo da ga je ubio ili Voja Amerikanac ili "zemunski klan".

Tog 12. oktobra 1996. godine, na Miholjdan, Đorđević je izrešetan hicima iz automatske puške dok je pred svojom kućom parkirao automobil "folksvagen pasat". Više od 20 metaka završilo je u njegovoj glavi, a još dva u vratu. Očevidaca nije bilo, a napadači su nestali bez traga.

Neposredno posle likvidacije Đorđevića, pričalo se o tome da se Šuca nije bavio nelegalnim poslovima i da nije imao bliske kontakte sa kriminalnim grupama. To je motiv njegovog ubistva činilo dodatno intrigantnom zagonetkom.

Odlikovan čak tri puta

Oni koji su ga poznavali tvrdili su da je bezrezervno voleo Zvezdu i Srpsku dobrovoljačku gardu (SDG).Iz rodnog Leskovca, još kao mališan, doselio se u beogradski Resnik. Pohađao je Osnovnu školu "Kosta Abrašević", gde je njegova majka radila kao čistačica.

Foto: Facebook/Legende devedesetih

Šuca i Milenko Mandić, koji je ubijen zajedno sa Arkanom u hotelu "Interkontinental"

Nadimak Šuca poneo je po profesiji oca koji je bio šuster (obućar). Klinci su ga obožavali, jer je bio "tabadžija" na glasu, izdašan u kafani i uvek spreman da pomogne.

Pre početka rata u Bosni i Hercegovini bio je vođa Zvezdinih "delija", a početkom devedesetih učlanio se u Srpski četnički pokret Vojislava Šešelja, gde je obavljao funkciju potpredsednika.

Kada je osnovana SDG, Đorđević se odmah priključio Arkanovim dobrovoljcima i sa njima prošao gotovo sva ratišta. Tri puta je odlikovan za svog kratkog života, a posle ranjavanja penzionisan je u činu pukovnika.

Posle ratova podigao je sebi kuću u Zemunu i posvetio se privatnom biznisu. Jedno vreme je držao i zlataru. Oženio se Aleksandrom i dobio sina Luku. Nekoliko godina kasnije, postao je predsednik FK Zmaj iz Zemuna i ponovo stao na čelo Zvezdinog "severa".

Uglavnom se družio sa gardistima, a često se mogao videti u poznatim beogradskim i zemunskim kafićima u društvu osoba iz zemunskog sveta podzemlja.

Mnogobrojni su navodni motivi njegove smrti koji i dan danas kruže gradom. Kreću se od lične osvete, preko upozorenja nekom od članova SDG, do revanša za ubistvo istaknutog pripadnika "voždovačkog klana" Zorana Dimitrova Žuće.

Udovica se udala za kuma! 

Posle Šucine likvidacije, kao i posle smrti svakog od "žestokih momaka", izašao je niz čitulja u novinama. Ređali su se pozdravi najbližih, familije, poslovnog sveta, Zvezdinih navijača, drugova...

Foto: EPA

Fatalna udovica Aleksandra, sada Legijina supruga

Zanimljivo je da nijedna čitulja nije bila od njegovog komandanta. A još na dan ubistva, prema pisanjima tadašnjih medija, Arkan je Šucinoj porodici obećao energičnu istragu, paralelnu sa policijskom, i hvatanje ubice.

Šucina supruga Aleksandra (devojački Ivanović) se, ubrzo pošto joj je muž ubijen, preudala za komandanta JSO Milorada Ulemeka Legiju, mada nikad zvanično. Dobili su tri ćerke i navodno su još uvek u kontaktu, iako je on od 2004. na odsluženju 40 godina zatvora.

Prema poslednjim poznatim informacijama, ona sa decom već više od decenije živi u Francuskoj i tek povremeno dolazi u Beograd. Legija bi na slobodu trebalo da izađe tek za 20 godina, sa svojih 76. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Lažni ekolozi napali Mišu Vacića, podmetnute fotografije kruže društvenim mrežama! Surovi odgovor im se nimalo neće dopasti! (FOTO)
Politika

Lažni ekolozi napali Mišu Vacića, podmetnute fotografije kruže društvenim mrežama! Surovi odgovor im se nimalo neće dopasti! (FOTO)

Lider Srpske desnice Miša Vacić oglasio se putem svog naloga na socijalnoj platformi "X", i odgovorio predstavnicima organizacije "Eko Straža", koji su na perfidan način pokušali da opovrgnu činjenicu da je Vacić prethodni dan brinuo o životnoj srediti i počistio poznati beogradaski kvart. Ono, što lažni ekolozi nisu uspeli ni za tri života!

12.10.2024

21:14

TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)
Live TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)

U proteklih 10 godina Srbija je sprovela 10 reformi koje su nas je dovele do stabilne ekonomije, a na kraju i do toga da naša zemlja prvi put u istoriji dobije investicioni rejting. Cilj je da prosečna plata bude 1400 evra, a prosečna penzija 600 evra. O potpisivanju energetskog ugovora u "Info jutru" govorili su ekonomista Mihajlo Rabrenović i Zoran Milosavljević sa Instituta političkih studija.

12.10.2024

10:36

Sport

Planeta

Zabava

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju
Kultura

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju

Pozorište “Boško Buha” obeležiće sutra 74 godine od svog osnivanja. Tim povodom u nedelju, 13. oktobra u 20.00 časova u Teatru Vuk, biće održana predstava “Tvoje i moje”, autorski projekat Borisa Liješevića.

12.10.2024

13:46

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka