• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.11.2022

10:52 >> 13:18

PIKSI ODBRUSIO NEVERNIM TOMAMA, pa citirao Aleksandru Prijović! ONI nek gledaju sebe, a ja verujem svojim očima!

Starsportphoto©

Fudbal

PIKSI ODBRUSIO NEVERNIM TOMAMA, pa citirao Aleksandru Prijović! ONI nek gledaju sebe, a ja verujem svojim očima!

Podeli vest

Klupski fudbal je počeo da tone u zimski san i sva pažnja fudbalske javnosti je usmerena na Mundijal u Kataru! Selektor Srbije, Dragan Stojković, obratio se javnosti na konferenciji za medije

Reprezentativci Srbije okupljaju se u Staroj Pazovi, a navijači sa nestrpljenjem iščekuju Svetsko prvenstvo i posle dugo vremena polažu velike nade u nacionalni tim!

Dragan Stojković, čovek koji je preporodio "Orlove" i obezbedio vizu za Katar, obratio se javnosti tačno u podne i jasno svima dao do znanja šta očekuje na Mundijalu!

Mitrović u Kataru i bez noge

Selektor je progovorio o povredama Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića, što Srbiju najviše interesuje.


- Nijedan trener ne voli da mu igrači ne igraju zbog povreda, siguran sam da će oni biti spremni, ali narednih dana ćemo sve najbolje znati - istakao je Stojković i citirao stih pesme popularne pevačice Aleksandre Prijović: "Nije kome je rečeno, već kome suđeno je".  Vlahović je u trenažnom procesu, nije želeo da rizikuje pred Mundijal. Nisam video Mitrovića na štakama, ali sam čuo. On će ići na Mundijal i bez noge. Da li će igrati ili ne... Ali, može i to... I glavu da mu skratimo ići će. Imamko vremena da promenimo neke stvari. Ali sumnjam da će do toga doći.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katar2022 (@katar2022sport)

 

Igrači ne moraju ništa

Oni koji su ostali van 26 su igrači na koje će se najozbiljnije računati u budućnosti, dodao je Stojković.

- Spisak nije nagrada, nego priznanje svima njima za ono što su uradili tokom kvalifikacija, rezultatima, ponašanjem, profesionalnim odnosom i kvalitetom koji imaju. Ovo su igrači koji zaslužiju da predstavljaju Srbiju - rekao je Stojković na konferenciji za medije u Staroj Pazovi.

- Kada bih mogao vodio bih sve, ali mislim da je spisak baš kakav treba. Svi koji nisu tu znaju zašto nisu.

Foto: printscreen

 

Stojković je pred Katar poslao poruku igračima.

- Moja poruka igračima je da ne moraju ništa, a mogu mnogo. Pa, probajte, jer možete, to će biti moja poruka njima. Ovo Svetsko prvenstvo nije pitanje života i smrti, to je nagrada za sve ono što si pokazao. Vera mora da postoji, morate da verujete. Jer čovek bez vere, ne znam šta je. Ne volim nepotrebnu gordost, volim potrebnu skromnost, tako živim, tako se bacvim poslom. Rezultati će doći ili neće, a moratre da ih zaslužite, niko vam ih neće pokloniti. Ovo je šansa da skromno odemo u Katar, kao u Portugaliju, bez ikakve pompe, bez herojskih pesama. Tako želim i ovog puta, a nema sumnje da ćemo što se tiče motivacije, šanse koja nam se pruža, da pokažemo naš talenat najbolje što možemo, uz korekcije u taktičkim stvarima, pratnju ideja na terenu...

Fudbaleri Srbije u utorak putuju u Bahrein, gde će u petak protiv selekcije domaćina odigrati poslednji pripremni meč pred put u Katar. U Dohu stižu u subotu, a prvu utakmicu na Mundijalu odigraće protiv Brazila 24. novembra od 20 sati.

Četiri dana kasnije sledi duel protiv Kameruna (11.00), a grupnu fazu završiće duelom protiv Švajcarske 2. decembra (20.00).

 

Tok konferencije selektora Srbije Dragana Stojkovića možete da pogledate u nastavku:

Dragan Stojković je strpljivo odgovarao na novinarska pitanja, po običaju bez dlake ne jeziku!

PORTALI I KLADIONICE NE VERUJU U SRBIJU

- Vidim njihove ekipe gde su! Bolje da se bave njima, ne nama! Poštujem svačije mišljenje i ne pratim prognoze! Mogu ljudi da pričaju i pišu šta hoće, a mi smo tu da ih demantujemo! Ne igramo mi zbog njih! Niko nam ovo nije poklonio, to smo zaslužili! Sanjam o mnogo čemu, a ne mogu javno da kažem! Mnogi bi rekli, vidi ovog šta pirča!

Najveći kvalitet Srbije 

- Selektor (smeh)! Šalim se, timski duh i želja! 

O BRAZILU I NEJMARU

- Ne razmišljam još, a svi znamo da su jedni od pretendenata na titulu, a to će morati i da dokažu! Da će biti teška utakmica, hoće, jer igraš protiv Brazila, ali je i laka i jedva je čekam! Laka je jer ćes se nadigravati sa takvim igračima, a da ćemo se predati - e to malo sutra! Ima još vremena, a mogu da vam izdiktiram sastav Brazilaca i neću pogrešiti! Napisaću danas, a pokazaću vam 24. novembra.

Penali

- Nisam razmišljao, ali trebao bi onaj ko će dati gol! A to može svako u našem timu! Videćemo, ima puno kandidata koji imaju srce, staloženost. Penali nam nisu doneli mnogo sreće ni 90', ni 98'. Najvažnije je da budemo konstantni i da se ne bojimo. Da budemo hrabri, a bićemo, a nećemo biti vreća za udaranje!

O taličnim čarapama?

- Već su spakovane sinoć! Da li su srećne ili ne, ne znam, ali su već u koferu! Dušmani su nebitni...

O ZLATNIM ORLIĆIMA

- Ovo je ozbiljnije takmičenje i to ne možemo porediti! Ipak je dobro za njih da su bili prvaci sveta u svom godištu! Nisam znao da ih je osmorica, ali mi je drago, jer očigledno imaju kontinuitet. Nisu bljesnuli, nego su ostali!

O VLAHOVIĆU I MITROVIĆU

-  Znam da niste došli zbog Bahreina! Niko ne voli kada mu igrači ne igraju! Oni su duži period  van tima, ali verujem da će biti spremni! Ima jedna pesma, od Aleksandre Prijović - Nije kome je rečeno, nego kome suđeno je! Još igrače nisam video, nadam se da su obavešteni da treba da dođu (smeh)! U narednim danima ću se dosta družiti sa doktorima! Meč protiv Bahreina je nebitan, ali Srbija će izlaziti na teren u najjačem mogućem sastavu! Ne sumnjam u mentalitet igrača, posebno ove dvojice i da će dati sve od sebe da budu na raspolaganju!Nadam se da će biti sve ok! Dušan je u trenažnom procesu i u dogovoru sa klubom nije želeo da rizikuje pred Mundijal! A Mitrović sam čuo da je bio na štakama, ali nisam video! On ići na Mundijal i bez noge! Znam njihov psihološki sklop i strah da se ne ode na Mundijal je možda tu.

Foto: printscreen

 

Čime bi Dragan Stojković bio zadovoljan? Izlazak iz grupe ili način na koji se reprezentuje Srbija?

- I jedno i drugo! Pobeda je važna, svakoga koga pitate to će reći, ali meni je bitno kako pobeđujemo! Semafor će pokazati, ali jedno i drugo je bitno! Strpite se ljudi, što ste nestrpljivi (smeh). Imamo prelepu šansu! Igrači imaju slobodu da pokažu svoj raskošni talenat, jer kada će, ako ne sada!

Da li je dobro vreme za SP?

- Meni ne smeta ovaj termin Mundijala! Mnogi su više kritikovali što je Katar domaćin, a ne vreme. Svi su u istim uslovima! Nastavljaju svi ritam igara i sa jedne strane je dobro da imaš što manje vremena, jer često pripreme znaju da budu eksplozivne i dolazi do konflikata! Jer poludiš kad te neko odvede mesec dana u neko brdo, bez žene, dece...Meni je ok, nema potrebe previše da se negoduje.

O ŠVAJCARSKOJ

- Ništa ta neće biti drugačija ta utakmica od prve dve, ali pošto je poslednja, verovatno će imati značaj! Oni znaju da igraju, ali nismo ni mi mutavi! Ima dana za megdana!

Foto: Starsportphoto©

 
 
 

Razlika između odlaska na SP kao selektor i kao igrač?

- Dobro je biti na SP, nebitno u kojoj ulozi! Biti igrač i selektor su dve različite stvari. Kao igrač nemate odgovornost, osim da trčite, borite se, a kao trener je imate! Ja sam znao šta me čeka kada sam prihvatio posao. Verovao sam i verujem da može sve da ide u onom pravcu, koji želimo! Želim da Srbija i kada izgubi bude isrpaćena aplauzima! Ne treba da obrukate nikog! Ni porodicu, ni prijatelje ni naciju! Ovo je vreme da se uživa, a niko vas ne šalje tamo jer ste lepi i simpatični, nego jer ste zaslužili!

O Ostrogu?

Moja slava je Sveti Dimitrije, 8. novembra. Porodično smo otišli do Ostroga, lepo se osećam i nije mi prvi, ni poslednji put. Monasi su poželeli sve najlepše reprezentaciji. Spojila se krsna slava i odlazak u Ostrog. Baš se lepo osećam!

O SPISKU I SUFLIRANJIMA SA STRANE

- Znate sve! Ne treba vam mnogo objašnjavati. Ja sam prvi put sada selektor, možda je to razlog. Ne znam kako je ranije bilo. Ja ne trpim pritiske i zadovoljenje nečijih interesa, to me ne zanima! Neko je pitao za Nastasića. Znate kako, ja sam zvao igrače i kada nisu igrali, verovao sam u njih. Sada se broj smanjio na 26 i to je bila logična odluka. Njegovo nestabilno zdravstveno stanje je doprinelo tome. Ristić je za četiri meseca odigrao 122 minuta, a nebitni su razlozi! Ovo nisu sada kvalifikancije nego Mundijal. Terzić je igrao od početka, ali ni on nema minuta! Mogu da vam pričam i o Joveljiću, Jovanoviću...Ja mirno spavam i imam korektan odnos sa svima, a odluke koje donosim nisu po volji mnogih, a moje su. Dobro su svi shvatili, niko me nije zvao, niko me nije molio, ni suflirao! Nula! To je dobro, imam apsolutnu slobodu! Grujić ima minutažu na klackalici, ali je bio povređen, vratio se i igra. Ilić takođe, medicinski staf i svi mi smo u stalno u kontaktu sa njima! To je ono što bi mogao nešto da pita...

Foto: Starsportphoto©

 

O HRVATIMA

Šta je potrebno Srbiji da prođe kao Hrvatska u Rusiji?

- Potrebno je da igrate dobar fudbal. Da budete pametni, inteligentni, fizički spremni, da nemate povrede i malo sreće. Ne mnogo! Neka stativa, neki penal. Hrvati su igrali odlično, dva puta penalima prošli, a moglo je da bude obrnuto! Najvažnije je da imate čist pristup i dovoljnu inteligenciju da budete bolji od protivnika! Mala Srbija je među 32 zemlje, a znate kakvi su uslovi i sve! Gde god da idemo, ja se divim, slikam stadione i selfije kao malo dete! Lepo mi je da vidim te uslove! A mi? Prošli put sam zakasnio dok idem sa terena do svlačionce! Valjda ćemo i mi to dočekati...

Ne postoji euforija kao do sada na Mundijalima? Umeren je pritisak?

- Ništa mi nismo drugačiji od ostalih nacija! Svi očekuju čuda da se dese i nešto najveće i ja to razumem! Ako neko bude bolji od nas pružićemo ruku i tražiti drugu i treću šansu, dokle god postoji! Ipak, napravićemo svakom problem, to ne gubite iz vida! Imamo kvalitet, solidarnost, ciljeve! Najvažnije je šta je ispred nas - Brazil, Kamerun i Švajcarska! Pokušaćemo da osvojimo broj bodova koji nam obezbeđuje noakut fazu! Naši igrači ne moraju ništa, a mogu mnogo! To je moja poruka za njih, a neka probaju ovo drugo! Ne mora ništa, mora samo da se umre, a oni neće iamti pritisak sa moje strane. SP nije pitanje života ili smrti, nego nagrada za sve! Verovali su ljudi da možemo da srušimo Portugal i uspeli smo! Morate da verujete, jer čovek bez vere ne znam šta je!

O FORMACIJI

- Jel ste sigurni da ćemo igrati 3-5-2? Volim kada se novinari bave tehničko-taktičkim stvarima! Ispostavilo se da smo bili u pravu i da je stil fudbala koji želimo doneo rezultate! Ja se  ne odričem lako igrača! Ova grupa igrača zaslužuje da bude na SP po svemu što su pokazali! Kako ćemo igrati? Najbolje što možemo, a u kom sistemu bilo bi suludo da govorim! Moramo da vidimo stanje igrača i ima li problema. Nema razloga da se bilo šta menja! Najviše verujem svojim očima! Očekivanja javnosti su normalna, a igrači su svesni odgovornosti i poptpuno rasterećeno idemo u Katar! U strahovito jakoj konkurenciji smo napravili rezultat sa stilom, a samo maliciozni ljudi nalaze mane! ne volim nepotrebnu gorodst, a volim potrebnu skromnost! Ja tako živim, tako živi i moja porodica. Rezultati će doći, ili ne, ali morate da ih zaslužite! Skromno smo otišli u Portugal, ponašali se skromno na aerodromu "Nikola Tesla", kao i svi ostali putnici! To želim i sada! Do sada je sve funkcionisalo onako kako smo svi želeli! Srbija zna da igra fudbal bez obzira na ime protivnika, a imamo jednu od najtežih grupa i to je izazov! Očekivanja su velika i treba takva da budu! Mi smireno, spokojno i skromno dočekujemo SP!

O SKUPŠTINI FSS

Skupštinu sam već zaboravio, to nisu lepe stvari i neće se odražiti na mene i igrače! Ne bavim se izborima i ne učestvuje, a i ne interesuje me! Interesuje me moj deo polsa!

Dragan Stojković je upitan da li je spisak nagrada za sve igrače koji su izneli prvenstvo i da li žali što neko nije na spisku zbog limita!?

- Očigledno da je nešto važno čim ste došli u ovom broju - kroz osme je rekao Piksi i dodao:

- Tačno je godinu dana prošlo od velikog uspeha i plasmana na Svetsko prvenstvo. Na širem spisku je bilo 35 igrača, ovo nije nikakva nagrada, nego zasluga za sve što su uradili tokom kvalifikacija, ponašanja, stvaranja harmonije, atmosfere i kvaliteta. Oni zaslužuju da nose drers! Igračima koji nisu na spisku, nisu vrata zatvorena i na njih će se računati u budućem vremenu. Neko je morao da otpadne, ali potpuno sam siguran da je ovaj spisak logičan splet okolnosti, koji je donet hladne glave, bez pritiska! Nisam mogao u pasulj da gledam da li neko može ili ne može da igra, tako da ima razloga zašto neko nije tu! Držimo se svega od marta 2022. godine do danas! Nema mesta za sentimetalnost, kad bih mogao, sve bih ih vodio! Proza je kad selektori kažu - Žao mi je! Ma baš ih briga! Ovi što nisu na spisku, znaju zašto nisu na spisku, nema nikakve sujete!

11:55 - Očekuje se da uskoro Dragan Stojković izađe pred medije.

11:15 - Poznat je tačan raspored svih utakmica na Svetskom prvenstvu u Kataru.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katar2022 (@katar2022sport)

 

11:14 - Selektor Stojković je u petak saopštio spisak sa 26 igrača koji će nositi dres Srbije na Mundijalu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katar2022 (@katar2022sport)

 

11:12 - Srbija je na Svetskom prvenstvu u Grupi G sa Brazilom, Kamerunom i Švajcarskom. Prvi meč igra 24. novembra (20.00), rival je Brazil, četiri dana kasnije (11.00) sledi meč sa Kamerunom, a 2. decembra (20.00) susret sa Švajcarskom.

11:10 - Naš nacionalni tim će 18. novembra odigrati i jednu kontrolnu utakmicu protiv selekcije Bahreina, šest dana pre prvog meča protiv Brazila na Svetskom prvenstvu.

11:05 - Dobar dan i dobro došli na lajv blog portala Informer.rs, na kojem ćete uživo moći da pratite konferenciju za medije selektora Srbije Dragana Stojkovića.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija