• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.07.2023

22:00

Kako da hortenzije rastu i cvetaju 'kao lude'? Uz ove savete vrlo lako

pexels.com

Dom i porodica

Kako da hortenzije rastu i cvetaju 'kao lude'? Uz ove savete vrlo lako

Podeli vest

Pravilna nega i poklanjanje pažnje hortenzijama mogu da im pomognu da brže rastu i bujno cvetaju. Imajte strpljenja i pratite potrebe vaše biljake, a rezultati će biti zadivljujući.

Pravilan izbor lokacije

Hortenzije najbolje uspevaju na mestima s delimičnom ili punom senkom, pogotovo u toplim podnevnim satima. Održavajte ih zaštićenim od jakog sunca tokom najtoplijeg dela dana. Takođe, osigurajte dobru drenažu tla kako biste izbegli zadržavanje viška vode oko korena.

Adekvatno zalivanje

Hortenzije vole vlažno tlo, ali izbegavajte prekomerno zalivanje koje može da dovede do truljenja korena. Redovno zalivajte biljke kako bi tlo ostalo vlažno, ali ne i natopljeno.

Foto: pexels.com

Hortenzije

Pravilno đubrenje

Upotrebite đubrivo formulisano posebno za hortenzije kako biste im pružili potrebne hranjive materije. Pratite uputstva na pakovanju i đubrite u odgovarajućim vremenskim intervalima tokom sezone rasta.

Pravilno orezivanje

Orežite hortenzije na odgovarajući način kako biste podstakli zdrav rast i cvetanje. Uklonite mrtve ili oštećene grane, kao i stare cvetove kako biste podstakli stvaranje novih pupoljaka. Ovo je najbolje uraditi u proleće, mada možete i na jesen.

Foto: pexels.com

Brinite o njoj s ljubavju i ona će vam uzvratiti lepim cvetovima

Pravilno pripremite zemlju

Dodavanje organske materije poput komposta ili treseta u zemlju može da poboljša strukturu tla i zadržavanje vlage. Takođe, možete dodati malo gline ili kreča u zemlju kako biste povećali kiselost, posebno ako uzgajate vrste hortenzija koje vole kiselije tlo.

Zaštita zimi

Ako živite u području s hladnijom zimom, preduzmite mere zaštite od mraza. Pokrijte biljke slojem malča ili netkane tkanine kako biste ih zaštitili od oštrih mrazeva.

Redovno praćenje bolesti i štetočina

Obratite pažnju na eventualnu pojavu bolesti ili štetočina i reagujte na vreme. Ako primetite simptome problema, kao što su smeđe mrlje na lišću ili pojava insekata, primenite odgovarajuće mere kako biste zaštitili biljku.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija