• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.10.2023

16:20

Ako zajedno perete kuhinjske krpe i peškire, evo šta će se dogoditi!

Shuterstock

Dom i porodica

Ako zajedno perete kuhinjske krpe i peškire, evo šta će se dogoditi!

Podeli vest

Stručnjaci savetuju da nikako ne perete zajedno kuhinjske krpe i peškire, jer to može biti opasno po zdravlje.

Korišćene kuhinjske krpe nikad nemojte prati zajedno sa peškirima. 

Prilikom pranja veša, uvek razdvajamo svetlu i tamnu odeću, ali verovatno mnogi čine jednu uobičajnu grešku - peru zajedno peškire i krpe. 

Ovo ne bi trebalo da radite, jer ako perete peškire i krpe zajedno postoji mogućnost zaraze i širenja štetnih bakterija i klica, piše PopSugar.

Kuhinjske krpe koristimo i kad brišemo ruke prilikom kuvanja, ali i za brisanje kuhinjskih površina. Osim toga, kuhinjske krpe su zbog čestog korišćenja vlažne, zbog čega su idealno mesto za razvoj raznih klica.

Foto: Shuterstock

 

Na manjim temperaturama lako može doći do toga da bakterije koje su se nakupile na krpama pređu na odeću ili peškire, pa ćete na kraju imati rublje prljavije nego što je bilo kada ste ga ubacili u veš mašinu.

Ako krpe perete zajedno sa odećom i peškirima nećete dobro oprati ni odeću ni peškire. Ovakvo pranje nije higijensko. Isto tako, nije higijensko ni pranje u hladnoj vodi ili pranje sa nedovoljno deterdženta. 

Stručnjaci savetuju da se peškiri peru svaka četiri dana na 40°C ili na većoj temperaturi kako bi bilo dobro oprano. Peškire koje koristite za lice obavezno treba prati na 90°C jer ova temperatura efikasno ubija bakterije. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija