• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

13.10.2023

11:55

Isprobajte tradicionalnu pašticadu! Originalno jelo od mesa koje se topi u ustima

Printscreen You Tube Sašina kuhinja

Recepti

Isprobajte tradicionalnu pašticadu! Originalno jelo od mesa koje se topi u ustima

Podeli vest

Pašticada, popularna u Dalmaciji, je dinstano jelo od junetine u slatko-kiselom sosu, neverovatnog ukusa.

Pašticada se sprema dugo i pažljivo, ali je vredi isprobati. Reč je o jelu  sa mesom i povrćem čiji se ukus dugo pamti.

Kada jednom naučite da je pravite, sigurno ćete je praviti ponovo! 

Sastojci:

1 kg goveđeg buta u komadu 
6 glavica luka
10 čena belog luka 
1 velika crvena paprika 
4 paradajza
6 suvih šljiva
100 grama slanine
4 prstohvata peršuna 
10 grama krupne morske soli
malo bibera
1 prstohvat ruzmarina 
8 kašika maslinovog ulja
1 prstohvat karanfilića
1 dcl vinskog ili jabukovog sirćeta 
2 dcl crnog vina
4 lovorova lista
1 kg krompira

Foto: Printscreen You Tube Sašina kuhinja

 

 

Priprema:

Goveđi but koji ste kupili izbušite nožem na par mesta i pospite ga kockicama slanine i belog luka, pa dobro posolite.
Preliti sa 1 dcl sirćeta i 2 dcl crnog vina, začiniti lovorom, karanfilićem i ruzmarinom i ostaviti preko noći.
Ujutru izvadite meso i stavite u rernu da se peče oko sat vremena na 180 stepeni.
U međuvremenu, na maslinovom ulju prodinstajte luk.
Posle sat vremena izvadite meso, isecite ga na odreske i propržite sa svih strana na dinstanom luku.
Sipati vodu i ostaviti da se krčka 1 sat. Dodajte vodu po potrebi.
Posle sat vremena, kada ispari 2/3 vode koju ste sipali, dodajte suve šljive, papriku, pelat, so, biber, malo crnog vina i ostavite da se krčka još sat vremena.
15-ak minuta pre kraja sata izvaditi meso, a povrće u kome se dinstalo iseckati u blenderu da dobijete kašu.
Ponovo sve sjediniti i ostaviti da se krčka još 30 minuta. Po želji dodajte još malo crnog vina.
Pre serviranja skuvati 1 kg krompira u slanoj vodi i na kraju ih malo propržiti na gril tiganju.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set