• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.10.2023

19:00

Upoznajte dete kroz njegove crteže! Ja sam ono što našaram

Pixabay

Dom i porodica

Upoznajte dete kroz njegove crteže! Ja sam ono što našaram

Podeli vest

Karakter mališana psiholozi mogu da procene na osnovu linija, boja i prostora koji ispunjavaju crtanjem.

Deca nemaju fond reči kao odrasli i ponekad im je teže da na pravi način objasne ono što osećaju. Ipak - mnogo toga o detetu, kao i načinu na koje ono vidi ljude i svet oko sebe može da se pročita na osnovu onoga što ono crta. Deca ne crtaju ono što vide, nego ono što znaju ili osećaju, kažu psiholozi.

Među brojnim metodama koje su korišćene u proučavanju dece jeste i ona koju je koristio slovenački psiholog Antun Trstenjak. On se najviše bavio tematikom izraza ličnosti kroz linije, boju i formu. On smatra da linije i figure govore o samokontroli i racionalnosti, pozicija figure na slici o uravnoteženosti, sebičnosti, ambicioznosti i sl., dok boje govore o emocionalnom životu crtača. 

Kako crta linije?

Ako dete crta tanke i isprekidane linije znači da je nesigurno. Izdužene crte pokazuju agresivnost, cik-cak nepouzdanost, oble da je skromno, a prave da je samouvereno. Moguće je da vaše dete nacrta figuru bez ikakvih detalja, a to samo govori da je sklono sanjarenju i da beži iz realnosti u maštarenje.

Foto: Pixabay

Sitne i detaljne figure crtaju deca koja su realistična

Sitne i detaljne figure pak crtaju deca koja su realistična, ocenjuje Trstenjak. 

Koje boje koristi?

Prema Trstenjaku boje opisuju emocionalni život deteta. Crvena iskazuje agresivnost, plava - smirenost i uravnoteženost, žuta nezrelost, crna - dečju inteligencija, racionalnost i kontrolu.

Ako boji zelenom znači da je sklono da potiskuje emocije, a ako je na crtežima braon boja znajte da je vaša dete pravi čistunac i da im je važna higijena.

Foto: pixabay.com

S godinama se smanjuje količina žute i plave, a povećava upotreba crvene i zelene boje

Trstenjak je zaključio da se sa godinama smanjuje količina žute i plave, a povećava upotreba crvene i zelene boje.

Koliki su crteži?

Kako je dete iskoristilo prostor na papiru dok crta pokazuje kakva je njegova ličnost. Ako crta na vrhu papira, pokazuje zainteresovanost, a ako crtež prelazi ivice papira netolerantno, samoživo i vršnjaci ih obično izbegavaju.

Foto: pixabay.com

I veličina crteža ja bitna

Ako vidite da je ispunjena cela površina papira, ne brinite jer takvo dete ima jaku samokontrolu. Često su veoma zavisna od odraslih i sa potrebom da se dokažu. Deca koja su uravnotežena i mirna crtaju figure do dna papira, a ako crtaju jedno te isto, prilično su samokritična i skromna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija