• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.10.2023

18:30

Ovo su greške kojima roditelji smanjuju detetovo samopouzdanje

Shuterstock

Dom i porodica

Ovo su greške kojima roditelji smanjuju detetovo samopouzdanje

Podeli vest

Ejmi Morin, psihoterapeutkinja i autorka popularne knjige “13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne rade”, ukazala je na sedam najvećih grešaka roditelja koje ruše samopouzdanje djece.

U današnjem sve zahtevnijem svijetu, gde se roditelji suočavaju s mnogim izazovima u vaspitanju svoje dece, očuvanje i podsticanje detetovog samopouzdanja postaje ključno.

Samopouzdanje igra presudnu ulogu u oblikovanju budućih uspeha i sreće deteta, a roditelji imaju značajan uticaj na razvoj samopouzdanja. No, ponekad, nesvesno ili nenamerno, roditelji čine greške koje mogu da naruše detetovo samopouzdanje.

Istraživanja pokazuju kako su samopouzdanija djeca manje anksiozna, bolji su učenici, otpornija su i imaju zdravije međuljudske odnose.

Ejmi Morin, psihoterapeutkinja, ukazala je na sedam najvećih grešaka roditelja koje ruše samopouzdanje dece.

Foto: Freepik.com

 

 

Dozvoljavate deci da izbegnu odgovornost


Možda vam se čini da će, na primer, obavljanje kućnih poslova dodatno opteretiti vašu decu, ali obavljanje kućnih poslova zapravo pomaže deci da postanu odgovorna. Pomaže im da razviju osećaj sposobnosti i postignuća i vide sebe kao sposobne i kompetentne.

Ne dozvoljavate im da pogreše

Teško je gledati kako vaše dete ne uspeva u nekim zadacima ili ga odbijaju ili nešto zabrljaju. Roditelji često žele da spasu svoju decu od neuspeha, ali štiteći ih, uskraćuju im priliku da uzvrate.

Greške mogu biti njihovi najveći životni učitelji.

Foto: Freepik.com

 

Štitite ih od njihovih emocija

Prirodan je poriv da želimo da razveselimo decu kada su tužna ili da ih smirimo kada su ljuta. Način na koji reagujemo na njihove emocije ima veliki uticaj na razvoj njihove emocionalne inteligencije i samopoštovanja.

Pomozite im da prepoznaju šta izaziva njihove emocije i naučite ih kako da ih sami kontrolišu.

Podstičete mentalitet žrtve

Umesto da kažete deci da nešto ne mogu da urade ili da vi nešto ne možete da priuštite, ohrabrite ih da preduzmu neke pozitivne korake.

Deca koja prepoznaju svoje izbore u životu imaju više samopouzdanja i optimističniji su u pogledu stvaranja bolje budućnosti za sebe.

Previše ste zaštitnički nastrojeni

Vidite sebe kao vodiča, a ne zaštitnika. 

Dozvolite svojoj deci da iskuse i osete život.

Foto: Shutterstock

 

 

Očekujete savršenstvo

Velika očekivanja su zdrava, ali ako očekujete previše, osetićete neke posledice.

Kada deca vide da se od njih previše očekuje, možda neće ni pokušati ili se osećaju kao da nikada neće ispuniti ta očekivanja.

Vi kažnjavate, a ne disciplinujete

Deca moraju naučiti da neke radnje dovode do ozbiljnih posledica. Ali postoji velika razlika između discipline i kazne.

Deca koja su disciplinovana misle – loše sam izabrao. Deca koja su kažnjena misle – ja sam loš čovek.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija