• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

26.11.2023

14:40

Ukrasne biljke koje štite od virusa! Prirodni čistači vazduha, koji će zaštiti vaš dom

Shutterstock

Dom i porodica

Ukrasne biljke koje štite od virusa! Prirodni čistači vazduha, koji će zaštiti vaš dom

Podeli vest

Što pre nabavite ukrasne biljke koje štite od virusa, jer će nam svima zatrebati u sezoni gripa i prehlada.

Tokom sezone gripa i drugih virusnih bolesti, svi tražimo dodatne načine da zaštitimo sebe i svoje najmilije od infekcije. U tome mogu pomoći sobne biljke koje sadrže fitoncide i esencijal ulja. Ove biljke u stanju su da prečiste vazduh od ulične prašine, patogenih bakterija, pa čak i virusa.

Koje su to ukrasne biljke koje štite od virusa

1. Pelargonija (muškatla)

Gde god da se okrenete, na balkonima ćete videti muškatle. Ova biljka, ne samo što će ulepšati dom prelepim cvetovima, već će pomoći i zaštiti od virusa i patogenih bakterija. Veruje se da geranijumi sa crvenim cvetovima imaju maksimalnu lekovita svojstva, ali bele, ljubičaste i ružičaste sorte ne nose se ništa gore sa zadatkom prečišćavanja vazduha u zatvorenom prostoru. Supstance koje biljka luči su toliko delotvorne da su destruktivne za streptokoke, stafilokoke, viruse gripa i razne bakterije koje izazivaju akutne respiratorne infekcije.

Pelargonija je veoma laka za održavanje i dobro podnosi zagrejane prostorije. Najvažnije je da je postavite na dobro osvetljeno mesto i redovno je zalivate ali umereno, tako da zemlja ima vremena da se potpuno osuši. Kao bonus, eterična ulja geranijuma deluju umirujuće i pomažu u borbi protiv stresa i nesanice, pa bi idealno mesto za geranijum bila spavaća soba.

Foto: Freepik.com

 

2. Sanseveria (svekrvin jezik)

Još jedan nezaobilazan pomoćnik u borbi protiv virusa je sanseveria, poznatija pod narodnim nazivima svekrvin jezik. Biljka sa ekspresivnim listovima zašiljenim na krajevima biće odlična unutrašnja dekoracija i pomoći će održavanju zdrave mikroklime u stanu. Svekrvin jezik ne samo da savršeno pročišćava i vlaži vazduh. Ima i izražena imunomodulatorna, antivirusna i fungicidna svojstva, a takođe povećava otpornost na prehlade.

Sanseverija je prilično laka za negu i lako podnosi kratkotrajnu sušu, pa je pogodna za one koji ponekad zaborave na zalivanje. Najbolje uspeva u dobro osvetljenim prostorijama, ali treba da bude smeštena na mestu gde ne dopire direktna sunčeva svetlost. Inače, veruje se da je svekrvin jezik sposoban da potisne štetno zračenje računara. Zato se ova biljka često postavlja odmah na radno mesto pored monitora.

Foto: Shutterstock

 

3. Monstera

Monstera je prelepa biljka koja može narasti i do 2 metra u i izgleda impresivno u svakom enterijeru. Veliki listovi monstere oslobađaju korisne supstance koje potiskuju viruse i mikrobe, a takođe pomažu u jonizaciji vazduha. Lekovita svojstva ove biljke dobro su poznata u jugoistočnoj Aziji, gde je od davnina bio običaj da se monstera smešta u pacijentovu sobu kako bi se ubrzao oporavak.

Monstera preferira difuzno svetlo i delimičnu senku i uopšte ne toleriše direktnu sunčevu svetlost; savršena je za sobe na severnoj strani. Međutim, ne voli hladnoću. Kada joj je toplo, listovi brže rastu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija