• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.12.2023

15:00

Kako gajiti lavandu u kućnim uslovima? Lakše je nego što mislite

Shuterstock

Dom i porodica

Kako gajiti lavandu u kućnim uslovima? Lakše je nego što mislite

Podeli vest

Mirisnu lavandu lako možete uzgajiti u kućnim uslovima i uživati u njoj tokom cele godine.

Bez obzira da li želite da napravite aromatično ulje, čajeve, ukrasite sobu ili ispunite svoj dom prijatnim mirisom, lavanda je biljka koju ćete želeti da uzgajate jer ima višestruku upotrebu u domu.

A čak i kada živite u oblasti sa niskim zimskim temperaturama, lavandu je moguće uzgajati tokom cele godine.

Ovo se postiže uzgajanjem bilja na otvorenom u saksijama, a zatim prezimljavanjem biljke u zatvorenom prostoru kada vreme postane hladnije.

Foto: Shuterstock

 

Važno je samo da pratite ove savete za uspešan uzgoj lavande u zatvorenom prostoru kako biste bili sigurni da imate beskrajne zalihe ove mirisne biljke.

Izaberite patuljaste sorte za uzgoj u zatvorenom prostoru

Postoji preko 450 vrsta lavande, pa obavezno istražite i izaberite najbolju lavandu u zatvorenom na osnovu toga kako ćete je koristiti.

Ako želite patuljastu sortu koja će biti mirisna tokom cele sezone, razmislite o uzgoju engleske lavande 'Hidcote' (Lavandula angustifolia) koja ima tamnoljubičaste cvetove i može da se gaji u teglama i saksijama.

 Ako želite da dodate slatke, svetle listove lavande u svoje pecivo ili druge kulinarske kreacije, razmislite o uzgoju engleske lavande 'Munstead'.

Ako želite da dodate stabljike lavande u stonu vazu, pokušajte da uzgajate 'Kev Red' ili špansku lavandu sa njenim zadivljujućim cvetovima.

Francuska lavanda (Lavandula dentata) je takođe lepa sa svojim nazubljenim listovima, ali nije tako prijatna za jelo.

Foto: Shuterstock

 

Kupite sadnice u vašem lokalnom baštenskom centru

Seme lavande teško klija, tako da je najlakši način da počnete da uzgajate lavandu u zatvorenom prostoru da kupite mlade biljke u saksijama ili presađene, a ne da pokušavate da uzgajate lavandu iz semena.

Nakon što donesete svoju novu biljku lavande kući, presadite je u saksiju koji je za jednu ili dve veličine veća od originalne saksije.

Obezbedite puno svetla

Postavite biljku lavande na toplo mesto leti, a zimi na malo hladnije, ali svetlo mesto.

Kuhinjska prozorska daska je obično dobro mesto za uzgoj lavande u zatvorenom prostoru; Tu će imati dovoljno svetlosti i cirkulacije vazduha.

Rotirajte biljku na nedeljnoj bazi tako da sa svih strana ona dobije šest do osam sati direktne sunčeve svetlosti.

Ako nemate dovoljno sunčeve svetlosti, stavite biljku lavande pod svetla za rast 12 do 14 sati svakog dana.

Zalivajte lavandu kada se zemlja osuši

Zalijte lavandu kada osetite da je vrh zemlje suv. Dozvolite da se zemlja malo osuši između zalivanja.

Prekomerno zalivanje može izazvati trulež i probleme sa insektima. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija