• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.12.2023

20:40

Kako da vam sobno cveće dočeka proleće? 2 stvari u kojima najviše grešimo

Freepik.com

Dom i porodica

Kako da vam sobno cveće dočeka proleće? 2 stvari u kojima najviše grešimo

Podeli vest

Najčešće grešimo sa izborom mesta za sobne biljke i preteranim zalivanjem, tvrde stručanjaci...

Grejanje u stanovima tokom zime isušuje vazduh, a to se loše odražava i na sobne biljke. Tako mnoge saksije i pre proleća ostanu prazne uprkos tome što vam se čini da sve radite kako treba. Profesionalni cvećari ističu da najčešće grešimo sa izborom mesta za sobne biljke i preteranim zalivanjem.

Izbor mesta

Sobno i saksijsko cveće ne bi trebalo da držite na suviše udaljenom mestu od prozora, ali ni previše blizu radijatoru. Zimi, dani su kraći i svetlost je manja. Postavite biljke blizu prozora gde će dobiti optimalnu količinu svetlosti.

Foto: Freepik.com

Što bliže prozoru, to bolje

S druge strane, izbegavajte postavljanje biljaka blizu izvora toplote kao što su radijatori ili grejna tela jer to može uzrokovati isušivanje zemlje i oštećenje biljaka.

Temperatura

Idealna sobna temperatura trebalo bi da bude između 15 i 20 stepeni, pa je jedno od rešenja da nekoliko saksija držite na zajedničkom stalku bar dok traje zima, jedan je od saveta.

Smanjite zalivanje

U zimskom periodu ređe dodajte preparate za prehranu, ali redovno sklanjajte suve listove i uvele izdanke, da bi biljka mogla nesmetano da raste. Većinu sobnog cveća zimi ne treba često ni zalivati, jer, kako ističu cvećari, biljke bolje podnose suvu zemlju nego natapanje vodom.

S druge strane, biljke koje cvetaju tokom zimskih meseci trebalo bi da nastavite da zalivate na svaka dva do tri dana, a prašinu sa listova brišite vlažnom krpicom.

Foto: Freepik.com

Redovno brišite listove da bi biljka mogla da 'diše'

Održavajte vlažnost 

 

 

Centralno grejanje može dovesti do suvog vazduha, što može biti štetno za vaše biljke. Povećajte vlažnost vazduha oko biljaka prskanjem vode oko lišća ili postavljanjem posuda s vodom blizu biljaka radi isparavanja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija