• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.01.2024

09:30

Šta se pamti iz detinjstva? Ova iskustva sa roditeljima će deca uvek nositi u sećanju

Shuterstock

Dom i porodica

Šta se pamti iz detinjstva? Ova iskustva sa roditeljima će deca uvek nositi u sećanju

Podeli vest

Postoje događaji i trenuci koji se uvek pamte iz detinjstva, a roditelji bi to trebalo da imaju na umu.

Evo koja iskustva sa roditeljima deca pamte:

1. Iskustva koja ste imali zajedno

Možda se ne sećaju svake igračke koju ste im kupili za rođendan ili koliko puta ste im kupili sladoled, ali bez obzira na razlog, neke stvari ostaju kod osobe za ceo život.

Iskustva, više od stvari, zbližavaju porodicu, pa će deca pamtiti kada su sa vama jela sladoled. ali će pamtiti vaše društvo, a ne sladoled.

Foto: Shuterstock

 

 

2. Vreme kada sklanjate svoje uređaje zbog njih

Tako često gledamo posebne trenutke kroz kameru telefona i propuštamo male stvari koje naša deca pokušavaju da nam pokažu jer nismo dovoljno prisutni.

Kada se potpuno posvetite svom detetu i odložite laptop ili pametni telefon, deca osećaju da ste potpuno njihovi i da su voljeni. Oni znaju da ih volite sve vreme, ali u tim posebnim trenucima kada ste zajedno primetiće da brinete, posebno kada prestanete da proveravate svoje mejlove u njihovom prisustvu.

3. Pozitivne reči upućene njima

U svetu u kome je reč ljubav počela da se koristi za sve, izgovaranje „volim te“ nije nužno početak i kraj svega.

Postoji toliko drugih stvari koje možete reći, a koje će pozitivno uticati na dete: „Ponosan sam na tebe“, „Ti činiš ovu porodicu boljom“ i „Ti si dobar prijatelj“ – sve ove rečenice će uticati na detetovo samopouzdanje i identitet od malih nogu, pa u komunikaciji sa njima budite pre pozitivni nego kritični i oni će to zapamtiti.

Foto: Shuterstock

 

 

4. Kako ste se nosili sa teškim situacijama

Deca vas doživljavaju kao vodiča jer se nalaze u svetu u kome nisu bezbedni, svetu koji ih čini osetljivim.

Kada dođu teška vremena – poput smrti, nezaposlenosti ili bolesti u porodici – oni će se setiti načina na koji ste razgovarali sa njima, kako ste ih učinili sigurnim i zaštićenim i kako ste reagovali.

5. Vreme kada niste bili sa njima

Iako ovo zvuči veoma negativno, može biti i pozitivno.

Iako će se sećati vremena kada niste bili sa njima i onda kada ste im bili potrebni, sve je to deo života jer ne možete uvek da budete sa njima.

Takođe će se sećati kada su prvi put prespavali i nisu vas pozvali usred noći, i kada su prvi put uradili nešto veliko u školi i jedva čekali da dođu kući da vam ispričaju sve o tome. To će pamtiti i kada postanu odrasli.

Foto: Shuterstock

 

 

6. Kako ste se vi i vaš partner ponašali prema drugim ljudima, ali i jedno prema drugom

Deca svakodnevno uče od vas, a kada pričate o nekome iza leđa ili se ponašate loše prema nekom, oni će sve pokupiti od vas jer će misliti da je to u redu jer se tako ponašaju mama i tata.

Kada ste kod kuće sa svojom decom i vi i vaš partner razgovarate o problemima, vaša deca slušaju i uče.

7. Kako ste se ponašali pod stresom i pritiskom

Život ne može biti bezbrižan i lak, a vaša deca će naučiti kako da se ponašaju kada je raspored prezauzet, kada niste završili neki projekat, kada večera nije spremna na vreme...

Ako ne umete da se nosite sa stresom, nećete naučiti decu da se hladne glave i racionalno nose sa problemima.

Da bi deca, kada odrastu, znala da se nose sa stresnim situacijama, važno je da im roditelji pruže dobar primer. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)
Live TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)

Glumica Radmila Živković preminula je danas u 72. godini života. Ostavila je brojne uloge u kultnim filmovima i serijama. U specijalnoj emisiji Informer TV glumac Irvan Mensur, sin Velimira Bate Živojinovića, Miljko Živojinović, Ivana Vujić, bivša direktorka Narodnog pozorišta i Molina Udovički Fotez, umetnički direktor drame Narodnog pozorišta.

20.09.2024

21:01

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)
Live TV

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)

Mosadu je cilj da utera strah u kosti stanovništvu. Trenutno se pola Bliskog istoka ustručava da uključi mobilni telefon, pa čak i kućne uređaje. U narednih mesec dana treba da se održi nešto što je nazvano "Poslednji test za čovečanstvo" gde će se utvrditi da li je već sada veštačka inteligencija pamentija od ljudi. Rezultate istraživanja nećemo saznati. Na ove teme u emisiji "Otvoreni studio" govorili su ekonomista Bojan Dimitrijević, Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost i istoričar Goran Šarić.

20.09.2024

20:18

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu
Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu

Ljubitelji kulinarstva u Srbiji sigurno znaju ko je Anamaria Babičković. Za one koji nisu pratili prvu sezonu tv serijala Masteršef, takmičenje kuvara amatera pred kamerama i pod budnim okom profesionalnog žirija, ova mlada Subotičanka osvojila je drugo mesto. Ali ceo rodni grad, a moguće i veći deo Srbije, smatra je pobednicom!

20.09.2024

18:18