• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

16.03.2024

15:00

Uz pomoć ovog trika riba vam se nikada neće lepiti za tiganj! Potrebno je uraditi samo 2 stvari

Shutterstock

Dom i porodica

Uz pomoć ovog trika riba vam se nikada neće lepiti za tiganj! Potrebno je uraditi samo 2 stvari

Podeli vest

Postoji vrlo jednostavan trik koji vam može pomoći da prženje ribe više ne predstavlja problem i da se tokom samog spremanja ne zalepi za tiganj.

Domaćice koje vole ribu znaju da nije baš jednostavno pripremiti je, jer je gotovo nemoguće da se ne zalepi za tiganj dok je pržite i da ne isprska sve oko vas. A zatim slede muke s ribanjem i pranjem.

Sve što je potrebno da uradite jeste da zagrejete tiganj na umerenoj temperaturi, pa tek onda da sipate malo ulja. Nakon toga blago posolite i vodite računa da je so na celom tiganju - nije vam potrebno puno soli, samo da je lepo rasporedite.Tek onda dodajte ribu, ali ne morate je soliti, jer ste to već uradili.

Ovaj trik će pomoći da se riba ne zalepi, ali i da ne prska tokom prženja.

Generalno pravilo jeste da je meso ribe veoma nežno i da se lako lomi na povišenim temperaturama, pa je potrebno da se obrađuje na nižim temperaturama i kraće vreme, ali nije svaka vrsta ribe pogodna za pečenje, grilovanje i kuvanje.

Foto: Shutterstock

 

Riba koja je idealna za pečenje

Pečenje u rerni je najlakši način za pripremanje ribe u komadu, a da ona pritom zadrži sve svoje sokove. Potražite komade veće ribe, kao što su arktički ugalj, tilapija, iverak, bakalar, grgeč, som i snaper. Ribu možete da pečete samostalno ili u kombinaciji s povrćem, a najbolji način da zadrži sočnost je pečenjem u aluminijumskoj foliji. Manja temperatura između 180 i 200 stepeni prikladna je za manje filete, dok veća riba (teža od 2,5 kg) zahteva i veću temperaturu od 220 stepeni.

Vrsta ribe koja je odlična za prženje i pohovanje

Razne vrste riba mogu da se prže, ali je najbolje da se odabere što sitnija riba, poput srdele, girica, inćuna ili ribljih fileta oslića, aljaške kolje, bakalara, morskog psa i crvenog bodečnjaka.

Za prženje filea bakalara na tiganju dovoljno je da se dobro osuši i poprži s obe strane na nauljenom tiganju, na srednje jakoj vatri oko 12 minuta, dok je osliću i crvenom bodečnjaku dovoljno svega 5 minuta.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set