• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/miss7.24sata.hr

28.05.2024

19:00

Posle 10 godina progovorila dadilja dece Vilijama i Kejt! Otkrila tajne vaspitanja na dvoru - evo šta sve moraju da prođu i kakve su im obaveze

profimedia

Dom i porodica

Posle 10 godina progovorila dadilja dece Vilijama i Kejt! Otkrila tajne vaspitanja na dvoru - evo šta sve moraju da prođu i kakve su im obaveze

Podeli vest

Marija Teresa Turion Boralo na koledžu Norland obrazovala se da bude kraljevska dadilja i danas brine o deci princa Vilijama i Kejt Midlton.

Marija se kraljevskoj porodici pridružila još 2014. kada je princ Džordž imao osam meseci. Deset godina kasnije, Marija još uvek radi za Vilijama i Kejt, pomažući im u brizi za njihovo troje dece: princu Džordžu, princezi Šarlot i princu Luisu. Dok su deca princa i princeze od Velsa sada veći deo nedelje u školi u prestižnom Lambroku u Berkširu, pored toga ima još mnogo toga da se radi s mladim članovima kraljevske porodice van školskih obaveza. Prošli su dani menjanja pelena i odvikavanja od dojenja pa njihova dadilja Marija Boralo provodi dane izmišljajući aktivnosti za ovaj trijo i zadaje im domaće zadatke. 

Foto: profimedia

 


Mediji su razgovarali s dadiljom Louenom Hud, autorkom knjige "Bebina prva godina", koja se školovala na poznatom koledžu Norland u Batu, baš kao i dadilja Marija koja čuva decu princa i princeze od Velsa. Louena je ispričala kako izgleda uloga dadilje deci koja su školskog uzrasta.

 - Uloga Norlandove dadilje menja se kako i njihova zaduženja rastu, premda ne postajete manje zaposleni! Organizacija je ključna. Tokom školskih dana dužni ste organizovati prevoz u školu i isplanirati raspored različitih termina odlaska zbog izvanškolskih aktivnosti, poput sporta i klubova. Organizacija je ključna kako bi svako dete imalo hranjiv doručak, što im daje snagu za naporan dan u školi. I ne smemo da zaboravimo da deca u školu svaki dan moraju ići u odgovarajućoj uniformi ili s potrebnom sportskom opremom.

Dečje uniforme

- Deca u ovom uzrastu brzo rastu i prolaze kroz nagle skokove rasta. Posao dadilje je da se pobrine da sva odeća i obuća dobro pristaju i da je sve odgovarajuće označeno. Lekcije šivenja na koledžu pokrivaju ovu problematiku - priča Louena i dodaje: 

- Planiranje hranjivih večernjih obroka kako bismo zadovoljili gladnu decu takođe je važan deo našeg posla. Poznavanje školskih jelovnika i planiranje unapred bitno je da ne dođe do preklapanja, da nemaju, na primer, riblju pitu isti dan i za ručak i za večeru.

Foto: profimedia

 

Podrška svakom detetu posebno 

Posao dadilje je briga o svakom detetu kao pojedincu, a takav pristup utiče na dnevni raspored, otkriva Louena. 

- Svako dete je individualni karakteri i ima svoju ličnost, a naš posao dadilje je i planiranje aktivnosti koje će prema tome zaokupiti mališane - objašnjava.

- To bi moglo biti igranje fudbala ili pak organizovanje neke umetničke aktivnosti. Očekivaće se da će dadilja svakom detetu pomoći sa domaćim zadacima i učiniti da bude što zabavnije i zanimljivije. Zavisno od toga kako svako dete uči, može da se organizuje mesto za pisanje domaćih zadataka u vrtu ili u zatvorenom prostoru kako bismo izbegli dosadu i otpor deteta.

- Biti podrška i saveznik detetu je najvažnija kako bi deca odrasla u odrasle zrele osobe. Putovanja automobilom obično se pokažu kao izvrsno mesto da postaneš uho koje sluša, tako da razumeš šta je tvom detetu teško u školi ili u čemu su posebno uživa.

Foto: Shutterstock

 

Podsticanje nezavisnosti 

Poučavanje dece da se brinu o sebi je ključno načelo za norlandsku dadilju i Marija Boralo tako funkcioniše u kraljevskom domu u Velsu. Louena kaže:

- Podsticanje nezavisnosti deo je naše uloge, podučavanje naših štićenika da preuzmu odgovornost i iskoriste svoju inicijativu i hvaleći te postupke je ključno za detetovo samopoštovanje. To može biti jednostavno, poput pospremanja kreveta ujutru ili učenja kako spremiti kajganu za doručak. Postajemo njihovi učitelji i važnije je da ih podučimo tim veštinama nego da sami obavljamo zadatke za njih. Nema većeg zadovoljstva nego videti radost na licu malog deteta kada obavi zadatak koji nekada sam nije mogao.



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!
Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!

Jedinice grupe "Sever" su kod Volčanska, Bočkova i Lipcova u rejonu Harkova porazile ljudstvo i opremu 36. brigade marinaca, 113. brigade kopnene odbrane i 13. brigade Narodne garde. Pored toga, odbijen je kontranapad jurišnih grupa neprijateljske 71. brigade. Ovo je na jutanjem brifingu rekao portparol Ministarstva odbrane,general-potpukovnik Igor Konašenkov.

24.06.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija