• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

14.07.2024

10:00

Poznata srpska voditeljka je unuka Jovanke Broz! Porodična veza skrivala se od javnosti - neodoljivo liči na nju (FOTO)

profimedia

Dom i porodica

Poznata srpska voditeljka je unuka Jovanke Broz! Porodična veza skrivala se od javnosti - neodoljivo liči na nju (FOTO)

Podeli vest

Poznato je da Jovanka Broz i Tito nisu imali zajedničke dece, al su uprkos tome ostali zajedno do kraja života. Prva dama Jugoslavije je želju za majčinstvom nadomestila sa unucima svojih sestara, među kojima je danas poznata srpska voditeljka.

Jovanka Budisavljević, kasnije poznatija kao Jovanka Broz, Srpkinja iz sela Pećane, rođena je na prostoru današnje Hrvatske 7. decembra 1924. godine. Partizanima se pridružila sa 17 godina i otišla da se bori protiv nacističkog okupatora. Tokom rata je dva puta ranjavana, a preležala je i tifus.

Jovanka Broz u ratu je izgubila oca i dva brata, a mlađe sestre su završile u sirotištu, zbog čega je bila posebno borbena i posvećena da ih pronađe, čemu svedoči i njena jaka vezanost za njih do kraja života.

Foto: profimedia

Jovanka Broz

1945. je prešla u Beograd u Komandu Gardijske brigade, gde je general-major Milan Žeželj odredio za rad u Belom dvoru, tada je i postala sekretarica Josipa Broza Tita i tim poslom se bavila do 1952. godine, da bi se 15. aprila iste godine tajno udala za njega. Prvi put se u ulozi prve dame pojavila godinu dana kasnije, tokom posete britanskog ministra spoljnih poslova Entonija Idna.

O odnosu Tita i Jovanke mnogi su pričali, te su nju više puta nazivali špijunom, ali ona je do poslednjeg dana svog života govorila da je volela samo njega. Poslednje tri godine Titovog života nisu ih viđali zajedno, a nakon njegove smrti prva dama Jugoslavije stavljena je u kućni pritvor, a tajna služba joj je konfiskovala imovinu i prisilila da se preseli iz Užičke u Bulevar mira 75.

Foto: wikipedia

Jovanka sa suprugom Titom

Jovanka je tokom braka sa Titom važila za modnu ikonu tadašnje Jugoslavije, i svima je bila prepoznatljiva u damskim kreacijama, a njena punđa tražena je u mnogim frizerskim salonima i dan danas. Krajem avgusta 2013. je primljena u beogradski Urgentni centar. Preminula je 20. oktobra iste godine u 89. godini. Po sopstvenoj želji, sahranjena je 26. oktobra pored Tita, u Kući cveća, i na taj način svima stavila do znanja koliko je volela Tita.

Poznato je da Tito i Jovanka nisu imali decu i da je prva dama Jugoslavija bila vezana za naslednike svojih sestara koje je gledala kao svoju decu koju nažalost nikada nije imala, ali malo ko zna da unuka njene sestre danas krasi male ekrane, prenosi "Pink". 

Foto: Reuters

Jovanka nije imala dece

Naime, na Televiziji Pink godinama unazad gledate voditeljku kojoj je modna ikona jugoslovenskog socijalizma baba-tetka, a to niste mogli ni da predpostavite.

U pitanju je Gordana Goca Uzelac, poznata voditeljka i novinarka koja godinama izveštava informativne vesti sa svih krajeva sveta.

Goca potiče iz porodice koja je do poslednjeg dana Jovankinog života bila uz nju, te su je stalno posećivali. Voditeljka i njena sestra Marija su obožavale vreme da provode sa svojom baba-tetkom koja im je stalno pričala o periodu kada je bila prva dama Jugoslavije.

Da iver ne pada daleko od klade i da su geni čudo, jasno je na Gocinom primeru koja izuzetno likom i damskim stilom odevanja podseća na svoju poznatu baku. 

Foto: facebook/printscreen/gordanauzelac

Godrana Uzelac voditeljka

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52