• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

14.07.2024

09:00

5 evropskih destinacija sa idealnom klimom! Pobegnite od tropske vreline i uživajte u pravom "raju" (FOTO)

Shuterstock

Putovanja

5 evropskih destinacija sa idealnom klimom! Pobegnite od tropske vreline i uživajte u pravom "raju" (FOTO)

Podeli vest

Toplotni talas na Mediteranu doveo je do razmišljanja o izbegavanju te regije ovog leta. Ali nije cela južna Evropa podložna potpuno istim klimatskim pritiscima.

Kada je reč o planiranju vašeg odmora, naučni pristup mogao bi da bude rešenje. Ako planirate dosta unapred putovanje mudro bi bilo da ciljate na jednu od brojnih mikroklima Mediterana.

Od Španije do Turske, Francuske do grčkih ostrva, postoje odmarališta i regije koje su izrazito hladnije od svojih bliskih suseda.

Grčka - Kikladi

Pogledajte kartu Grčke i videćete oblik koji podseća na odron stene. Obala mu je duga oko 8.500 metara. Kiklade, koji uključuju Mikonos, Naksos, Paros i Santorini, leti uglavnom hladi vetar Meltemi. Zato ova ostrva privlače turiste. Kad je vetar miran, temperatura raste. Mikonos se ponekad naziva "ostrvo vetrova", iako ljubitelji jedrenja kažu da je vetar često najjači na Androsu i Tinosu.

Foto: Shuterstock

 

Portugal

Svaku vrućinu ovde gotovo uvek ublažava povetarac koji dolazi s Atlantika. Nazare, poznat po ogromnim talasima tokom glavnih meseci za surfovanje od oktobra do marta, leti postaje popularan lokalni obalski grad. Regija Algarve poznata je po sunčanoj, suvoj klimi. Ovde može biti jako vruće, posebno u unutrašnjosti, ali vreme je neizbežna borba između toplog Mediterana i Atlantika i između mora i povetarca.

Foto: Shuterstock

 

Španija

Duž obale Andaluzije, jedne od najpopularnijih plaža na svetu, leti je prosečna temperatura oko 30 stepeni. Ali prijatni gradić Tarifa ima prosečnu temperaturu od samo 24 stepena. Nešto severnije, Cadiz ima letnji prosek od 27 stepeni, dok je obližnji Jerez de la Frontera u unutrašnjosti na staroj "granici" između islamskog i hršćanskog sveta obično daleko topliji.

Sredozemna obala Španije duga je više od 1.000 milja. Možete birati između stotina odmarališta, u rasponu od Cadaquésa i poluostrva Cap de Creus na Kosta Bravi severno od Barselone gde možete da očekujete 22-26 stepeni, do Jávee (Xàbia), na pola puta između Valensije i Alikantea, i poznatog zbog svoje "rajske klime".

Foto: Shuterstock

 

Italija

Venecijanski Lido i plaže oko Trsta često su i do deset stepeni hladniji od južne obale. Ipak, Kapri u bliskoj budućnosti neće premašiti 30 stepeni i često se održava malo svežijim od kopna zahvaljujući povetarcima. Severozapadna obala je takođe hladnija. Trgovačka sela Ćinkve Tere, kao i elegantni Portofino i Santa Margerita Ligure.

Foto: Pixabay

 

Francuska

Odmarališta južne Francuske leži na sličnoj zemljopisnoj širini, ali svako ko je tamo putovao zna kako možete lako pobeći od vrućih gradova, samo treba da idete prema gore. Iznad Kana, Nice i ostalih svetski poznatih odredišta ima puno manjih, uzvišenijih mesta. Utvrđeno selo Eze, smešteno na vrhovima litica na 1.408 stopa iznad Sredozemlja, upoređuje se s planinom Olimp.

Mala pešačka staza nazvana po Ničeu vijuga od plaže. Eze ima vlastitu mikroklimu, sunčanu i zaštićenu od vetrova, ali daleko podnošljiviju nego na nivou mora. Atlantska obala Francuske lepa je i leti. Temperatura Korzike je obično između 20-25 stepeni u julu i avgustu, zahvaljujući umerenim vetrovima.

Foto: Shuterstock

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52