• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.07.2024

17:00

Ovaj cvet štiti dom i ima snažnu simboliku! Nekada ga je svaka baka imala u svojoj bašti

Shuterstock

Dom i porodica

Ovaj cvet štiti dom i ima snažnu simboliku! Nekada ga je svaka baka imala u svojoj bašti

Podeli vest

Tamnoplavi iris se još naziva i perunika i pravi je ukras svake bašte.

Ovaj cvet je povezan sa slovenskom mitologijom  - bog groma Perun je bacao munje na mesto na koje raste ovaj cvet. Iris je cvet koji simbolizuje nadu, veru i duboko poštovanje. 

Naziv „iris" u prevodu znači duga, a ukazuje na vezu sa grčkom boginjom Iridom, koja je prenosila poruke bogova šarajući dugama po nebu.

U azijskoj tradiciji,  ova biljka predstavlja simbol „plave krvi“ i simbolizuje moćno cveće odbrane koje štiti dom i ukućane od negativne energije.

Osim svoje simboličke vrednosti, iris ima i praktičnu primenu. Perunika se naziva i „božanskom“ biljkom upravo zato što ima lekovita svojstva.

Foto: Shuterstock

 

Postoji preko 200 vrsta irisa. Cvetovi su visoki ili srednji, a biljka ima sabljasto lišće i razgranato stablo. Prelepi krupni cvetovi mogu biti u različitim nijansama  ljubičaste, tamno roze, plave, bele, žute, bež i crvene boje.

Iris cveta od maja do jula, a neke vrste i do septembra. Bolje napreduje na suncu - kada je u senci dešava se da biljka uopšte ne procveta.

Gajenje irisa zahteva plodno zemljište normalne vlažnosti. Sadnja se preporučuje u jesen ili proleće, a iris bujnije cveta na sunčanom mestu uz umereno zalivanje.

Foto: Shuterstock

 

U tradicionalnoj narodnoj medicini koristi se koren irisa. Koren se skuplja u  avgustu, septembru i oktobru, zatim se suši na suncu, pa u hladu, sedam do devet dana.

Koren irisa se koristi u prahu. Za ublažavanje raznih tegoba je dovoljan gram praha dnevno, pomešan sa hranom ili dodat čaju. Prah irisa, prema tradicionalnoj narodnoj medicini, idealan je za ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba - od kašlja do glavobolje i raznih upala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Šalja jeste osuđen, ali ostaje ključno pitanje! Vulin: Ko je dozvolio logor OVK u Albaniji?
Politika

Šalja jeste osuđen, ali ostaje ključno pitanje! Vulin: Ko je dozvolio logor OVK u Albaniji?

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući današnju presudu Suda za OVK kojom je pripadnik te terorističke šiptarske organizacije Pjetr Šelja osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina, kaže da bez odgovora ostaje pitanje odakle na teritoriji Republike Albanije u Kukešu logor OVK i da li je neko iz države Albanije i NATO snaga odgovoran za to i da li će odgovarati

16.07.2024

18:53

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Kako je "momak koji nikad neće biti za Trampa" postao njegov potpredsednik?
Planeta

Kako je "momak koji nikad neće biti za Trampa" postao njegov potpredsednik?

Google je u ponedeljak širom sveta zabeležio rekordno pretraživanje imena „J. D. Vance“, na raznim jezicima, posle objave Donalda Trampa da će upravo ovaj senator iz Ohaja biti potpredsednički kandidat Republikanaca na predstojećim izborima. Ovakav Donaldov izbor može se smatrati neočekivanim, kontroverznim, ali i sasvim logičnim i pragmatičnim potezom. Vens (39) je je nekad bio oštar kritičar bivšeg predsednika, ali je zato u poslednje vreme poznat kao mlada zvezda Republikanske partije i jedan od najvernijih saveznika Trampa.

16.07.2024

17:36

Zabava

Džet set

Srbija