• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

20.08.2024

06:20

Produžite rok bananama! Potrebno je samo da ih u ovo uvijete - Rezultat će vas oduševiti!

Pixabay

Dom i porodica

Produžite rok bananama! Potrebno je samo da ih u ovo uvijete - Rezultat će vas oduševiti!

Podeli vest

Održavanje banana svežim može biti pravi izazov, s obzirom na to da ovo voće brzo postaje smeđe i mekano. Ipak, postoje jednostavni trikovi koji vam mogu pomoći da produžite njihovu svežinu.

Banane su poznate po tome što ih je teško održati svežim. Ovo tropsko voće u kratkom roku postaje smeđe i kašasto, ali postoje jednostavni trikovi koji mogu produžiti njegovu svežinu.

Jedan od najefikasnijih i najjednostavnijih načina da usporite proces zrenja jeste da obavijete stabljiku banane aluminijumskom folijom, savetuje Food Republic.

Za razliku od mnogih drugih vrsta voća i povrća, banane proizvode značajne količine etilena, prirodnog gasa koji ubrzava sazrevanje. Najveća koncentracija ovog gasa oslobađa se iz otvorene stabljike, što omogućava bananama da nastave sa zrenjem i nakon što su ubrane. Obavijanjem stabljike aluminijumskom folijom, deo etilena se zarobljava, sprečavajući da gas dopre do ploda i ubrza njegovo tamnjenje.

Isti efekat može se postići i upotrebom plastične folije.

Foto: Shutterstock

 

 

Takođe, oštećenje ploda ubrzava proces sazrevanja, jer oslobađa etilen koji izaziva brzo tamnjenje kore. Kako banane leže na tvrdim površinama, njihov mesnati deo postaje sve mekši i brže propada. Rešenje za ovaj problem je da banane okačite, čime imitirate prirodni način njihovog rasta na drvetu. Postoje specijalne vešalice za voće, ali može poslužiti bilo koja čvrsta kuka koja može da izdrži težinu banane. Kombinacija ovog trika sa umotavanjem stabljike u foliju dodatno će usporiti tamnjenje ploda.

Bez obzira na to da li ih kačite ili ne, važno je da banane ne skladištite u blizini namirnica koje proizvode ili reaguju na etilen. To je česta greška koja može dovesti do bržeg kvarenja i voća i povrća. Na primer, šargarepa i lisnato povrće ne treba da budu u istoj korpi sa bananama, jer će brže uvenuti. S druge strane, jabuke, koje takođe proizvode etilen, mogu ubrzati propadanje banana. Najbolje je banane držati odvojeno, u blizini suve hrane, korenastog povrća poput krompira ili drugih namirnica koje nisu osetljive na etilen.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set