• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.10.2024

18:30

Mali trikovi za lakše učenje! Evo kako da pomognete školarcima

Freepik.com

Dom i porodica

Mali trikovi za lakše učenje! Evo kako da pomognete školarcima

Podeli vest

Školska godina počela je pre mesec dana, a mnogi mališani imaju problem sa učenjem koje ne bi trebalo da bude noćna mora ni za decu ni za roditelje, naročito kada je reč o deci mlađeg školskog uzrasta. Kako bi što lakše prolazili kroz ovaj proces donosimo vam nekoliko saveta i trikova uz koje će deca gradivo bolje naučiti i lakše razumeti.

Najefikasnije su tehnike takozvanog aktivnog učenja. Dete bi tokom učenja trebalo da sedi uspravno za stolom, a učenje treba početi pitanjima o gradivu koja se nalaze na kraju svakog poglavlja u udžbeniku. Zatim neka izvuče naslove poglavlja iz sadržaja kako bi dobilo uvid u materiju koju ove školske godine treba savladati.

Kako bi što lakše zapamtilo, neka tokom čitanja podvlači ključne reči i zapisuje kratke beleške. Takođe, ako podeli celinu na manje delove, lakše će se koncentrisati i brže pamtiti gradivo. Dok učite s detetom, možete da primenite različite stilove, pa pratite rezultate. Tako ćete otkriti šta mu najviše odgovara. Kako bi učenje bilo produktivno, probajte da u detetu probudite interesovanje za gradivom.

Važno je znati da različita deca uče na različite načine. Na primer, deca dominantno vizuelnog stila najlakše uče gledanjem i čitanjem, dominantno auditivnog stila najlakše slušanjem i govorenjem, a dominantno kinestetičkog stila najlakše dok se kreću i dodirivanjem.

Slušanje i učenje

Deca čiji je stil učenja dominantno auditivni lakše će učiti i bolje pamtiti gradivo ako tokom učenja pričaju sa sobom ili roditelju 'objašnjavaju' to što uče. Pomoći će im i izgovaranje važnih informacija, korišćenje reči koje ih asociraju na gradivo, ali bitno je da se ograniče zvuci koji mogu da ih ometaju poput uključenog televizora.

Foto: Shuterstock

 

Učenje šetajući po sobi

Deci kojima je stil učenja dominantno kinestetički pri usvajanju gradiva pomoći će čitanje naglas, ali za razliku od auditivaca, trebalo bi prstom da prelaze preko rečenica koje čitaju. Ova deca će najlakše učiti zapisivanjem, te će im pomoći ako najvažnije informacije iz gradiva napišu.
U učenju im pomaže i podvlačenje važnih informacija u tekstu, a kako bi što bolje upamtila gradivo, trebalo bi da koriste telo. To znači da tokom ponavljanja šetaju po sobi ili koriste gestikulaciju rukama tokom učenja i ponavljanja gradiva.

Čitanje, pamćenje i zapisivanje

Deca s dominantno vizuelnim stilom usvajaju nove informacije čitanjem, posmatranjem grafičkih prikaza ili gledanjem izvođenja, na primer, nekog eksperimenta. Kako bi lakše učila, pomoći će im zapisivanje, učenje pomoću tablica, mentalnih mapa i sličnih pomagala.

Dobro je i da, dok uče, crtaju ilustracije, zapisuju informacije i podvlače ono što smatraju važnim. Ova deca će mnogo naučiti posmatranjem, a kad se susretnu s nečim novim, draže im je da pročitaju uputstva za korišćenje nego da slušaju objašnjenja.

Zaigrajte kviz

Na papirićima napišite pitanje iz gradiva, a na zadnjoj strani odgovor. Dok dete uči, neka povremeno izvuče papirić i pokuša da odgovori na pitanje bez gledanja na poleđinu papira. Ako je zaboravilo odgovor, ponovite ga.

Foto: Shuterstock

 

Čitanje naglas

Ono što treba da nauče neka pročitaju naglas nekoliko puta svakog dana. Osim ponavljanja, u pamćenju može da pomogne i rima ili zamišljene slike koje vezuju uz pojedine delove teksta. Neka budu kreativna i pronađu reči koje se rimuju s onim što moraju da upamte ili neka povezuju gradivo sa zamišljenim slikama i sećanjima.

Ne zaboravite pauzu

Kad dete završi jedan ili više zadataka, neka se odmori od deset do 15 minuta. Teže delove gradiva dete bi trebalo da uči u razdoblju najveće budnosti, jer umor, ali i osećanja poput gladi, slabe koncentraciju.

Foto: pexels.com

 

Koraci za kvalitetno učenje

Kad počnu s učenjem, prvo bi trebalo da pročitaju lekciju u celini. Neka je zatim podele na delove i počnu da uče prvi. Trebalo bi da čitaju dok ne shvate i zapamte sadržaj, a mogu i da podvlače važne delove. Neka ponove prvi odlomak naglas ili u sebi, a nakon što su ga naučili, treba učiti drugi na isti način. Posle savladanog gradiva neka naprave pauzu od 30 minuta i zatim ponove naučeno. Ali kako bi što kvalitetnije učila, objasnite im da 'bubanje' u poslednjem trenutku ili učenje dok su umorna ili neraspoložena neće imati previše učinka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

NATO je davno pre 1999. planirao bombardovanje Srbije! Evo kako je Zapad planirao da reši pitanje Kosova!
Live TV

NATO je davno pre 1999. planirao bombardovanje Srbije! Evo kako je Zapad planirao da reši pitanje Kosova!

Pre nekoliko dana svi smo se bavili 5. oktobrom 2000. godine i evocirali šta se dešavalo tih dana. I dalje je u fokusu nacionalnle politike KiM, pa je u fokusu i dalje mesec oktobar, ali 1998. godine. NATO bombardovanje bilo je unapred planirano, a o tome su svedočili i Havijer Solana, Olbrajtova i drugi. I tada smo trpeli ucene i pritiske kada je u pitanju južna srpska pokrajina. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Zoran Anđelković, v.d. direktor "Pošte Srbije".

08.10.2024

16:41

(VIDEO) Evo zašto arapski svet ne reaguje na strahote u Gazi! Velikom kuvaru rata ne odgovara da Iran podrži Palestince! Suština svega je novac!
Live TV

(VIDEO) Evo zašto arapski svet ne reaguje na strahote u Gazi! Velikom kuvaru rata ne odgovara da Iran podrži Palestince! Suština svega je novac!

Godinu dana rata u Pojasu Gaze, borbe ne staju ni dan! Izrael potvrđuje da je izveo ciljani napad na Bejrut. Ulične borbe u Torecku. Veliki sajber napad na ruske medije. Oslobođena Grodovka. Predsednik Putin proslavlja 72. rođendan! Iz Kremlja poručuju: Provešće ga radno! Na sve najvažnije svetske teme u emsiji "Rat uživo"govorili su Marko Lakić, urednik digitalnog izdanja lista "Politika" i Ibro Ibrahimović, član predstavništva SPS.

07.10.2024

21:49

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Ponovo zajedno: Zubin Mehta i Beogradska filharmonija
Kultura

Ponovo zajedno: Zubin Mehta i Beogradska filharmonija

Čuveni maestro, jedan od najvećih dirigenata svih vremena, Zubin Mehta, stigao je u Beogradsku filharmoniju na prvu probu sa orkestrom povodom koncerata koji su zakazni za 11. i 12. oktobar u Velikoj Sali Kolarčeve zadužbine.

08.10.2024

14:17

Beogradska filharmonija modnim defileom predstavila novu koncertnu garderobu: Filharmoničari priredili modnu reviju za svoju publiku (FOTO)
Kultura

Beogradska filharmonija modnim defileom predstavila novu koncertnu garderobu: Filharmoničari priredili modnu reviju za svoju publiku (FOTO)

Posebnim modnim defileom Beogradska filharmonija je predstavila novu koncertnu garderobu koju je kreirao Modni studio Zabunović, a izradila fabrika Luss tekstil. Uoči filharmonijskog koncerta u petak 4. oktobra, filharmoničari su priredili modnu reviju za svoju publiku koja je ogromnim aplauzom pozdravila novo izdanje muzičara.

07.10.2024

19:48

Džet set

Srbija